ERCP (onderzoek galwegen en alvleeskliergang)

  • Specialisme of afdeling Maag-darm-leverziekten
  • Openingstijden

    Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

  • Afspraak maken? Vragen?
  • Wachttijd
    Informeer bij de polikliniek

In het kort

Met een ERCP zijn afwijkingen aan de galwegen of de alvleesklier­gang te zien en te behandelen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om galstenen weg te halen. Bij het onderzoek schuift de arts een 'kijkslang' (een ERCP-scoop) via uw mond in het bovenste deel van de dunne darm. Daarna worden er röntgenfoto's gemaakt. U krijgt een slaapmiddel, zodat u niets van het onderzoek merkt. 

Voorbereiding

Niet eten of drinken

Voor het onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u enige tijd voor het onderzoek niet mag eten of drinken. Als u niet nuchter bent, kan het onderzoek niet doorgaan.

Onderzoek in de ochtend (vóór 12.00 uur)

Stop de avond voor het onderzoek om 24.00 uur met eten en drinken. Eet en drink niets meer tot na het onderzoek.

Onderzoek in de middag (ná 12.00 uur)

Neem voor 7.00 uur een licht ontbijt bestaande uit: een kopje thee of koffie (zonder melk) en een beschuit met jam of suiker. U mag géén boter, kaas of andere melkproducten gebruiken.

Stoppen met bloedverdunners

Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, geldt: 

  • 3 dagen van tevoren stoppen met Sintrom (acenocoumarol), tenzij anders is afgesproken
  • 5 dagen van tevoren stoppen met Marcoumar (fenprocoumon), tenzij anders is afgesproken
  • DOAC in overleg met uw arts 24 uur voor het onderzoek niet innemen: Rivaroxaban (Xarelto), Apixaban (Eliquis), Daibigratan (Pradaxa)
  • met Clopidogrel (Plavix,Grepid) of Dipyridamol (Persantin) alléén stoppen in overleg met uw arts.

Uw arts bespreekt met u wanneer u weer kunt beginnen met innemen van bloedverdunners. Over het algemeen is dat zo snel mogelijk na het onderzoek. Als u vragen hebt over het stoppen met bloedverdunners, neem dan contact op met uw huisarts of de medewerkers van de polikliniek Maag-darm-leverziekten.

Diabetes

Als u diabetes hebt en insuline of tabletten gebruikt, kan het nodig zijn dat u uw medicijngebruik tijdelijk aanpast. Als u hierover vragen hebt, kunt u contact opnemen met de diabetesverpleegkundigen. Zij houden telefonisch spreekuur van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 12.00 uur en zijn te bereiken via telefoonnummer (0592) 32 51 66.

 

Andere medicijnen

Alle andere medicijnen kunt u gewoon doorgebruiken, tenzij u iets anders met uw arts hebt afgesproken.

Afspraak met een sedationist

In verband met de sedatie (een middel dat u tijdens het onderzoek krijgt om uw bewustzijn te verminderen) vragen we u om van tevoren thuis een gezondheidsvragenlijst in te vullen.

Vanwege uw gezondheidstoestand kan het nodig zijn dat u enige tijd voor het onderzoek naar het spreekuur gaat van de sedationist (degene die de verdoving toedient).

Vervoer regelen

Door het slaapmiddel kunt u na het onderzoek niet zelf terug naar huis rijden. Regel daarom van tevoren dat iemand u na afloop naar huis brengt.

Ruim zittende bovenkleding

Tijdens het onderzoek is het prettig om een (T-)shirt, pyjamajasje of nachthemd met korte mouwen aan te hebben. Wilt u dit van huis meenemen? 

Het onderzoek

Voor het onderzoek begint, wordt u eerst opgenomen op het scopiecentrum. Daar krijgt u een zetpil tegen de pijn.

Daarna gaat u naar de afdeling Radiologie. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie, omdat er tijdens het onderzoek röntgenfoto's worden gemaakt.

Een mdl-arts en twee verpleegkundigen voeren het onderzoek uit. 

Sedatie

Voor het onderzoek krijgt u via een infuus een middel dat uw bewustzijn vermindert, zodat u niets van het onderzoek merkt. Dit wordt sedatie genoemd (sedatie is géén narcose, u blijft zelf ademen en slikken en kunt op ieder moment wakker worden gemaakt).

Tijdens het onderzoek bent u aangesloten op een bewakingsmonitor. Om uw hartslag te kunnen meten, hebt u plakkers op uw borst. Verder hebt u een bloeddrukband om uw arm voor het meten van uw bloeddruk, een knijper op uw vinger om het zuurstofgehalte van het bloed te meten en een zuurstofslangetje in uw neus om extra zuurstof te geven.

Het onderzoek

U ligt op uw buik of linkerzij op een onderzoektafel. Via uw mond brengt de arts een scoop naar binnen. Dit is een dunne, soepele slang met een lichtbron en een cameraatje dat is verbonden met een beeldscherm. Langs uw keel, slokdarm en maag wordt de scoop doorgeschoven tot in uw twaalfvingerige darm (het begin van de dunne darm). Hier komen de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier uit.

U krijgt contrastvloeistof in de galwegen en alvleeskliergang. Daarna worden er röntgenfoto's gemaakt. Door de contrastvloeistof zijn de galwegen en alvleeskliergang goed te zien op de foto’s.

Tijdens een ERCP kan de arts ook kleine ingrepen doen, bijvoorbeeld galstenen verwijderen of een buisje plaatsen gal om af te voeren. Soms worden er kleine stukjes weefsel weggenomen (biopten) om in een laboratorium te laten onderzoeken.

Het onderzoek duurt ongeveer een uur.

Het komt voor dat een galsteen te groot is om met een ERCP weg te halen. De galsteen moet dan later op een andere manier worden weggehaald.

Na het onderzoek

Als het onderzoek achter de rug is, gaat u naar de uitslaapruimte van het scopiecentrum. Zodra u goed wakker bent, gaat u naar het Centrum voor Dagbehandeling of de verpleegafdeling.

De rest van de dag verblijft u ter observatie in het ziekenhuis. Als alles goed blijft gaan, mag u aan het einde van de dag weer naar huis. Dit geldt niet als u voor langere tijd bent opgenomen op de verpleegafdeling. In dat geval bepaalt uw behandelend arts wanneer u weer naar huis mag.

Verminderd reactievermogen

U kunt nog een tijdje last hebben van sufheid en duizeligheid door de sedatie. Ook kan uw reactievermogen minder goed dan normaal zijn. Daarom mag u de eerste 24 uur na het onderzoek:

  • niet deelnemen aan het verkeer.
  • geen alcohol drinken.
  • geen belangrijke documenten ondertekenen.

Uitslag

Voordat u naar huis gaat, hoort u de voorlopige uitslag van het onderzoek. De definitieve uitslag krijgt u tijdens uw eerstvolgende bezoek aan de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Als er weefsel is weggenomen, krijgt u dan ook de uitslag van het weefselonderzoek.

Contact opnemen bij complicaties

Een ERCP is een veilig onderzoek, maar complicaties zijn nooit helemaal uit te sluiten.  

  • De alvleesklier kan ontstoken raken door de contrastvloeistof. Meestal is de ontsteking na een paar dagen voorbij, maar soms worden de klachten erger.
  • Als er een sneetje is gemaakt in de galwegen, kunt u een beetje bloed verliezen. Dit gaat in de meeste gevallen vanzelf over.
  • Heel soms ontstaat er tijdens het onderzoek een gaatje in de dunne darm. Er is dan operatie nodig om het gaatje dicht te maken.

Contact 

Bel een arts bij:

  • erge buikpijn
  • een nabloeding
  • koorts
  • misselijkheid met braken 

De medewerkers van de polikliniek Maag-darm-leverziekten zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur op telefoonnummer (0592) 32 54 57. Buiten deze tijden kunt u contact opnemen met de Huisartsenspoedpost bij u in de buurt. 

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan kunt u bellen met de polikliniek Maag-darm-leverziekten. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur, telefoon (0592) 32 54 57.

mdl06 - juni 2023