Naar hoofdinhoud Naar footer

Keel-neus-oorheelkunde (KNO)

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

Afspraak maken? Vragen?
(0592) 32 52 25
Afdelingsnummer

61

wachttijd icoon
Wachttijd

Bekijk hier de wachttijden

se20190605-wza-05

Ontstoken amandelen, allergische klachten, slechthorendheid of middenoorontsteking. Het zijn klachten waarvoor uw huisarts u kan doorverwijzen naar de Keel-Neus-Oorarts (KNO-arts). Hij zal dit ook doen als bij u sprake is van problemen ergens anders in uw hoofd-halsgebied. Bijvoorbeeld bij een gezwel in de hals of problemen met uw slokdarm.

Allergieën

Allergie is een chronische ziekte, waar veel mensen last van hebben. Bij een allergische reactie reageert uw lichaam op stoffen van buitenaf, zoals gras- en boompollen (hooikoorts), huisstofmijt, huisdieren en voedsel. U gaat dan bijvoorbeeld niezen, of krijgt een loopneus en tranende ogen. Met een huidpriktest kan de KNO-arts bepalen voor welke stoffen u allergisch bent. Als daar duidelijkheid over is, kan de KNO-arts met immunotherapie (ook genoemd: desensibilisatie of hyposensibilisatie) uw gevoeligheid voor deze stoffen verminderen of wegnemen. Zo'n behandeling duurt drie tot vijf jaar. 

Neusheelkunde

Een afwijkend tussenschot of een abnormale vorm van de buitenkant van uw neus, kan de functie van de neus belemmeren en invloed hebben op uw uiterlijk. Een combinatie van beide afwijkingen kan in één operatie worden verholpen.

Hebt u klachten omdat uw neusslijmvliezen reageren op bepaalde prikkelende stoffen, dan kan de KNO-arts een neusprovocatietest bij u doen. De test laat ook zien hoeveel lucht u door uw neus kunt in- en uitademen.

Duizeligheidsinstituut Assen

Hebt u last van duizeligheid, dan probeert de KNO-arts eerst aan de hand van uw verhaal achter de oorzaak te komen. Voor verder onderzoek en eventuele behandeling van uw duizeligheidsklachten werken de KNO-poli van het WZA en het Pento Audiologisch Centrum Drenthe samen in het Duizeligheidsinstituut Assen (DIA).

Coblatie

De KNO-artsen in het WZA werken met de modernste operatietechnieken. Zo was het WZA een van de eerste ziekenhuizen in het Noorden waar de coblatietechniek werd toegepast, een patiëntvriendelijke manier om neusschelpen te verkleinen waardoor ademhalingsproblemen of problemen met snurken minder worden. 

Kinderen

Kinderen komen vaak bij de KNO-arts met amandel- en oorproblemen. Samen met u als ouder weegt de KNO-arts zorgvuldig af welke behandeling het meest geschikt is. Als uw kind wordt geopereerd, werken de artsen en verpleegkundigen van de KNO-afdeling vanzelfsprekend nauw samen met de kinderafdeling waar uw kind na de ingreep verblijft.