Pijnstillers na een operatie bij een kind

  • Specialisme of afdeling Wilhelmina Apotheek
  • Openingstijden

    De apotheek is 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar. 
    Let op! Tussen 18.00 - 8.00 uur en op zon- en feestdagen zijn we alleen beschikbaar voor spoedrecepten. Hier zijn extra kosten aan verbonden. 

  • Afspraak maken? Vragen? (0592) 30 23 24

In het kort

Na een ingreep of operatie in het ziekenhuis is het belangrijk dat uw kind weer zo goed mogelijk hersteld en zo weinig mogelijk pijn heeft. Meestal krijgt uw kind dan pijnstillers voorgeschreven.

Op de afdeling krijgt u te horen welke pijnstillers uw kind nodig heeft. Meestal kunt u deze, voordat uw kind naar huis gaat, ophalen bij de apotheek in de centrale hal.

Paracetamol wordt niet standaard meegeleverd. U kunt dit bij de apotheek kopen. Heeft u nog andere pijnstillers thuis, gebruik deze dan niet zonder overleg met de arts.

Pijnstillers na een operatie - paracetamol

Voor een goed herstel is het belangrijk dat uw kind zo min mogelijk pijn heeft. Als uw kind zich goed voelt en niet veel pijn heeft, herstelt het sneller. Het is daarom belangrijk dat u de gebruiksaanwijzing van de pijnstillers goed opvolgt. Het kan zijn dat de arts andere tijden of doseringen voorschrijft dan in de bijsluiter of op het doosje staat. Volg altijd het advies van de arts op.

Paracetamol

Paracetamol is een pijnstiller die het beste werkt als deze op tijd en regelmatig wordt ingenomen. Voor kinderen wordt de dosering aan de hand van het gewicht bepaald. Wij adviseren u om uw kind de eerste 3 dagen na de operatie standaard paracetamol te geven. De dagen erna heeft uw kind alleen paracetamol nodig als het pijn heeft.

Diclofenac of ibuprofen (NSAID)

Diclofenac of ibuprofen (NSAID)

Diclofenac óf ibuprofen zijn pijnstillers die worden gegeven als aanvulling op paracetamol. Deze mag tegelijk met de paracetamol worden gebruikt. De dosering wordt aan de hand van het gewicht van uw kind bepaald. Gebruik diclofenac of ibuprofen volgens de aanwijzingen op het etiket.

Bij kinderen is het niet nodig om een maagbeschermer te gebruiken, tenzij de arts dit aangeeft. 

Tramadol of oxycodon

Tramadol

Tramadol is een sterke pijnstiller die als extra pijnstiller wordt gebruikt. Dit is meestal als diclofenac/ibuprofen en paracetamol samen niet voldoende zijn. Of als uw kind diclofenac/ibuprofen niet mag gebruiken.
Volg de aanwijzingen op het etiket. Tramadol mag samen met diclofenac/ibuprofen en paracetamol worden gebruikt.

Oxycodon (opiaat)

Oxycodon is een sterke pijnstiller die als extra pijnstiller wordt gebruikt. Dit is meestal als diclofenac/ibuprofen en paracetamol samen niet voldoende zijn. Of als uw kind diclofenac/ibuprofen niet mag gebruiken.
Volg de aanwijzingen op het etiket. Oxycodon mag samen met diclofenac/ibuprofen en paracetamol worden gebruikt. 

Tijdstip van inname

We adviseren u om de pijnstillers zoveel mogelijk over de dag te verdelen. De laatste pijnstiller kunt u het beste aan uw kind geven, voordat uzelf naar bed gaat. Alle medicijnen mogen samen worden gebruikt en worden ingenomen.

Advies tijdstip van inname:

  • 6x per dag: 6.00 uur - 9.00 uur - 12.00 uur - 15.00 uur - 18.00- uur - voor de nacht (als u zelf naar bed gaat)
  • 5x per dag: 6.00 uur - 10.00 uur - 14.00 uur - 18.00 uur - voor de nacht (als u zelf naar bed gaat)
  • 4x per dag: 8.00 uur - 12.00 uur  - 17.00 uur - voor de nacht (als u zelf naar bed gaat)
  • 3x per dag: 8.00 uur - 16.00 uur - voor de nacht (als u zelf naar bed gaat)
  • 2x per dag: 8.00 uur en 18.00 uur.

Afbouwen van pijnstillers

Het doel is om de pijn voor uw kind acceptabel te houden. Hiermee bedoelen we dat uw kind goed moet kunnen bewegen en spelen. Als uw kind geen pijn lijkt te hebben, kunt u in overleg met uw kind, proberen minder pijnstillers te geven. 

Als uw kind verschillende pijnstillers tegelijk gebruikt, begint u altijd met het afbouwen van het sterkste medicijn (tramadol/oxycodon). Als laatste stopt u met het minst sterke medicijn, dat is paracetamol.

  • Tramadol of oxycodon: uw kind mag minder tabletten per dag innemen, of in 1 keer stoppen.
  • Diclofenac of ibuprofen (NSAID): uw kind mag minder tabletten per dag innemen, of in 1 keer stoppen.
  • Paracetamol: uw kind mag minder tabletten per dag innemen, of in 1 keer stoppen.

Inleveren medicijn(resten)

Als u pijnstillers overhoudt kunt u ze inleveren bij de apotheek. Gooi medicijnen nooit in de wc. Resten van medicijnen zijn moeilijk uit het water te zuiveren. Het kost daardoor steeds meer moeite en geld om het water schoon en gezond te houden.

Vragen?

Hebt u nog vragen over de pijnstillers, neem dan contact op met een medewerker van de Wilhelmina Apotheek.

  • Telefoon (0592) 30 23 24
    Alle dagen bereikbaar van 08.00 - 21.30 uur ('s avonds en 's nachts alleen bereikbaar voor spoedrecepten).

algem24 - oktober 2022