Naar hoofdinhoud Naar footer

Medische psychologie

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag 8.30 - 12.30 uur en 13.30 - 16.30 uur.

Afspraak maken? Vragen?
(0592) 32 53 68
Afdelingsnummer

101

wachttijd icoon
Wachttijd

Bekijk hier de wachttijden

2-dsc_3504-patient-wachtkamer

Lichamelijke klachten zorgen er bijna altijd voor dat u zich minder goed voelt. Zeker als u te maken krijgt met een ernstige, een langdurige of zelfs blijvende ziekte of aandoening. Dit vraagt ook vaak om een behoorlijke aanpassing. Als dat niet goed lukt, kunnen er psychische (geestelijke) klachten ontstaan. U kunt last krijgen van angst, een depressie of een sterk gevoel van machteloosheid.

Vermoedt uw specialist dat uw psychische klachten samenhangen met uw ziekte of aandoening, dan kan hij u doorverwijzen naar een psycholoog van het WZA. Ook als hij vermoedt dat u om psychische redenen niet goed kunt omgaan met uw ziekte of aandoening, kan hij u doorverwijzen.

Eerst gesprek

U heeft altijd eerst een gesprek met de psycholoog. Als het nodig is, volgt een (neuro)psychologisch onderzoek. Daarna bepaalt u samen of een behandeling nodig is. Meestal is dit dan kortdurend, zo’n vier tot acht gesprekken. Soms is het al genoeg om te weten waar uw klachten vandaan komen en hoe u daar het beste mee om kunt gaan.

Hebt u langdurig behandeling nodig, dan adviseert de psycholoog meestal een behandeling door een psycholoog buiten het ziekenhuis of door een andere hulpverlenende instantie, zoals GGZ-Drenthe. Vanzelfsprekend gebeurt dit in overleg met u. Doorverwijzing gaat dan altijd via uw huisarts. 

Neuropsychologisch onderzoek

Na een ongeval, beroerte of een hersenziekte kunt u last krijgen van geheugenproblemen. Misschien kunt u zich minder goed concentreren of de aandacht ergens bijhouden. Of u krijgt problemen met plannen en overzicht houden. Met een neuropsychologisch onderzoek kan de psycholoog vaststellen om wat voor problemen het gaat, wat de oorzaak is en hoe ernstig ze zijn. Het onderzoek begint met een gesprek tussen u, een familielid en de psycholoog. Daarna neemt de toegepast psycholoog een aantal testen bij u af. Dit gebeurt meestal op een andere dag. Enige tijd later bespreekt u de resultaten met de psycholoog en kijkt u samen welke behandeling mogelijk is.

Revalidatie

Bij sommige aandoeningen (bijvoorbeeld MS, een beroerte, chronische pijn of de ziekte van Parkinson) kan uw specialist u doorverwijzen naar de revalidatiearts. Deze bepaalt in overleg met u of een revalidatieprogramma kan helpen. Als dat zo is, dan kan een afspraak met een psycholoog onderdeel zijn van het programma. De psycholoog maakt deel uit van het revalidatieteam.

Kinderpsycholoog

Heeft uw kind psychische klachten die samenhangen met een lichamelijke ziekte? Of heeft uw kind lichamelijke klachten die vanuit medische hoek niet goed verklaard kunnen worden? Dan kan de kinderarts uw kind voor behandeling of een psychologisch onderzoek doorverwijzen naar de kinderpsycholoog van het WZA.

Samenwerking

Medische psychologie vormt samen met Medisch maatschappelijk werk één afdeling. U krijgt zo de behandeling die nodig is – zorg op maat.

Onderzoek en behandeling