Pijnbehandeling met elektrische stroompjes (PRF)

  • Afspraak maken? Vragen?
  • Wachttijd
    Informeer bij de polikliniek

In het kort

Als een zenuw langdurig geïrriteerd is, kan deze pijn veroorzaken die eventueel ook uitstraalt naar andere delen van het lichaam. Zo'n zenuw kunnen we behandelen met korte elektrische stroompjes, wat ook wel Pulsed Radio Frequente stroom (PRF) wordt genoemd. Deze stroomstootjes leggen een elektrisch veld aan bij de zenuw waardoor deze pijnprikkels minder goed kan doorgeven. Hierdoor kan de pijn afnemen. 

Voorbereiding thuis

Stoppen met bloedverdunners

Gebruikt u bloedverdunners? Dan is het mogelijk dat u daar een aantal dagen voor de behandeling mee stoppen. De pijnspecialist bespreekt dit met u. Als het nodig is om tijdelijk te stoppen, hoort u hoeveel dagen van tevoren u moet stoppen en wanneer u weer kunt beginnen. Hebt u nog vragen over het stoppen met bloedverdunners? Neem dan contact op met de Pijnpoli.

Vervoer regelen voor de terugweg

Na de behandeling mag u niet zelf naar huis autorijden. Spreek daarom van tevoren af dat iemand u na de behandeling naar huis brengt. Eventueel kunt u (voor eigen rekening) een taxi regelen. 

Medicijnoverzicht meenemen

Wilt u op de dag van de behandeling een overzicht meenemen van de medicijnen die u op dit moment gebruikt? U kunt zelf een lijstje maken, maar u kunt ook een overzicht opvragen bij uw apotheek.

Overgevoelig?

Misschien bent u overgevoelig voor bepaalde medicijnen of bijvoorbeeld voor jodium of pleisters. Als er sinds uw eerste bezoek aan de Pijnpoli iets is veranderd, wilt u dat dan doorgeven? 

Eten en drinken

U kunt voor de behandeling gewoon eten en drinken.

Geen pijn meer? Koorts? Antibiotica?

Als u al een tijdje (bijna) geen pijn meer hebt, heeft de behandeling geen nut. Als u koorts hebt of antibiotica gebruikt, is het beter om de afspraak te verzetten. Wilt u in deze gevallen contact opnemen met de Pijnpoli? 

De behandeling

De kleine en aan de oppervlakte gelegen zenuwen kunnen met deze elektrische stroompjes worden behandeld. Dit betekent dat deze methode bij verschillende soorten zenuwpijn te gebruiken is. 

De behandeling duurt 15 tot 30 minuten. Gedurende die tijd ligt, of zit u op een behandeltafel. De houding is afhankelijk van de plek die de pijnspecialist moet behandelen.

Eerst zoekt de specialist de zenuw op die de pijn bij u veroorzaakt. Dat kan met behulp van een echotoestel of een röntgenapparaat. Daarna wordt de juiste plek gemarkeerd en ontsmet. 

Vervolgens brengt de pijnspecialist een injectienaald bij u in en leidt deze naar de zenuw. Daar geeft de naald een zacht stroompje af, om te controleren of dit de goede plek is. Als het goed is, kunt u dit stroompje voelen in de vorm van warmte, druk of een tinteling. Hierna geeft de specialist enkele minuten lang korte elektrische stroompjes aan de zenuw. 

Tot slot spuit de pijnspecialist eventueel een verdovingsmiddel en soms ook een ontstekingsremmend middel in. Het kan zijn dat u tijdens deze injectie iets meer pijn voelt. Vaak trekt dit snel weg.

 

Na de behandeling

De verdoving is 4 tot 6 uur na de behandeling weer uitgewerkt. Het kan zijn dat u daarna weer pijn voelt.

Het kan wel 8 weken duren totdat deze behandeling effect heeft. Maar het kan ook zijn dat de behandeling niet het gewenste resultaat geeft.

Na 8 weken kan de pijnspecialist het resultaat beoordelen. Rond die tijd hebt u ook een afspraak voor een controle in het ziekenhuis of een telefonisch gesprek met de arts.

Bijwerkingen

Na de behandeling kunt u last krijgen van enkele bijwerkingen. 

  • Een verdoofd gevoel op de behandelde plek. Dit kan enkele uren duren.
  • Een blauwe plek, als tijdens de behandeling een bloedvaatje is geraakt. 
  • Een pijnlijk gevoel op de behandelde plek. De pijn gaat vanzelf weer over, maar dit kan wel 3 tot 4 weken duren. U mag pijnstillers innemen tegen de pijn, zoals paracetamol. 
  • Opvliegers of een menstruatie die korte tijd verstoord raakt.
  • Als u diabetes hebt, kan uw bloedsuikerspiegel een aantal dagen verhoogd zijn. Het is daarom belangrijk dat u uw bloedsuikerspiegel extra controleert. 

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u bellen naar de medewerkers van de Pijnpoli. De Pijnpoli is bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 9.00 uur en 16.30 uur. 

Als het dringend is, kunt u buiten de openingstijden van de Pijnpoli bellen naar de Spoedeisende Hulp, telefoonnummer (0592) 32 52 78. 

 

anest21 – november 2022