Buikwandcorrectie

In het kort

Na een zwangerschap of als u veel bent afgevallen, kan de huid van uw buik erg zijn uitgerekt. Een buikwandcorrectie kan dan een oplossing zijn. Dit geldt ook als uw buik door ernstig overgewicht is uitgezakt. De operatie vindt plaats onder narcose. U blijft ongeveer vier dagen opgenomen. Als u te zwaar bent, is het belangrijk dat u eerst afvalt. De kosten van een operatie worden alleen vergoed als u erge lichamelijke klachten hebt.

Wat is het?

Na een buikwandcorrectie is uw buik platter. U komt in aanmerking voor een buikwandcorrectie als u een overschot aan (gerimpelde) buikhuid hebt na een zwangerschap of doordat u erg bent afgevallen. Ook een vetschort kan een reden zijn voor een buikwandcorrectie. In dat geval is door ernstig overgewicht de buikhuid met het onderliggende vet gaan uitzakken.

Vaak kiest iemand voor een buikwandcorrectie om cosmetische redenen. Daarnaast kan de operatie zorgen voor een verlichting van lichamelijke klachten. In de plooien van een uitgerekte huid kunnen irritaties ontstaan en door een verkeerde houding bij een vetschort kunt u rugklachten krijgen.

Meestal voor eigen rekening

Een buikwandcorrectie wordt over het algemeen niet vergoed door uw zorgverzekeraar. Dit gebeurt alleen als u vanwege uw buik ernstige lichamelijke problemen hebt.

Wordt de operatie niet vergoed, dan kunt u overwegen om de operatie zelf te betalen. Op de polikliniek Plastische chirurgie kunt u een prijsopgave krijgen van de operatie. Als u de operatie op eigen kosten door wilt laten gaan en het bedrag hebt overgemaakt, wordt een afspraak met u gemaakt voor de operatie.

Voorbereiding thuis

Afvallen

Als u te zwaar bent, is het belangrijk dat u eerst afvalt voordat u aan de operatie begint. Dit geeft een beter resultaat en er is bovendien minder kans op wondcomplicaties. 

Step-in meenemen

Na de operatie moet u 3 weken een step-in (elastische slip) dragen. Daar begint u mee in het ziekenhuis. Wilt u zelf voor een step-in zorgen en deze meenemen op de opnamedag?  

Eten en drinken, medicijnen, sieraden

Een aantal uren voor de operatie mag u niets eten of drinken. Ook zijn er allerlei andere dingen waarmee u rekening moeten houden in de aanloop naar de operatie. Als u bloedverdunners gebruikt, is het mogelijk dat u daar een aantal dagen van tevoren mee moet stoppen. Verder mag u bijvoorbeeld geen sieraden dragen tijdens de operatie, doe sieraden thuis al af. Tijdens uw afspraak op de poli Anesthesiologie krijgt u hier van de anesthesioloog meer uitleg over.

De operatie

Verdoving

Voorafgaand aan de operatie krijgt u narcose. Dit is een volledige verdoving. Tijdens de operatie bent u buiten bewustzijn. Bij uw afspraak op de poli Anesthesiologie krijgt u van de anesthesioloog uitleg over de verdoving.

Operatie 

Eerst maakt de plastisch chirurg een horizontale snee boven het schaambeen. De snee loopt van de buitenkant van de ene heup naar de buitenkant van de andere heup.

Daarna worden de buikhuid en het buikvet tot aan de ribben losgemaakt en verwijderd.

De navel wordt op een nieuwe plaats vastgezet. (Soms ontstaat er een navelbreukje. Dit wordt meteen verholpen.)

Als de spieren van de buikwand zijn uitgerekt, brengt de plastisch chirurg de spieren naar elkaar toe. 

Naar huis

Na ongeveer 4 dagen kunt u weer naar huis. 

Na de operatie

  • De operatiewond heeft twee weken nodig om te genezen. Hoe meer rust u de wond geeft, hoe mooier het litteken wordt.
  • De pleisters moeten blijven zitten tot de controleafspraak.
  • U kunt gewoon douchen.
  • Bewegingen die pijn doen, kunt u beter vermijden.
  • U mag de eerste 6 weken na de operatie niet sporten, zwaar tillen of u uitrekken.
  • U houdt 2 littekens over aan de operatie: een litteken dwars over de onderbuik en een litteken rond de navel. Om de littekens soepel te houden, kunt u ze voorzichtig masseren met een crème. In het begin kunnen de littekens vrij gezwollen zijn, rood en gevoelig. Na enkele maanden zijn de littekens meestal minder gevoelig en gezwollen en zijn ze smaller en bleker. Houd er rekening mee dat de littekens nooit helemaal verdwijnen.
  • De huid onder de navel kan anders aanvoelen dan normaal. Dit trekt vanzelf bij.

Complicaties 

  • U kunt een nabloeding krijgen.
  • De operatiewond kan ontstoken raken.
  • Er kan zich vocht ophopen in het operatiegebied.

Neem dan contact op met het ziekenhuis (zie 'Vragen?'). 

Controleafspraak

2 weken na de operatie hebt u een controleafspraak bij de plastisch chirurg.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Plastische chirurgie. U kunt hen op verschillende manieren bereiken:

  • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen 3 werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als uw mobiele telefoonnummer en e-mailadres bij ons bekend zijn.
  • U kunt bellen. De polikliniek is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 10, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

Buiten de bereikbaarheidstijden van de polikliniek kunt u de eerste 48 uur na de operatie met een dringende vraag bellen naar de Spoedeisende Hulp, nummer (0592) 32 52 78. 

 

chiru58 - februari 2023