Naar hoofdinhoud Naar footer

PDS-connect

Met de komst van Tim Schreuder als digitaal ingestelde MDL-arts in het WZA ontstond al gauw het idee om een thuismeetprogramma voor patiënten met het Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) te maken. PDS kent veel verschillende klachten, oorzaken en zo ook behandelingen. Samen met softwareleverancier Luscii en verpleegkundig specialist Hannie Bouwman werd PDS-Connect ontwikkeld, met het doel om de patiënten op een goede en gestructureerde manier te informeren over de verschillende behandelmethoden en hun klachten te objectiveren.

Vaker contact

Omdat PDS vaak onbegrepen klachten veroorzaakt, hebben de patiënten veel behoefte aan persoonlijke begeleiding en een luisterend oor. Door het gericht informeren van de patiënt en het monitoren van de klachten via de app, hebben ze vaker contact met hun zorgverlener en kan de zorg meer op maat aangeboden worden. Patiënten hoeven hierdoor ook minder vaak naar het ziekenhuis te komen, wat bij deze doorgaans werkende patiëntenpopulatie een prettige bijkomstigheid is.

Begeleiding bij de behandeling

Bij aanvang van de begeleiding kiest de patiënt drie behandelingen uit een lijst met tien behandelingen die bewezen effectief zijn bij PDS. Vervolgens probeert hij deze behandelingen één-voor-één uit.

In de app PDS-Connect wordt elke behandeling toegelicht met behulp van plaatjes en tekst. Deze informatie is op elk moment terug te lezen en wordt per patiënt aangeboden op het moment dat het van toepassing is.

De patiënt geeft daarnaast elke dag een pijnscore door via de app en hij vult twee keer per week drie extra metingen in. Dat zijn eetlust, misselijkheid en ontlasting. Op deze manier wordt snel duidelijk of een gekozen behandeling een positief effect heeft op de klachten.