Adviezen na een ooroperatie

In het kort

Na een ooroperatie kunt u zelf een aantal dingen doen om zo snel mogelijk te herstellen. Zo is het belangrijk dat u voldoende pijnstillers neemt en uw oren droog houdt tijdens het douchen. Snuit uw neus niet en til geen zware dingen. Doe in ieder geval de eerste week rustig aan.

Adviezen

Pijn

Tegen de pijn kunt u Paracetamol innemen: iedere 24 uur 8 tabletten van 500 mg (4 x 2 tabletten) of 6 tabletten van 500 mg (3 x 2 tabletten). Daarnaast kunt u Ibuprofen gebruiken (tenzij uw arts anders voorschrijft): per 24 uur maximaal 3 tabletten van 400 mg. Na een operatie onder anesthesie schrijft de anesthesioloog pijnmedicatie voor.

Slechter gehoor

Door het operatievocht hoort u de eerste weken na de operatie meestal slechter dan daarvoor. Dit is nog meer het geval, als u na de operatie zelfoplossende sponsjes in uw oor hebt gekregen. Ook kunt u last hebben van krakende en soppende geluiden in uw oor. Het vocht en de sponsjes verdwijnen na verloop van tijd vanzelf. Uw gehoor komt dan weer terug en de bijgeluiden verdwijnen.

Duizeligheid

Na de operatie kunt u de eerste dagen wat duizelig zijn. Het beste kunt u dan rustig gaan liggen. Meestal trekt de duizeligheid daarna snel weg.

Droog houden

De gehoorgang moet de eerste maand na de operatie droog blijven. U mag wel douchen, maar zorg er dan voor dat er geen water in uw oor komt. Wanneer u uw haar wast, kunt u bijvoorbeeld een beker tegen uw oor houden. Misschien kan iemand u ook helpen bij het haarwassen.

Drukverband, oortampon

Als u een drukverband hebt, mag u dit de tweede dag na de operatie verwijderen. Er zijn een paar uitzonderingen. Na het plaatsen van een BAHA mag het drukverband de dag na de operatie al worden verwijderd. Na een flapooroperatie moet het drukverband een week blijven zitten.

Als u een oortampon hebt, verwijdert de KNO-arts deze tijdens het eerste controlebezoek. Als de tampon voor die tijd vanzelf uit het oor valt, is dat geen probleem.

Verdere adviezen

Pleister

Als u een sneetje achter uw oor hebt dat met een pleister is afgedekt, is het belangrijk dat de pleister de eerste twee dagen blijft zitten. Zo nodig kunt u de pleister verschonen.

Rust

Doe de eerste week rustig aan. Daarna kunt u uw werkzaamheden geleidelijk weer oppakken. De eerste drie weken mag u géén zware lichamelijke inspanning verrichten en niet sporten. U kunt wel gewoon fietsen en autorijden. Pas na zes weken kunt u weer zwemmen of duiken. Ook een vliegreis maken kan pas na zes weken.

Geen druk op uw oor

De eerste drie weken mag u absoluut geen druk op uw oor hebben. Daarom mag u uw neus niet snuiten (voorzichtig uw neus ophalen mag wel), mag u niet persen bij de ontlasting en mag u geen zware dingen tillen. Als u moet niezen, doet dit dan met uw mond open.

Voorzichtig op uw zij liggen

Wanneer u op uw zij wilt liggen, ga dan niet op de kant liggen van het geopereerde oor. Dit geldt zolang de hechtingen erin zitten.

Controle

U hebt twee controleafspraken bij de KNO-arts.

Bij het eerste controlebezoek worden onder andere eventuele hechtingen weggehaald.

Tijdens het tweede controlebezoek krijgt u een gehoortest.

Vragen? Wanneer contact opnemen?

Het is belangrijk om contact op te nemen met het ziekenhuis:

 • als er bloed of pus uit uw oor komt (een beetje wondvocht is normaal)
 • als u steeds meer last hebt van duizeligheid
 • als u meer pijn krijgt.
 • als u koorts krijgt boven de 38,5° C
 • als uw gezicht scheeftrekt

De KNO-polikliniek is bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 en 16.30 uur op nummer (0592) 32 52 25.

Buiten kantooruren kunt u het algemene nummer van het ziekenhuis bellen, (0592) 32 55 55, en vragen naar de dienstdoende KNO-arts. U kunt ook e-mailen naar: poli.kno@wza.nl.

De eerste 24 uur kunt u buiten kantooruren in dringende gevallen contact opnemen met de Spoedeisende Hulp, telefoonnummer (0592) 32 52 78.

Uw mening telt

Een compliment, tip of klacht

Wij vinden het belangrijk dat u tevreden bent over onze zorg en dienstverlening. Hebt u een compliment, een tip of een klacht? Wij horen het graag. U kunt het volgende doen:

 • Vertel het direct aan degene die er verantwoordelijk voor is.
 • Bel of schrijf onze ombudsfunctionaris.
 • Vul het formulier in dat u kunt vinden op de webpagina Uw mening telt! Hier vindt u ook meer informatie over de klachtenprocedure en uw rechten als patiënt.

De ombudsfunctionaris

 • e-mail: ombudsfunctionaris@wza.nl
 • telefoon: (0592) 32 56 24/32 55 55 (maandag t/m donderdag)
 • postadres: WZA t.a.v. de ombudsfunctionaris, postbus 30.001, 9400 RA Assen

 

keeln17 - januari 2019