Adviezen na een totaalextractie

In het kort

Als u een prothese krijgt en u hebt nog eigen tanden en kiezen, dan moeten deze eerst worden getrokken. Dit heet een totaalextractie. Voor een zo goed mogelijk herstel  kunt u zelf een aantal dingen doen.

Adviezen

 • De wonden in uw mond kunnen de eerste paar uur nog wat nabloeden. Meestal houdt dit na een tijdje vanzelf op.
 • De eerste 24 uur mag u uw mond niet spoelen. Door te spoelen kunnen de wonden opnieuw gaan bloeden.
 • Als een prothese is geplaatst, moet u deze de eerste 24 uur inhouden. Dit voorkomt dat uw kaak gaat zwellen en uw prothese minder goed past. Ook is de kans op nabloedingen kleiner.
 • Uw kaken hebben tijd nodig om aan de prothese te wennen. Laat uw prothese daarom de eerste week ook ’s nachts in uw mond. Na de eerste week is het beter om uw prothese voor het slapengaan wel uit te doen.
 • Eet de eerste dagen alleen zacht voedsel, zoals puree, gehakt vlees of zacht fruit. Geleidelijk kunt u dit uitbreiden naar wat harder voedsel. Ook als u uw prothese al wat langer draagt, is het verstandig om hard voedsel in stukjes te snijden.

Wanneer contact opnemen?

Bel naar het ziekenhuis:

 • als de pijn of de zwelling van uw wang na vijf dagen erger wordt
 • als de wonden blijven bloeden
 • als u meer dan 39° koorts hebt (de eerste dagen is een beetje verhoging normaal)

U kunt de polikliniek Mondziekten, kaak- en aange­zichtschirurgie bereiken op telefoonnummer (0592) 32 53 25, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Buiten de openingstijden van de polikliniek kunt u bellen naar het algemene nummer van het ziekenhuis, (0592) 32 55 55.

Afspraken met tandarts of tandprotheticus

Wondcontrole

Na enige tijd hebt u een afspraak bij uw tandarts of tandprotheticus voor een wondcontrole. Eventueel worden er dan kleine aanpassingen gedaan aan de prothese.

De prothese passend maken

Uw kaak verandert de eerste maanden van vorm, zodat uw prothese steeds opnieuw passend moet worden gemaakt. Daarom hebt u eens in de zoveel tijd een afspraak bij uw tandarts of tandprotheticus.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
 • U kunt uw vraag stellen via MijnWZA (uw digitale dossier). U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen.
 • U kunt bellen. De polikliniek is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 53 25, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

Buiten de openingstijden van de polikliniek Mondziekten, kaak- en aange­zichtschirurgie kunt u bellen naar het algemene nummer van het ziekenhuis, (0592) 32 55 55.

 

mondk11 - mei 2020