Als u een verzakking heeft, kan een operatie mogelijk zijn. Uw arts zal de beste operatie voor u met u bespreken. Dit advies is gebaseerd op uw leeftijd, eerdere operaties, ernst van de verzakking en uw gezondheidstoestand. Daarbij kunt u kiezen tussen een techniek waarbij de vagina open blijft of een techniek waarbij deze wordt afgesloten.
Hersteloperatie
Het doel van deze operatie is de normale positie van de organen in het kleine bekken zoveel mogelijk te herstellen. Daarnaast blijft de vagina open en de seksuele functie behouden. Er zijn meerdere manieren om deze operatie te doen:
- Via de vagina.
- Via de buik met een groot litteken.
- Via een kijkoperatie in de buik (laparoscopie).
- Via een kijkoperatie in de buik met een robot.
Welke hersteloperatie is voor mij geschikt?
Er is niet één hersteloperatie die voor alle patiënten geschikt is. De soort operatie is afhankelijk van uw medische voorgeschiedenis, uw gezondheidstoestand maar ook van uw eigen voorkeur. Hieronder volgt een opsomming van de mogelijkheden.
- Operatie via de vagina. Er wordt een snede in de vaginawand gemaakt waarna de vaginawand wordt losgemaakt van het verzakte orgaan (blaas of darm). Hierna wordt met hechtingen de verzakking gerepareerd.
Bij de ophanging van de baarmoeder wordt een niet oplosbare hechting gebruikt. Deze maakt de baarmoederhals vast aan een bandje rechts in het bekken. De baarmoeder ophangen kan ook. Dit gaat met lichaamseigen banden van de baarmoeder die ingekort worden of naar elkaar toe worden gebracht (Manchester-Fothergill).
- Er wordt een snede gemaakt via de buik. De verzakking wordt hersteld met hechtingen of een matje (implantaat). Een sacrocolpopexie bestaat uit het ophangen van de baarmoeder of vagina top aan het heiligbeen met een matje. Uw arts kan u de verschillende mogelijkheden uitleggen.
- Kijkoperatie (laparoscopie). Hierbij gebeurt hetzelfde als bij een buikoperatie. Het voordeel van een kijkoperatie is kleinere littekens en een korter herstel.
*Het gebruik van een matje (implantaat) bij de operatie
Het is belangrijk om te weten dat in Nederland momenteel alleen in studieverband (in 6 ziekenhuizen) matjes worden gebruikt. Dit is meestal bij patiënten die na een eerdere operatie opnieuw een verzakking hebben gekregen, of bij patiënten die extra risico hebben op een herhaling. De reden om niet langer matjes te plaatsen is het risico op ernstige complicaties. Als u wel het advies krijgt voor een matje dan zal uw gynaecoloog dit met u bespreken en u hiervoor verwijzen naar een ander ziekenhuis.
Operatie waarbij de vagina wordt afgesloten
In sommige situaties kan de dokter u de operatie adviseren waarbij de vagina wordt afgesloten. Bijvoorbeeld wanneer u een forse verzakking heeft, niet meer seksueel actief bent of niet meer seksueel actief wilt zijn in de toekomst. Of als een andere operatie medisch niet verantwoord is.
Tijdens deze operatie zal de dokter de vaginawanden aan elkaar hechten om te voorkomen dat de verzakking terugkomt. Het belangrijkste voordeel van deze ingreep is de korte operatietijd en het snelle herstel na de operatie. De kans op succes van deze operatie is 90 tot 95 %. Het is een voorwaarde dat de vrouw geen seks meer heeft of zou willen.
Hoe succesvol zijn verzakkingsoperaties?
Op de lange termijn zijn vaginale operaties bij ongeveer 75 op de 100 vrouwen succesvol. Bij een operatie via de buik of een kijkoperatie ligt dit tussen 90 tot 95 op de 100 vrouwen.
Als de belangrijkste oorzaak van de eerste verzakking blijft bestaan (verstopping, werk met zwaar tillen, overgewicht, veel en vaak hoesten of zwak steunweefsel), kan dat een reden zijn dat een verzakking terugkomt.