Na de operatie mag u weer gewoon eten en drinken.
Als alles goed gaat mag u de volgende dag naar huis. In sommige gevallen kunt u dezelfde dag nog naar huis. Ook als u nog geen ontlasting heeft gehad mag u naar huis.
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw ontlasting soepel blijft. Daarom is het advies om vezelrijk te eten en ook voldoende te drinken (1,5 tot 2 liter per dag). U krijgt ook het laxeermiddel Laxantia voorgeschreven.
Voor een goed herstel is het aan te raden om de eerste weken na de operatie geen zetpillen te gebruiken. Ook is het advies om geen anaal seksueel contact te hebben.
Bijwerkingen
Kort na de operatie kunt u pijn hebben bij de anus. Waarschijnlijk zit er de eerste 2 weken nog wat bloed bij de ontlasting. Als dit het geval is, kunt u maandverband gebruiken.
Het kan de eerste periode na de operatie wat lastiger zijn om uw ontlasting op te houden. Dit kan verbeteren in de eerste 3 maanden. Als er een kans is dat u door de operatie blijvend de ontlasting niet goed kunt ophouden, dan bespreekt de chirurg dit met u vóór de operatie.
Complicaties
Bij een Tamis-operatie is er minder kans op complicaties dan bij buikoperaties. Toch is er een kans dat zich bij deze operatietechniek complicaties voordoen.
- Het kan zijn dat tijdens de operatie een bloeding ontstaat. Of dat de darm geperforeerd raakt. Dan kan het nodig zijn dat de chirurg alsnog een buikoperatie uitvoert. In sommige gevallen is het dan nodig om een (tijdelijke) stoma aan te leggen.
- Na de operatie kunt u een nabloeding krijgen. Die gaat spontaan weer over. Dit gebeurt bij ongeveer 30% van de patiënten in de eerste 3 weken na de operatie. Het risico op een nabloeding is vooral groter als u bloedverdunners gebruikt.
- U kunt ook een ontsteking of lekkage van de darm krijgen. Deze complicatie is zeer zeldzaam. Bij een ontsteking of slechte genezing van de darm kan het nodig zijn om een stoma aan te leggen. Dit is dan meestal een tijdelijke stoma.
- Na de operatie vormt zich bindweefsel op het litteken in de darm. Dit kan op de lange termijn ervoor zorgen dat de darm te nauw wordt. Dit wordt meestal opgelost door het litteken op te rekken via een endoscopie. Bij dit onderzoek wordt een flexibele slang met camera via de anus in uw darm gebracht.