Naar hoofdinhoud Naar footer

Anesthesiologie

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

Afspraak maken? Vragen?
(0592) 32 56 80
Afdelingsnummer

71

wachttijd icoon
Wachttijd

Bekijk hier de wachttijden

l-afbeeldingen-wza-wza-stockfotos-oude-fotos-110315-fotos-herman-derde-serie-2011anesth02_klein

Anesthesie (verdoving) tijdens en na een operatie

Een anesthesioloog is de medisch specialist die ervoor zorgt dat u tijdens een operatie de juiste anesthesie (verdoving) krijgt, zodat u geen pijn voelt. Ook houdt de anesthesioloog tijdens de operatie uw algemene conditie in de gaten, dat wil zeggen: uw hartfunctie, bloedsomloop en ademhaling. Een operatie kan pas doorgaan als de anesthesioloog groen licht heeft gegeven.

 

 Voordat de operatiedatum wordt vastgesteld, hebt u een afspraak met een anesthesioloog en een anesthesiemedewerker op de poli Anesthesiologie. Soms wordt u alleen door de anesthesioloog gezien. De anesthesioloog neemt een vragenlijst met u door en onderzoekt uw hart en longen om te weten of u voor of tijdens de operatie extra zorg nodig hebt.

Ook bespreekt de anesthesioloog wat voor soort anesthesie u het beste kunt krijgen. Hierbij houdt de anesthesioloog zoveel mogelijk rekening met uw eigen voorkeur, maar uw veiligheid staat voorop. Om een volledig beeld te krijgen van uw gezondheidstoestand, kan de anesthesioloog u verwijzen naar een andere polikliniek voor aanvullend onderzoek.

Pijnbestrijding na een operatie

Om na een operatie zo snel mogelijk te herstellen, is goede pijnbestrijding van groot belang. Er zijn allerlei methoden om uw pijn te behandelen. Afhankelijk van uw operatie en gezondheidstoestand bepaalt de anesthesioloog wat in uw geval de beste manier is. Als u opgenomen bent, komt er een paar keer per dag een verpleegkundige bij u informeren hoeveel pijn u hebt en of het nodig is om extra maatregelen te nemen om de pijn te verlichten. In sommige gevallen komt er bovendien dagelijks een medewerker van de Acute Pijn Service (APS) bij u langs.

Behandeling van chronische pijn

Pijn kan een grote stempel drukken op uw leven. Als u pijn hebt die niet overgaat, kan uw huisarts of specialist u verwijzen naar de Pijnpoli. Dit is bijvoorbeeld het geval bij chronische zenuwpijn. Na uitgebreid onderzoek kan de anesthesioloog een voorstel doen om de pijn te behandelen. Soms zal de anesthesioloog u doorverwijzen naar een ander ziekenhuis. Helaas zijn niet alle pijnklachten te verhelpen.    

Palliatieve pijnbehandeling

Als u een ernstige ziekte hebt die niet te behandelen is en u hebt veel pijn, dan kan uw huisarts of specialist u verwijzen naar de pijnpoli voor palliatieve pijnbestrijding. De anesthesioloog bespreekt dan met u wat de beste manier is om uw pijn te verlichten.

Ook tijdens een opname kan de anesthesioloog worden ingeschakeld, als u in de laatste fase van uw leven erge pijn hebt.

Onderzoek en behandeling