Onderzoek van de maag en dikke darm (sedatie)

Een coloscopie en gastroscopie met sedatie

In het kort

Bij deze behandeling doet de arts 2 onderzoeken. Bij de gastroscopie onderzoekt de arts binnenkant van uw slok­darm, maag en twaalfvingerige darm. Zo is het mogelijk om afwijkingen op te sporen zoals zweertjes en ontstekingen of om kleine ingrepen te doen.

Met een coloscopie kan de arts zien of er afwijkingen zijn in uw dikke darm en eventueel een kleine ingreep doen. Van tevoren volgt u een laxerend dieet waarbij u de laxeervloeistof Pleinvue inneemt. U krijgt een slaapmiddel toegediend waardoor u niets van de onderzoeken merkt. 

Bekijk eerst het filmpje!

Voor dit gecombineerde onderzoek is het belangrijk dat u zich aan bepaalde voorschriften houdt. Volg daarom onderstaande instructies op. 

Voor een coloscopie is het heel belangrijk dat uw darm schoon is. Daarom moet u in de aanloop naar het onderzoek rekening houden met wat u eet en drinkt en laxeermiddelen gebruiken. Het is best lastig om dat allemaal goed te doen. Om het makkelijker te maken, hebben we een animatiefilmpje voor u. In het filmpje ziet u ook wat er tijdens het onderzoek gebeurt.

Het filmpje bestaat uit 3 delen:

  • Wat is een coloscopie?
  • Hoe bereid ik me voor op een coloscopie?
  • Hoe verloopt een coloscopie?

Het filmpje vindt u op www.ziekenhuis.nl/poliklinieken/mdl. Ga naar de inhoudsopgave rechts bovenaan de pagina en klik 'Video's' aan.

Lees ook de folder!

Lees na het bekijken van het filmpje deze folder goed door. Hier vindt u precieze aanwijzingen voor het laxeren en andere nuttige informatie.

Voorbereiding: laxeren met Pleinvue

Om uw darm schoon te maken, moet u voor het onderzoek één liter Pleinvue (een laxeervloeistof) innemen. Het is belangrijk dat u de Pleinvue helemaal opdrinkt, ook als uw ontlasting dun en waterig is! Volg voor het gebruik van Pleinvue onderstaande aanwijzingen en niet de instructies in de bijsluiter. Houd u ook aan de rest van het laxeerschema. Anders kan het onderzoek niet doorgaan!

 

 

Twee dagen voor het onderzoek

Twee dagen voor het onderzoek geldt een vezelbeperkt dieet. U mag niet eten:

  • volkoren- en meergranenproducten (volkoren- en meergranenbrood, volkoren- en meergranenpasta, zilvervliesrijst)
  • bepaalde groenten: peulvruchten, zoals (sperzie)bonen, ui, prei, paprika, knoflook, spinazie, andijvie, zuurkool, asperges, bleekselderij, rauwkost, taugé, mais, champignons
  • bepaalde fruitsoorten: sinaasappels, mandarijnen, grapefruits, kiwi’s, druiven, aardbeien, bramen, gedroogde vruchten

 Eén dag voor het onderzoek 

  • Ontbijt: één boterham of beschuit met magere vleeswaren zoals rookvlees, of zoet beleg (eventueel met boter).
  • Lunch: één boterham of beschuit met magere vleeswaren zoals rookvlees, of zoet beleg (eventueel met boter).
  • De rest van de dag alleen vloeibaar voedsel en veel drinken: bouillon, water zonder koolzuur, ranja, koffie en thee (eventueel met suiker), melk of melkproducten zoals vla en yoghurt.
  • Let op: na 18.00 uur mag u geen melk of melkproducten meer nemen. 
  • Tussen 18.00 en 19.00 uur ½ liter (500 ml) Pleinvue dosis 1 en ten minste 1 liter heldere vloeistof: water zonder koolzuur, koffie of thee (zonder melk, eventueel met suiker), ranja. (Tip: gebruik voor het oplossen van de Pleinvue in water een maatbeker.) 

Dag van het onderzoek (onderzoek vóór 12 uur)

  • Tussen 5.00 en 6.30 uur ½ liter (500 ml) Pleinvue dosis 2 (zakje A én zakje B) en ten minste 1 liter heldere vloeistof: water zonder koolzuur, koffie of thee (zonder melk, eventueel met suiker), ranja. Let op: na 6.30 uur mag u niets meer drinken. U moet nuchter blijven.

Dag van het onderzoek (onderzoek ná 12 uur)

  • Vóór 9.00 uur ½ liter (500 ml) Pleinvue dosis 2 (zakje A en zakje B). Vóór 11 uur ook 1 liter heldere vloeistof: water zonder koolzuur, koffie of thee (zonder melk, eventueel met suiker), ranja. Let op: na 11.00 uur mag u niets meer drinken. U moet nuchter blijven.

Anticonceptiepil

Als u een anticonceptiepil gebruikt, kan de wer­king van de pil door het laxeren tijdelijk minder betrouwbaar zijn. Het is verstandig om dan ook een andere vorm van anticonceptie toe te passen.

Voorbereiding: medicijngebruik

Stoppen met bloedverdunners

Slikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan geldt: 

  • 3 dagen van tevoren stoppen met Sintrom (acenocoumarol), tenzij uw arts iets anders met u heeft afgesproken.
  • 5 dagen van tevoren stoppen met Marcoumar (fenprocoumon), tenzij uw arts iets anders met u heeft afgesproken.
  • in overleg met uw arts 48 uur van tevoren stoppen met DOAC: Rivaroxaban (Xarelto), Apixaban (Eliquis), Daibigratan (Pradaxa).
  • met Clopidogrel (Plavix,Grepid) of Dipyridamol (Persantin) alléén stoppen in overleg met uw arts.

Uw arts bespreekt met u wanneer u weer kunt beginnen met innemen van bloedverdunners. Over het algemeen is dat zo snel mogelijk na het onderzoek.

Als u vragen hebt over het stoppen met bloedverdunners, neem dan contact op met uw huisarts of met de polikliniek Maag-darm-leverziekten.

Stoppen met ijzertabletten

Gebruikt u ijzertabletten? Stop hier dan 5 dagen voor het onderzoek mee. Door het ijzer krijgt u zwarte ontlasting, waardoor er zwarte aanslag op uw darmslijmvlies komt. Hierdoor is het voor uw arts moeilijker om de darm te bekijken.

Diabetes

Als u diabetes hebt en insuline of tabletten gebruikt, kan het nodig zijn dat u uw medicijngebruik tijdelijk aanpast. Als u hierover vragen hebt, kunt u contact opnemen met de diabetesverpleegkundigen. Zij houden telefonisch spreekuur van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 12.00 uur en zijn te bereiken via telefoonnummer (0592) 32 51 66.

Alle andere medicijnen kunt u gewoon doorgebruiken, tenzij u iets anders met uw arts hebt afgesproken.

 

Verdere voorbereiding

Voorbereidingen in verband met sedatie 

In verband met de sedatie (een middel dat u tijdens het onderzoek krijgt om uw bewustzijn te verminderen) vragen we u om van tevoren thuis een gezondheidsvragenlijst in te vullen. Vanwege uw gezondheidstoestand kan het nodig zijn dat u enige tijd voor het onderzoek naar het spreekuur gaat van de sedationist (degene die de verdoving toedient).

Vervoer regelen

Door het slaapmiddel kunt u na het onderzoek niet zelf terug naar huis rijden. Regel daarom van tevoren dat iemand u na afloop naar huis brengt.

Ruimzittende bovenkleding 

Tijdens het onderzoek is het prettig om een (T-)shirt, pyjamajasje of nachthemd met korte mouwen aan te hebben. Wilt u dit van huis meenemen? Een extra onderbroek kan handig zijn.

 

Het onderzoek

Het gecombineerde onderzoek vindt plaats op het scopiecentrum. Het wordt gedaan door een mdl-arts en twee verpleegkundigen.

 

Sedatie

Voor het onderzoek krijgt u via een infuus een middel dat uw bewustzijn vermindert, zodat u niets van het onderzoek merkt. Dit wordt sedatie genoemd (sedatie is géén narcose, u blijft zelf ademen en slikken en kunt op ieder moment wakker worden gemaakt). 

Tijdens het onderzoek bent u aangesloten op een bewakingsmonitor. Om uw hartslag te kunnen meten, hebt u plakkers op uw borst. Verder hebt u een bloeddrukband om uw arm voor het meten van uw bloeddruk, een knijper op uw vinger om het zuurstofgehalte van het bloed te meten en een zuurstofslangetje in uw neus om extra zuurstof te geven.

Het onderzoek: coloscopie

Met een coloscopie is te zien of er zweertjes, ontstekingen, bloedingen, poliepen of andere afwijkingen in uw dikke darm zitten.

Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzij. Via uw anus schuift de arts de endoscoop in uw dikke darm. Dit is een dunne, soepele slang met een lichtbron en een cameraatje dat in verbinding staat met een beeldscherm. Om alles goed te kunnen zien, beweegt de arts het uiteinde van de endoscoop heen en weer. Af en toe wordt wat lucht naar binnen geblazen. Daardoor gaat de darm wijder openstaan, zodat de arts deze beter kan bekijken.    

Het onderzoek: gastroscopie

Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzij. Via uw mond schuift de arts een gastroscoop naar binnen. Dit is een dunne, soepele slang met een lichtbron en een cameraatje dat in verbinding staat met een beeldscherm. Terwijl uw arts de scoop beweegt, is op een beeldscherm te volgen hoe de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm er van binnen uitzien. Af en toe wordt wat lucht naar binnen geblazen.

Biopsie en poliep verwijderen

Soms is het nodig om een stukje weefsel weg te halen (een biopt), om te laten onderzoeken op een laboratorium.

Als u een poliep hebt in uw darm, kan uw arts deze meteen weghalen.

Na het onderzoek

Bijkomen en naar huis

Na het onderzoek gaat u naar het uitslaapgedeelte van het scopiecentrum. U kunt naar huis als:

  • u goed wakker bent.
  • uw hartslag en bloeddruk goed zijn.
  • u kunt drinken en niet misselijk bent.
  • u rechtop kunt zitten zonder duizelig te zijn.

Verminderd reactievermogen

U kunt nog een tijdje onder invloed zijn van de sedatie. Daarom mag u de eerste 24 uur:

  • niet deelnemen aan het verkeer.
  • geen alcohol drinken.
  • geen belangrijke documenten tekenen.

Uitslag

Voordat u naar huis gaat, hoort u de voorlopige uitslag van het onderzoek. De definitieve uitslag krijgt u tijdens uw eerstvolgende bezoek aan de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Als er weefsel is weggenomen, krijgt u dan ook de uitslag van het weefselonderzoek.

 

Contact opnemen bij complicaties

Normale klachten

  • U kunt na het onderzoek een tijdje last hebben van winderigheid en darmkrampen.
  • Na het weghalen van een stukje weefsel of een poliep kan er een paar dagen een beetje bloed in uw ontlasting zitten. 

Contact bij complicaties

Heel soms komt er door het onderzoek een scheurtje in de dikke darm. Er is dan een operatie nodig om het scheurtje dicht te maken. Neem contact op met uw arts bij:

  • erge buikpijn
  • een nabloeding
  • koorts
  • misselijkheid met braken 

Van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur kunt u bellen naar de polikliniek Maag-darm-leverziekten, telefoonnummer (0592) 32 54 57. Buiten deze tijden kunt u terecht bij de Huisartsenspoedpost bij u in de buurt

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan kunt u bellen met de polikliniek Maag-darm-leverziekten. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur, telefoon (0592) 32 54 57.

 

mdl19 - juni 2023