Gescheurde enkelbanden

  • Specialisme of afdeling Gipsverbandmeesters
  • Openingstijden

    Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

  • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 52 10
  • Wachttijd
    Informeer bij de polikliniek

In het kort

Bij gescheurde enkelbanden krijgt u om uw enkel en onderbeen een drukverband, een brace of een spalk. Na ongeveer 6 weken is uw enkel weer vrij, maar dan duurt het nóg een week of 6 voordat u uw enkel weer redelijk goed kunt gebruiken. Er gaat meestal wel een jaar overheen voordat u helemaal geen last meer hebt van uw enkel. 

Wat is het?

Om het enkelgewricht zitten enkelban­den. Die zorgen voor stevigheid en geleiden de bewegingen in het enkelgewricht. Als u uw enkel verstuikt (als u ‘door uw enkel gaat’), klapt uw voetzool naar binnen en uw enkel naar buiten. Daardoor komen de enkelban­den onder spanning te staan en kunnen ze scheuren. 

Na een verstuiking is de enkel meestal erg gezwollen en vaak is er een grote blauwe plek.

Behandeling

Bij gescheurde enkelbanden krijgt u meestal een drukverband of een brace om uw enkel en onderbeen, soms een spalk. Daarmee wordt de enkel in de goede stand gebracht. De enkelbanden kunnen dan weer naar elkaar toegroeien. Het aanbrengen van een verband, brace of spalk gebeurt door een verpleegkundige op de Spoedeisende Hulp of door een gipsverbandmeester.

Rust

De eerste week is het erg belangrijk om uw enkel rust te geven, zodat de zwel­ling kan afnemen.

  • Als u zit, moet u uw been hoog leggen. Leg een kussen onder uw onderbeen en houd uw knie licht gebogen.
  • U mag alleen met krukken lopen. Deze krijgt u op de Spoed­eisende Hulp. Tijdens het lopen met krukken mag u de enkel voorzichtig belasten, maar alleen als dit niet voor pijn of andere klachten zorgt. 

Eerste zes weken

Voor de verdere behandeling van uw enkel hebt u een aantal afspraken bij de gipsverbandmeester.

De eerste afspraak hebt u 5 tot 10 dagen nadat u een drukverband, brace of spalk hebt gekregen.

Na ongeveer 6 weken hebt u de laatste afspraak. 

Herstel

In het algemeen duurt het ongeveer 6 tot 12 weken voordat u uw enkel weer redelijk goed kunt gebruiken. Na de eerste 6 weken zijn de enkelbanden al wel aan elkaar gegroeid, maar de enkel is vaak nog niet stevig en stabiel. U zult eraan moeten wennen om weer te lopen zonder steun. 

Stijf en gezwollen

Meestal is de enkel ’s ochtends stijf en dun. Gedurende de dag wordt de enkel soepeler, maar vaak gaat de enkel in de loop van de middag opzwellen. De zwe­lling drukt dan op een paar zenuwen, wat erg pijnlijk kan zijn. Dit patroon herhaalt zich iedere dag en pas na weken, soms zelfs pas na een paar maanden worden de klachten minder. Ook als u uw enkel extra belast, zal de enkel opzwellen en pijn doen.

Vlakke ondergrond

Zolang uw enkel nog niet sta­biel is, kunt u het beste alleen op vlak terrein te lopen. Dus niet in het gras of in het zand.

Volledig herstel

Meestal duurt het wel een jaar voordat u helemaal geen pijn meer hebt aan uw enkel en u uw enkel weer normaal kunt gebruiken.

Fysiotherapie en brace

  • Soms is fysiotherapie nodig voor een goed herstel van de enkel.
  • Bij bepaalde (sport)activiteiten is het goed om een brace te dragen. De gipsverbandmeester kan u vertellen welke brace geschikt voor u is. 
  • In de ´Versterk je enkel´-app kun je aanvullende informatie en oefeningen vinden om je enkel te versterken. De app kun je downloaden via de App Store van Apple of de Google Play Store. 

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de gipsverbandmeesters via de medewerkers van de polikliniek Chirurgie. Dit kan op verschillende manieren.

  • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen 3 werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als uw mobiele telefoonnummer en e-mailadres bij ons bekend zijn.
  • U kunt bellen. De polikliniek is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 10, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de gipsverbandmeesters. Zij zijn te bereiken van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur via nummer (0592) 32 52 53.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen! 

 

chiru38 - mei 2023