Pijnbehandeling na operatie voet of enkel

  • Specialisme of afdeling Anesthesiologie
  • Openingstijden

    Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

  • Afspraak maken? Vragen?
  • Wachttijd
    Informeer bij de polikliniek

In het kort

Na een operatie van uw voet of enkel krijgt u een pijnpomp die ervoor zorgt dat u zo min mogelijk pijn hebt. Het is een draagbare pomp, zodat u met de pomp naar huis kunt. De derde dag na de operatie sluit u de pomp weer af. Zolang u de pijnpomp hebt, kunt u niet op het geopereerde been staan. U moet dan krukken gebruiken.

Hoe werkt de pijnpomp?

Bij een operatie van uw voet of enkel krijgt u een zenuwblokkade tegen de pijn. Dit gebeurt met een injectie bij uw knieholte. Hiermee worden uw voet of enkel en uw onderbeen verdoofd. Daarna wordt op die plek een katheter (een dun slangetje) ingebracht. Na de operatie wordt een pijnpomp aangesloten op de katheter.

De pijnpomp is een stevige ballon met verdovingsvloeistof. Continu geeft de pomp kleine hoeveelheden verdovingsvloeistof af. Via de katheter komt de verdovingsvloeistof terecht op de plek waar u bent geopereerd. Als u nog pijn hebt, kunt u uzelf met de pijnpomp een extra hoeveelheid pijnstilling te geven.

Het is een draagbare pomp, zodat u met de pomp naar huis kunt. De pomp draagt u in een heuptasje.

Krukken

Zolang u de pijnpomp hebt, kunt u niet staan op het geopereerde been. U hebt dan krukken nodig. De krukken kunt u zelf regelen via een thuisleenwinkel. In het WZA is een thuisleenwinkel van Medipoint, maar ook bij andere thuisleenwinkels kunt u terecht voor krukken.

Extra pijnstilling

Het is mogelijk dat de pijnstilling die u automatisch via de pijnpomp krijgt, voor u niet voldoende is. Dan kunt u uzelf met de pijnpomp meer pijnstilling geven. U hoeft niet bang te zijn dat u te veel pijnstilling krijgt, want de pijnpomp kan maar een beperkte hoeveelheid verdovingsvloeistof afgeven. 

Voor extra pijnstilling heeft de pijnpomp een speciale knop: de bolusknop. U drukt de bolusknop naar beneden totdat deze vastzit. De pomp geeft dan een extra hoeveelheid verdovingsvloeistof af. Na een paar seconden komt de knop weer omhoog en stopt de extra pijnstilling.

Aan de zijkant van de bolusknop zit een oranje streepje. U kunt uzelf alleen extra pijnstilling geven als dit streepje te zien is. Als u op de bolusknop hebt gedrukt, verdwijnt het streepje. Na ongeveer een half uur is het streepje weer te zien en kunt u weer extra pijnstilling krijgen.

Tabletten tegen de pijn

Ondanks het gebruik van de pijnpomp kan het operatiegebied toch nog wat pijnlijk zijn. Daarom krijgt u na de operatie ook pijnstillende tabletten mee naar thuis.

Waar moet u op letten?

  • Wees erg voorzichtig met uw verdoofde voet of enkel en onderbeen zolang u de pijnpomp draagt. Door de verdoving hebt u er bijna geen gevoel in en ook de spierkracht is minder.
  • Het geopereerde been mag u niet belasten. Daarom hebt u krukken nodig om te lopen en te staan.
  • Maak geen plotselinge bewegingen met uw been, zodat de katheter niet verschuift.
  • U draagt de pijnpomp in een heuptasje. De verdovingsvloeistof in de pomp kan niet tegen vrieskou en ook niet goed tegen direct zonlicht. Als het vriest en u komt buiten, draag het tasje met de pijnpomp dan onder uw jas. Leg de pijnpomp niet in zon en zorg ervoor dat de pomp niet warmer wordt dan 38° C.
  • ’s Nachts kunt u de pijnpomp naast u in bed leggen (op uw kussen of op uw dekbed, niet ónder uw dekbed). De pomp mag niet op de grond liggen. 
  •  Zolang u de pijnpomp draagt, kunt u beter niet douchen. U kunt zich wel gewoon wassen, want de pomp is spatwaterdicht. Probeer de pleisters bij de wond en de katheter zo droog mogelijk te houden, want deze laten los wanneer ze nat zijn.

Lekkage

Het kan gebeuren dat er verdovingsmiddel langs de katheter onder de pleister lekt. Dat is niet erg. Als u bang bent dat de vloeistof onder de pleister vandaan komt, kunt u een schone doek of een stuk verband over de pleister leggen. Als de pleister losraakt door het lekken, kunt u deze met een verbandpleister extra stevig vastplakken. 

De katheter verwijderen

De katheter mag maximaal 72 uur blijven zitten. Daarna moet u 'm weghalen. Dit is nodig om infecties te voorkomen. Als de pomp eerder leeg is, kunt u de katheter eerder weghalen.

  • U sluit de pomp af op de derde dag na de operatie rond 8.00 uur, door de klem dicht te doen.
  • Na het afsluiten van de pijnpomp neemt u 1 tablet Oxycodon 5 mg.
  • Ongeveer vier uur na het afsluiten van de pomp mag u de katheter weghalen, maar alleen als het gevoel in uw voet of enkel en onderbeen dan helemaal terug is. Om dit te controleren kunt u er een ijsklontje tegenaan houden. Houd daarna ook een ijsklontje tegen uw arm. Het koude gevoel in uw voet, enkel of onderbeen moet hetzelfde zijn als in uw arm.
  • Was uw handen met water en zeep, voordat u met het weghalen van de katheter aan de slag gaat. Leg een pleister en een afvalzakje klaar.
  • Verwijder de pleisters waarmee de katheter is vastgeplakt. Als een pleister erg vastzit, kunt u deze losweken met wat water. Ook huidlijm kunt u met water weghalen. 
  • Houd de katheter vast bij de insteekopening en trek het dan voorzichtig los.
  • Na het weghalen van de katheter plakt u een pleister op de plek waar de katheter gezeten. Het is normaal als er nog wat wondvocht uitlekt. De pleister kunt u er de volgende dag afhalen.

De pijnpomp en het slangetje levert u na gebruik in bij uw apotheek. Het tasje mag u houden.

Hulp bij het verwijderen van de katheter

Lukt het niet?

Als u het lastig vindt om de katheter zelf weg te halen, kunt u iemand anders, bijvoorbeeld uw partner, vragen om u te helpen. Lukt het niet, dan kunt u telefonisch advies krijgen van een medewerker van de Acute Pijn Service (APS). De eerste drie dagen dat u weer thuis bent, belt de medewerker APS u iedere dag op. Eventueel kunt u naar het ziekenhuis komen om geholpen te worden. 

Zit het slangetje vast? Hebt u tintelingen?

Als u weerstand voelt bij het lostrekken van de katheter of als u plotseling tintelingen in uw voet, enkel of onderbeen voelt, laat de katheter dan zitten en bel het centrale telefoonnummer van het WZA ((0592) 32 55 55). De receptiemedewerker kan u dan doorverbinden met een medewerker APS.

Begeleiding en controles

Tijdens uw opname

Na een operatie is er altijd kans op een infectie. Het wondgebied ziet er dan rood en gezwollen uit, voelt warm aan en u kunt last hebben van koorts en rillerigheid. Om bij een eventuele infectie zo snel mogelijk in te kunnen grijpen, komt er tijdens uw opname een medewerker APS bij u langs.

Weer thuis

De eerste drie dagen dat u weer thuis bent, belt een medewerker APS u iedere dag op om te horen hoe het met de wond gaat en de pijn. Van maandag t/m vrijdag wordt u gebeld tussen 13.00 en 14.00 uur, in het weekend tussen 11.00 en 12.00 uur.

Als u misschien een infectie hebt, kan het nodig zijn dat u naar het ziekenhuis komt.

Controle

Na twee weken hebt u een controleafspraak bij de orthopedisch chirurg.

Contact opnemen bij complicaties

Bel 112

  • als u tintelingen hebt rond uw mond
  • als u een metaalsmaak hebt op uw tong
  • als u plotseling wazig ziet
  • als u plotseling last hebt van oorsuizen

Doe, voordat u 112 belt, het klemmetje van de pijnpomp dicht. 

Bel het WZA

  • als u pijn houdt nadat u extra pijnstilling hebt gebruikt en pijntabletten hebt ingenomen
  • als u een dag na het verwijderen van de katheter nog een doof gevoel hebt in uw voet of been

Wilt u bij deze klachten bellen naar de receptie van het WZA, telefoonnummer (0592) 32 55 55? Geef duidelijk aan dat u geopereerd bent, een pijnpomp hebt en een probleem wilt bespreken. Op werkdagen tussen 8.00 en 16.00 uur verbindt de receptiemedewerker u door met een medewerker APS. Buiten deze tijden wordt u doorverbonden met een anesthesioloog. Bij een doof gevoel in uw voet of onderbeen vragen wij u te bellen tijdens kantooruren. Bij aanhoudende pijn kunt u ook ’s avonds en ’s nachts bellen.

Bel uw huisarts

U gaat met een gipsspalk om uw voet of enkel naar huis. Als u rode, pijnlijke plekken krijgt, neem dan contact op met uw huisarts.

 

anest10 - juni 2023