NIAZ-accreditatie

Het WZA heeft in 2018 opnieuw het instellingsbrede kwaliteitskeurmerk van het NIAZ ontvangen (Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg). De landelijke NIAZ-accreditatie geeft aan dat de zorgprocessen in het WZA goed op orde zijn en dat het ziekenhuis voortdurend werkt aan verbetering. Het keurmerk geldt t/m 2022.  

Roze lintje Borstkankerzorg

Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen heeft ook in 2019 van de BorstkankerVereniging Nederland (BVN) het roze lintje ontvangen vanwege de goede kwaliteit van borstkankerzorg in het WZA. Daarmee voldoet het WZA aan de criteria die de BVN heeft opgesteld die belangrijk zijn bij de zorg voor de borstkankerpatiënt.

De Monitor Borstkankerzorg is ontwikkeld door BorstkankerVereniging Nederland en MediQuest, met betrokkenheid van het Kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO. 

logo roze lintje 2019

Seniorvriendelijk ziekenhuis

Als enige ziekenhuis in Drenthe mag het WZA zich sinds 2017 Seniorvriendelijk noemen. Dat betekent dat het WZA voldoet aan de kwaliteitseisen van de samenwerkende seniorenorganisaties om goede zorg te leveren aan de oudere patiënt. Er zijn veertien verschillende kwaliteitscriteria waar de deelnemende ziekenhuizen op worden beoordeeld. De kwaliteitseisen voor het keurmerk worden elke twee jaar verzwaard. Absolute voorwaarde is en blijft de aanwezigheid en inzet van een team geriatrie, en een goede overdracht na ontslag, goede afstemming van alle behandelingen en goede nazorg na ontslag uit het ziekenhuis. In 2017 is daar onder andere nog bij gekomen dat het ziekenhuis de oudere patiënt goed betrekt bij het behandelbeleid. Op de website www.seniorvriendelijkziekenhuis.nl zijn de scores te zien van het WZA en alle andere deelnemende ziekenhuizen in het land.

 

Vaatkeurmerk

Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen heeft ook in 2017 het Vaatkeurmerk gekregen. Dit betekent dat het ziekenhuis voldoet aan de kwaliteitseisen van de Hart & Vaatgroep. Het keurmerk richt zich op de kwaliteit van behandelingen van aandoeningen in de slagaders van benen, bekken, buik, aorta en hals. Op www.hartenvaatgroep.nl kunnen patiënten en verwijzers zien welke ziekenhuizen welke vaatbehandelingen doen en hoe vaak. 

 

Spataderkeurmerk

De afdeling Dermatologie van het WZA heeft het spataderkeurmerk ontvangen van de Hart&Vaatgroep. Dat betekent dat de spataderzorg in het WZA van goede kwaliteit is. De criteria voor het keurmerk zijn aangescherpt vergeleken met de vorige keer en aangepast aan nieuwe inzichten.

Om het Spataderkeurmerk te krijgen, moeten ziekenhuizen voldoen aan specifieke kwaliteitscriteria.

 
 

Babyvriendelijk ziekenhuis

Het WZA heeft opnieuw het BFHI-certificaat (Baby Friendly Hospital Initiative) ontvangen van de stichting Zorg voor Borstvoeding. Dat betekent dat het ziekenhuis zich tot en met 2017 een Babyvriendelijk ziekenhuis mag noemen. 

Dit keurmerk is een initiatief van de World Health Organization (WHO) en UNICEF om wereldwijd te stimuleren dat baby's vanaf de geboorte uitsluitend borstvoeding krijgen. Lees hier meer over borstvoeding in het WZA.

 

Prostaatkankerzorg

Het WZA heeft het 'groene vinkje' ontvangen van de ProstaatKankerStichting.nl in de online Patiëntenwijzer Prostaatkanker.  

De Patiëntenwijzer geeft weer welke ziekenhuizen voldoen aan de voorwaarden voor goede prostaatkankerzorg. Ziekenhuizen die aan alle voorwaarden voldoen, worden in de Patiëntenwijzer gemarkeerd met een groen vinkje. Klik hier voor de criteria van goede prostaatkankerzorg.

 

Groene vink stomazorg

Het WZA voldoet aan alle normen van de Stomavereniging voor goede stomazorg. Daarmee hebben wij de groene vinkjes voor darmstoma- én urinestomazorg gekregen. Dit betekent dat de stomazorg in het WZA zo is georganiseerd dat het aansluit bij de wensen en behoeften van stomadragers.

De Stomavereniging heeft samen met stomadragers, stomaverpleegkundigen en artsen de normen voor goede stomazorg ontwikkeld. Ziekenhuizen leveren informatie aan over hun stomazorg. Deze informatie wordt vervolgens getoetst aan de normen. Voldoet een ziekenhuis aan de normen voor goede stomazorg dan krijgt het ziekenhuis in de Stoma Zorgwijzer een groen vinkje.