Poli Chronische nierschade

  • Openingstijden

    Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

  • Afspraak maken? Vragen?

    (0592) 32 51 55

  • Afdelingsnummer: 4
Poli Chronische nierschade

Nierschade voorkomen

De nieren hebben een belangrijke functie. Onder andere verwijderen ze de afvalstoffen uit het bloed, ze regelen de vocht- en zoutbalans in het lichaam en maken hormonen aan die helpen bij het regelen van de bloeddruk, het kalkgehalte in onze botten en de aanmaak van rode bloedlichaampjes.

Door een ontsteking van de nieren, diabetes, een hoge bloeddruk, roken of overgewicht kunnen de nieren schade oplopen. Het verloop van chronische nierschade is vaak sluipend. De verschijnselen beginnen onopvallend en worden geleidelijk erger. Pas in een later stadium merkt u er iets van. U kunt last krijgen van jeuk, vermoeidheid of misselijkheid. Ook kan het lichaam te veel vocht vasthouden.

Schade aan de nieren is niet te herstellen. Wel kunt u voorkomen dat de nierschade erger wordt. Een gezonde leefstijl en goed medicijngebruik spelen daarbij een belangrijke rol. 

Op de poli Chronische nierschade kan men u daarbij helpen. Nierverpleegkundigen, diëtisten en een internist-nefroloog werken hier samen om u zo goed mogelijk te begeleiden.

Urine- en bloedonderzoek

Als u een afspraak hebt op de poli Chronische nierschade, kan het nodig zijn dat u van tevoren uw urine laat onderzoeken en bloed laat prikken.

U kunt hiervoor terecht bij het Certe-laboratorium in het WZA. 

Urineonderzoek

Op het laboratoriumformulier is aangegeven of u één keer urine moet opvangen of de urine van 24 uur moet verzamelen. Meestal gaat het om een 24-uurs onderzoek.

24-uurs urineonderzoek

  • Urinefles ophalen: haal ruim op tijd, drie tot vier weken vóór uw afspraak op de poli Chronische nierschade, een urinefles bij het laboratorium. U krijgt dan ook uitleg over het opvangen van de urine.
  • Urine opvangen en inleveren: verzamel de urine op een dag dat het u goed uitkomt, één tot twee weken voor uw afspraak op de poli Chronische nierschade. Het is belangrijk dat u de urine op een koele plek bewaart. Op het moment dat u alle urine hebt, levert u deze dezelfde dag nog in bij het laboratorium.

Eén keer urine opvangen

  • Bekertje ophalen: om de urine op te vangen kunt u een bekertje ophalen bij het laboratorium. Bij uw huisarts kan dit meestal ook.
  • Urine opvangen en inleveren: het beste kunt u de urine inleveren op de dag dat u de urine hebt opgevangen. Bewaar de urine op een koele plek.

 

Bloedprikken

Wanneer u bij het laboratorium bent om de urine in te leveren, kunt u tegelijk bloed laten prikken. U hoeft daarvoor dus niet apart naar het laboratorium te komen.

Afspraak maken voor ophalen urinefles, inleveren urine en bloedprikken

Een urinefles ophalen, urine inleveren en bloed laten prikken kan alleen op afspraak. U kunt een afspraak maken via de afsprakenplanner van Certe. Lukt dat niet, neem dan contact op met Certe via telefoonnummer 088 – 23 71 000.

Behandelplan

Op de poli Chronische nierschade hebt u een gesprek met de internist-nefroloog. Deze neemt de uitslag van de bloed- en urine­test met u door, maakt afspraken over uw medicijngebruik en bespreekt leefregels en dieetadviezen

Als dat nodig is, kan de internist-nefroloog u verwijzen naar een nierverpleeg­kundige en een diëtist.

Controles

Na het eerste bezoek hebt u eens in de zoveel tijd een controleafspraak op de poli Chronische nierschade. Hoe vaak, is afhankelijk van de ernst van de nierschade en de  begeleiding die u nodig hebt.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u uw vraag stellen via de BeterDichtbij app

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan kunt u bellen met de polikliniek Interne Geneeskunde. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 en 16.30 uur, telefoon (0592) 32 51 55.

 

inter31 – juni 2023