Naar hoofdinhoud Naar footer

Onco-connect

Annemieke Visser, oncologie verpleegkundige, een spontaan pleidooi voor het Samen met softwareleverancier Luscii, adviseur zorg Marieke Westendorp en oncoloog Peter Nieboer is er een thuismeetprogramma ontwikkeld, speciaal om patiënten die chemotherapie krijgen op afstand te begeleiden. Onco-Connect.

Psychosociale klachten

Als de diagnose kanker gesteld is, staat de wereld van de patiënt en zijn familie op de kop. Naast de veelal lichamelijke klachten, die door de kanker of de behandeling met chemotherapie veroorzaakt worden, zijn er ook vaak psychosociale klachten. Angst, somberheid, twijfels en zorgen kunnen de gemoedstoestand van de patiënt ernstig beïnvloeden en bepalen voor een deel de ervaren kwaliteit van leven.

Meten en bewustwording

Met de app Onco-Connect monitoren we zowel lichamelijke als psychosociale klachten. De patiënt geeft dagelijks zes metingen met betrekking op lichamelijke klachten door. Dat zijn beweging, misselijkheid, ontlasting, overgeven, temperatuur en pijnscore. Het gewicht wordt één keer per week doorgegeven. Wekelijks vragen we de patiënt ook om aan te geven in welke mate hij zich angstig, somber of vermoeid voelt.

Hierdoor denkt de patiënt er gericht over na en kan hij de scores vergelijken met de week ervoor. Bewustwording en erkenning van deze gevoelens zijn belangrijke voorwaarden om deze klachten te bespreken. Het monitoren van de lichamelijke klachten helpt bij het tijdig signaleren van complicatie en/of verslechtering van de situatie. Hierdoor kan een spoedopname of SEH bezoek worden voorkomen.

Informatie op maat

Naast het uitvragen van klachten, bevat Onco-Connect ook veel informatie. De zorgverlener kan per patiënt specifieke informatie aanbieden op het moment dat het van toepassing is. Nu krijgt de patiënt bij het eerste gesprek een volle map met alle informatie mee naar huis, ook de informatie die op dat moment en soms zelfs helemaal niet van toepassing is voor hem. Denk aan adviezen bij bepaalde bijwerkingen, terwijl niet elke patiënt last krijgt van die bijwerkingen. In de app bieden we alleen de informatie aan die van toepassing is, en dan ook nog op het moment dat het van toepassing is.