Baarmoederkanker

Endometriumcarcinoom

In het kort

De eerste klachten van baarmoederkanker zijn vaak vaginaal bloedverlies na de overgang. Soms duurt het maar kort en is er weinig bloedverlies. Toch is het belangrijk om hiermee naar de huisarts te gaan. Vaak hebben de vrouwen geen pijnklachten.

Als er sprake is van kanker dan kunt u meestal in het WZA worden geopereerd. Vaak kan dit met een kijkoperatie (laparoscopie) waardoor u snel weer zult herstellen. Voor veel vrouwen is een operatie voldoende. Soms is ook bestraling nodig. Daarvoor gaat u dan naar het UMCG.

Onderzoek

De gynaecoloog zal u eerst inwendig onderzoeken, meestal wordt er een inwendige echo gemaakt. Ook wordt er een klein beetje slijmvlies uit de baarmoeder gehaald voor onderzoek. Baarmoederkanker kent 2 verschillende vormen: 

  • Baarmoederslijmvlieskanker

Baarmoederslijmvlieskanker komt in ons land bij ongeveer 1900 vrouwen per jaar voor. De meeste van deze vrouwen zijn al enkele jaren voorbij de overgang. Vrouwen met overgewicht hebben duidelijk meer kans op deze vorm van kanker. Sommige vrouwen hebben een erfelijke aanleg. Zij hebben dan het zogenoemde Lynchsyndroom dat ook erfelijke dikke-darmkanker kan veroorzaken. Deze groep heeft een grotere kans om op jongere leeftijd baarmoederkanker te krijgen.

  • Kanker aan de bindweefselspierlaag

Kanker van de bindweefselspierlaag (leiomyosarcoom) is erg zeldzaam en wordt meestal pas ontdekt als een zwelling van de baarmoeder na de overgang. Bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd komen goedaardige vleesbomen heel vaak voor, maar deze worden bijna nooit kwaadaardig.

Behandeling

De meeste vrouwen kunnen in het WZA met een kijkoperatie worden geopereerd. Bij sommige soorten verwijzen we hiervoor naar het UMCG. Soms is ook bestraling nodig. Ook daarvoor gaat u naar het UMCG.

De eerste klachten van baarmoederkanker zijn meestal vaginaal bloedverlies na de overgang. Dit bloedverlies zorgt ervoor dat het vaak in een vroeg stadium wordt opgespoord. Veel vrouwen genezen van baarmoederkanker. Daarnaast heeft de baarmoeder na de overgang geen functie meer. Het weghalen van de baarmoeder geeft daarom meestal weinig problemen.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Gynaecologie. U kunt hen op verschillende manieren bereiken:

  • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen 3 werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij-app een gesprek voor u heeft aangemaakt. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als uw mobiele telefoonnummer en e-mailadres bij ons bekend zijn.
  • U kunt bellen naar de polikliniek Gynaecologie. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur, telefoonnummer (0592) 32 52 70.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

 

gynae56 - juni 2020

Meer onderzoek en behandeling

Meer informatie