Een kwartier van tevoren komen
Het onderzoek vindt plaats op het scopiecentrum. Wilt u een kwartier voor het onderzoek aanwezig zijn?
Voorbereiding
Vlak voor het onderzoek krijgt u een verdovende keelspray. Het ‘inslikken’ van de gastroscoop gaat daardoor makkelijker. Hebt u ooit een allergische reactie gehad op verdovingsmiddelen, bijvoorbeeld bij de tandarts? Laat ons dat dan weten voordat we uw keel verdoven.
U krijgt een 'bijtring' tussen uw tanden, zodat u niet op de gastroscoop bijt. Als u een gebitsprothese (kunstgebit) hebt, vragen we u om die uit te doen.
Het onderzoek
Het onderzoek wordt gedaan door een maag-darm-leverarts of internist samen met twee verpleegkundigen.
Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzij. Uw arts brengt de gastroscoop voorzichtig via uw mond naar binnen. Het inbrengen van de scoop geeft een vervelend gevoel. Het gaat vaak soepeler als u probeert de scoop 'in te slikken'.
Terwijl uw arts de scoop beweegt, is op een beeldscherm precies te volgen hoe de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm er van binnen uitzien. Af en toe wordt wat lucht naar binnen geblazen.
Door de bewegingen van de gastroscoop en de extra hoeveelheid lucht is het heel normaal als u moet kokhalzen en boeren. Niets dus om u voor te schamen.
Soms is het nodig een stukje weefsel weg te halen (een biopt), om te laten onderzoeken op een laboratorium. Hier voelt u bijna niets van.
Uitslag
Voordat u naar huis gaat, hoort u de voorlopige uitslag van het onderzoek. De definitieve uitslag krijgt u tijdens uw eerstvolgende bezoek aan de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Als er weefsel is weggenomen, krijgt u dan ook de uitslag van het weefselonderzoek.