Naar hoofdinhoud Naar footer

Multiple Sclerosis (MS)

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

Afspraak maken? Vragen?
(0592) 32 52 40
Afdelingsnummer

8

wachttijd icoon
Wachttijd

Bekijk hier de wachttijden

2-dsc_4059-zorgverlener

MS is een ziekte van de hersenen en het ruggenmerg, waarbij om nog onbekende reden spontane ontstekingen optreden. Dit uit zich in uitvalsverschijnselen, zoals slecht zicht met een oog of een doof gevoel in armen of benen. De ontstekingen genezen weer, maar soms blijven restklachten bestaan.

De meeste mensen hebben Relapsing Remitting MS (RR MS), dat zich kenmerkt door tijdelijke ontstekingen. Sommigen hebben primair progressieve MS (PP MS), hierbij nemen de symptomen heel geleidelijk toe.

RR MS kan overgaan in zogenoemde Secundair Progressieve MS (SPMS). In deze fase gaat de loopfunctie heel langzaam achteruit.

Behandeling

Hoewel de ziekte niet te genezen is, zijn er inmiddels veel behandelingen om de ziekteactiviteit te remmen. Hierdoor kunnen de meeste mensen met MS tegenwoordig een leven leiden zonder veel beperkingen. Maar omdat de ziekte vooral (jong-)volwassenen treft, heeft de diagnose veel impact.

Zorg voor MS

In het WZA werken 3 MS-neurologen en is er een MS-verpleegkundige die een eigen spreekuur heeft.

We bieden zogenoemde tweedelijns behandelingen voor actieve ziekte. Daarnaast hebben we een patiëntenbespreking met de neurologen van MS Centrum Noord waar bijvoorbeeld behandeladviezen worden besproken. We werken samen met de afdeling Revalidatie en zijn aangesloten bij MS Netwerk Groningen.

We doen mee met de landelijke MS-registratie en aan de NEXT-MS studie van het MS Centrum Amsterdam.

Onderzoek en behandeling