Ascitesdrainage

Weghalen van vocht uit de buikholte

  • Specialisme of afdeling Interne geneeskunde Gynaecologie
  • Openingstijden

    Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

  • Afspraak maken? Vragen?
  • Wachttijd
    Informeer bij de polikliniek

In het kort

Ascites is een abnormale ophoping van vocht in de buikholte. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Een vochtophoping zorgt vaak voor vervelende klachten. Met een drainage kan het teveel aan vocht worden afgevoerd. Dit gebeurt met een drain (slangetje) in de buikholte. De drainage kan een paar uur duren. In die tijd ligt u op een bed op een verpleegafdeling.

Voorbereiding

Overleg met uw arts

  • Gebruikt u bloedverdunners?
  • Bent u overgevoelig voor pleisters?
  • Bent u overgevoelig voor lidocaïne?
  • Bent u overgevoelig voor chloorhexidine?

Bespreek dit dan van tevoren met uw arts!

Matig met eten en drinken

Drie uur voor de behandeling kunt u beter niet meer eten of drinken.  

Eiwitrijke voeding

Als er veel vocht moet worden weggehaald, kan uw arts u aanraden om in de periode voor de behandeling extra veel eiwitten te gebruiken. U krijgt dan een verwijzing voor een diëtist. 

Makkelijke kleding, toiletspullen, medicijnen

Het is prettig om op de dag van het onderzoek lekker zittende (ruime) kleding aan te hebben. Meestal bent u in de ochtend aan de beurt en kunt u na een paar uur weer naar huis, maar soms is het nodig dat u wat langer blijft. Daarom is het handig als u ook toiletspullen en een pyjama bij u hebt. Als u medicijnen gebruikt, wilt u die dan ook meenemen? 

Vervoer naar huis

Als u na de behandeling weer naar huis gaat, mag u niet zelf autorijden. Vraag daarom of iemand met u meegaat of u komt ophalen.

De behandeling

Nadat u zich hebt gemeld bij de afdeling Opname, gaat u naar het Centrum voor Dagbehandeling (CDB).

Het plaatsen van de drain gebeurt óf op het Centrum voor Dagbehandeling óf op de afdeling Radiologie. 

Echo-onderzoek

Eerst wordt een echo-onderzoek gedaan om te zien wat de beste plaats is voor de drain. Met een echo-onderzoek worden organen en weefsels via geluidsgolven zichtbaar op een beeldscherm. 

Plaatsen van de drain

Het plaatsen van de drain in uw buikholte gebeurt met een holle naald. U krijgt een verdovingsprik op de plaats waar de naald naar binnen gaat. Toch kan het inbrengen van de naald even een stekend gevoel geven in uw zij. 

De drainage

Aan de drain zit een opvangzak om het vocht uit de buikholte op te vangen. Het afvoeren van het vocht kan een half uur tot vier uur duren. Dit hangt af van de hoeveelheid vocht.

Tijdens de drainage ligt u in bed. U kunt last krijgen van buikpijn, zweterigheid, duizeligheid of een slap gevoel. Als u zich niet lekker voelt, zeg dat dan tegen een verpleegkundige.

Naar huis

Als u zich goed voelt, mag u ongeveer een uur na het weghalen van de drain weer naar huis.

Soms moet de drain langer blijven zitten en gaat u met de drain naar huis. Als het nodig is, kunt u dan thuiszorg krijgen.

Na de behandeling

  • Op de plaats waar de naald is ingebracht, kunt u een tijdje een blauwe plek hebben.
  • U kunt een paar uur een vervelend gevoel in uw buik hebben. Paracetamol kan dan helpen.. 
  • Soms is er een nabloeding. Bel dan uw huisarts of de huisartsenspoedpost!

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek waar u onder behandeling staat. Dit kunnen zijn: de polikliniek Interne geneeskunde, de polikliniek Gynaecologie, de polikliniek Chirurgie of de polikliniek Maag-darm-leverziekten. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

  • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als uw mobiele telefoonnummer en e-mailadres bij ons bekend zijn.
  • U kunt bellen. De polikliniek Interne geneeskunde is te bereiken op nummer (0592) 32 51 55. De polikliniek Gynaecologie is te bereiken op nummer (0592) 32 52 70. De polikliniek Chirurgie is te bereiken op (0592) 32 52 10. De polikliniek Maag-darm-leverziekten is te bereiken op nummer (0592) 32 54 57. De poliklinieken zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

 

inter01 - april 2023