Bevallen in bad

Ouder en Kind-centrum

In het kort

Bevallen in bad heeft zowel voor jou als voor de baby voordelen. Een bevalling in het water kan voor de moeder ontspannend en pijnverlichtend werken. Door het warme water kun je de weeën beter opvangen. 

Je baby wordt in het bad op een rustige manier geboren. De overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld verloopt vloeiend.

Een bad op de kamer

In 2 verloskamers van het Ouder en Kind-centrum staat een bevalbad.

In warm water kun je vaak goed ontspannen. Je maakt makkelijker endorfine aan (onze lichaamseigen pijnstiller) en je kunt beter met de pijn omgaan. Tussen de weeën door herstel je beter. Hierdoor ben je weer kalm en met frisse moed klaar voor de volgende wee. Het idee dat je zelf iets kunt doen tegen de pijn door in bad te gaan, geeft bovendien zelfvertrouwen. 

Waarom is een badbevalling prettig?

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die in bad bevallen minder pijnstilling nodig hebben.

Door het warme water ontspant het lichaam zich, waardoor endorfine wordt aangemaakt. Dat is eigenlijk een natuurlijke pijnstiller. Doordat het lichaam zo ontspannen is, verloopt de ontsluiting iets sneller. Ook is er minder risico op ernstig uitscheuren en is er minder kans op een knip. In het water ben je bovendien een beetje gewichtsloos, waardoor het gemakkelijker is om een andere houding aan te nemen.

Mogelijk nadeel van een badbevalling is dat er een heel kleine kans bestaat dat het kindje wat badwater inademt. Onderzoek heeft aangetoond dat er, zowel bij moeder als kind, geen verhoogde kans is op infectie.

Medische indicatie

Als je gezond bent en de zwangerschap verloopt normaal, dan kan je je kindje in het water geboren laten worden.

Als je een medische indicatie hebt en bij de gynaecoloog onder controle bent, moet je het overleggen met de arts. Soms is het niet mogelijk om in bad te bevallen, bijvoorbeeld als je een erg groot kind verwacht of als je tijdens een vorige bevalling veel bloed hebt verloren. Vaak is dan wel mogelijk om tijdens de ontsluiting de weeën in bad op te vangen.

We adviseren je om altijd ruim van te voren te overleggen met de verloskundige of de gynaecoloog als je in bad wilt bevallen. Laat dit ook vastleggen. Op het moment dat de bevalling begint, bel je naar het WZA, en geef je aan dat je graag een verloskamer met bad wilt. 

Ervaring van een moeder

Al tijdens de zwangerschap overwoog Miranda een badbevalling. “Als ik een harde buik had, gebruikte ik vaak een pittenzak of ik ging even douchen. De warmte van een bad leek me dan ook wel lekker voor het opvangen van de weeën.”

Gewichtsloos

Miranda is poliklinisch bevallen. “Toen m’n verloskundige het ziekenhuis belde dat het zover was, vroegen ze of ik een kamer met bad wilde. Dat wilde ik zeker wel”, vertelt Miranda. “Terwijl de verloskundige m’n vliezen brak, liet de verpleegkundige het bad vollopen. Daarna lieten ze ons lekker met rust, omdat het hartstikke goed ging.” De warmte van het water zorgde tussen de weeën door voor de ontspanning waar Miranda op had gehoopt. “Ik kon echt een beetje op adem komen dan. Je bent gewichtsloos. Ik had dit echt niet graag op bed gedaan.”

Miranda hield zich vast aan de stangen in het bad en zuchtte de weeën weg. Haar vriend Daniël zat naast het bad. “We waren een goed team”, vindt Miranda. “Pas toen ik persdrang had, heeft Daniël op de knop gedrukt voor hulp.” De verloskundige constateerde dat Miranda volledige ontsluiting had. “Ze vroeg nog of ik uit het bad wilde. Nou, ik wilde nergens meer heen!”

Foto van baby geboren in het bad

Aanpakken

“Ik vond de bevalling heel mooi”, vertelt Miranda. “Door de lamp die de verloskundige onder water scheen, kon ik goed zien wat er gebeurde. Ik heb Juna zelf aangepakt toen ze werd geboren.” Vriend Daniël is trots op haar. “Miranda deed het heel goed. Het ging heel relaxed allemaal.”

Kraamkamer

Baby Juna moest na de bevalling nog 24 uur in het WZA blijven ter controle. Het jonge gezin lag samen op een kraamkamer. “Ze lag in een wiegje naast me en Daniël sliep op de bedbank. Na 24 uur mochten we naar huis. Het gaat hartstikke goed met Juna.”

Vragen?

Als je een vraag hebt, kun je die stellen via de BeterDichtbij-app.

Heb je een dringende vraag? Neem dan contact op met een medewerker van het Ouder en Kind-centrum:

  • Maandag t/m vrijdag tussen 8.00 - 16.30 uur kun je bellen naar de polikliniek Verloskunde: (0592) 32 52 70.
  • Voor bevallingen en spoed is de Kraamafdeling dag en nacht bereikbaar: (0592) 32 50 90.

verlos34 - oktober 2023