Amandeloperatie bij kinderen

Ouder en Kind-centrum

In het kort

Bij een operatie aan de amandelen haalt de KNO-arts in ieder geval een deel van de neusamandel weg. Afhankelijk van de klachten die het kind heeft, kan het ook nodig zijn om de keelamandelen te verwijderen. Tijdens de operatie is jouw kind in slaap. Na een paar uur kan het weer naar huis. Na een neusamandeloperatie kan je kind vaak na een dag of 3 weer naar het kinderdagverblijf of naar school. Als ook de keelamandelen zijn verwijderd, is het beter om een week rustig thuis te blijven.

Voorbereiding

Bezoek poli Anesthesiologie

Enige tijd voor de operatie heb je, samen met je kind, een afspraak op de poli Anesthesiologie. Een anesthesioloog en een anesthesiemedewerker kijken hoe het is met de algemene gezondheid van je kind. Ook bespreken zij de gang van zaken rond de narcose (verdoving) die het voor de operatie krijgt. 

Een besmettelijke ziekte of MRSA?

Neem contact op met de poli Anesthesiologie of de KNO-poli:

 • Als je kind een paar dagen voor de opnamedatum verkouden of koortsig is, of last heeft van diarree;
 • Als je kind in de periode voor de opnamedatum is ingeënt;
 • Als je kind of iemand uit zijn omgeving een kin­derziekte heeft (bijvoorbeeld waterpokken);
 • Als je kind besmet is met MRSA of BRMO (bacteriën die onge­voelig zijn voor de gangbare antibiotica) of als een huisgenoot besmet is;
 • Als je kind in de 2 maanden voorafgaand aan de opname patiënt is geweest in een zorginstelling in het buitenland (een ziekenhuis, privé­kliniek of revalidatiecentrum);
 • Als je kind in de 2 maanden voorafgaand aan de opname patiënt is geweest in een zorginstelling in Neder­land, terwijl er een uitbraak was van MRSA of BRMO (een ziekenhuis, privékliniek of revalidatiecentrum);
 • Als je kind in de woonsituatie contact heeft met levende varkens, vleeskuikens of vleeskalveren of als je daar via je werk mee in aan­raking komt;
 • Als je kind in de 2 maanden voor de opnamedatum in een asielzoekerscentrum heeft gewoond.

De poli Anesthesiologie is van maandag tot en met vrijdag te bereiken van 8.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer (0592) 32 56 80. De KNO-poli is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur op nummer (0592) 32 52 25

Meenemen 

 • Als je kind medicijnen gebruikt, wil je die dan op de operatiedag meenemen? Omdat je kind dezelfde dag weer naar huis gaat, krijgt het deze medicijnen niet van de ziekenhuisapotheek.
 • Het is handig als je kind een pyjama bij zich heeft of andere kleren waarmee het in bed kan liggen. Extra ondergoed kan altijd van pas komen.

Aanwezigheid ouder/verzorger

Houd er rekening mee dat alleen 1 van de ouders/verzorgers van harte welkom is in het Ouder en Kind-centrum om bij het kind te zijn. Dit in verband met beperkte ruimte in de dagbehandelingskamer.

 • Op de afdeling is een aparte ruimte voor ouders. Je kunt hier koffie en thee krijgen, iets eten en gebruik­maken van een koelkast, water­koker en een magnetron. In het restaurant kun je tussen de middag en ’s avonds tegen betaling een war­me maaltijd krijgen, snacks en brood. Ook kun je in de koffiecorner in de centrale hal van het ziekenhuis een broodje of soep krijgen;
 • Je mag een mobiele telefoon gebruiken;
 • Er is gratis Wifi;
 • Op iedere kamer is televisie;
 • Als je een foto of filmpje maakt van je kind, wil je er dan op letten dat je géén opname maakt van anderen (patiënten, ouders of bezoekers) die op dat moment in de buurt zijn? Ook van onze medewerkers mag je alleen een opname maken als zij daarvoor toestemming geven.

Broertjes en zusjes

Broertjes of zusjes kunnen beter thuisblijven, omdat het anders gauw te druk wordt op de afdeling. 

De operatie

De neusamandel zit aan de achterkant van de neusholte. De keelamandelen zijn te zien als knobbels links en rechts achterin de mond, naast de huig. Jouw kind wordt óf alleen geopereerd aan de neusamandel, óf aan de neusamandel in combinatie met de keelamandelen. Dit hangt af van de klachten die het kind heeft. Van de neusamandel haalt de KNO-arts alleen het verdikte gedeelte weg. De keelamandelen worden helemaal weggehaald.

Tijdens de operatie is het kind onder narcose.

De operatie duurt ongeveer een kwartier.

Er mag 1 ouder/verzorger mee naar de operatieafdeling. Zorg ervoor dat je zelf voor die tijd even wat gegeten hebt. Je kunt bij je kind blijven tot het in slaap is.

Na de operatie

Na de operatie mag je vrijwel meteen naar je kind toe. Wanneer je kind goed wakker is, gaat het terug naar het Ouder en Kind-centrum.

De mees­te kinderen hebben last van hun keel. Tegen het opzwellen van de keel, krijgt je kind koude limonade. Sommige kinderen voelen zich ook eerst wat misselijk. Verder kan je kind wat bloed hebben in zijn neus en mond.

Na een paar uur komt de KNO-arts kijken hoe het gaat. Als je kind zich fit voelt en genoeg gedronken heeft, mag het naar huis.

Waar moet je thuis op letten?

 • Voor de eerste 3 dagen krijgt je kind pijnstillers. Het is belangrijk dat je de voorge­schreven hoeveelheid aanhoudt;
 • De eerste dagen kan er wat bloederig slijm uit de neus van het kind komen. Ook kan je kind oud (donker­bruin) bloed opgeven;
 • Goed drinken is belangrijk. Als je kind moeite heeft met drinken, is het verstandig om te bellen met de KNO-polikliniek;
 • De eerste tijd kan je kind het beste zacht of vloeibaar eten en niet te warm. Bijvoorbeeld appelmoes, kwark of yoghurt of brood zonder korstjes;
 • Na een operatie aan de neusamandel kan er bij het praten wat lucht ontsnappen uit de neus van je kind. Bij het slikken kan er wat vocht of voedsel in de neus komen, dat daarna weer in de keel stroomt. Na een paar weken zijn deze problemen meestal voorbij. Als dat niet het geval is, wil je dan contact opnemen met de KNO-polikliniek?
 • Na een neusamandeloperatie voelt je kind zich vaak de derde dag weer fit genoeg om naar het dagverblijf of naar school te kunnen. Als de keelamandelen ook zijn weggehaald, is het beter om een week te wachten;
 • De eerste 2 weken mag je kind niet zwemmen of een andere sport doen.

Vragen? Wanneer contact opnemen?

Als je een vraag hebt, kun je contact opnemen met de medewerkers van de KNO-polikliniek. Je kunt hen op verschillende manieren bereiken.

 • Je kunt je vraag stellen via de BeterDichtbij app. Je krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen 3 werkdagen. Let op: je kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor je heeft aangemaakt. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als jouw mobiele telefoonnummer en e-mailadres bij ons bekend zijn.
 • Je kunt bellen naar de KNO-polikliniek. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur, telefoonnummer (0592) 32 52 25.

Is het dringend? Heeft je kind klachten? Ben je ongerust?

Heb je een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen! 

De eerste werkdag na de operatie belt een assistente van de KNO-poli om te horen hoe het met je kind gaat. Neem contact op met het ziekenhuis als je kind:

 • Steeds meer pijn heeft;
 • 39°C koorts heeft of hoger;
 • Een nabloeding heeft (er komt dan helderrood bloed uit zijn neus of mond);
 • Een vieze adem heeft;
 • Moeite heeft met drinken.

Ook als je je ongerust maakt, is het goed om even te bellen.

Buiten de openingstijden van de KNO-poli kun je de eerste 24 uur bellen naar de Spoed­eisende Hulp, telefoonnummer (0592) 32 52 78 of naar het Ouder en Kind-centrum, telefoon­nummer (0592) 32 53 52. Zij zijn 24 uur per dag bereikbaar.

Heb je na de eerste 24 uur een dringende vraag, dan kun je het algemene nummer van het ziekenhuis bellen, (0592) 32 55 55 en vragen naar de dienstdoende KNO-arts.

Meer weten?

Meer informatie vind je op de website van de KNO-Vereniging. De adviezen voor de periode na de operatie kunnen enigszins afwijken van de adviezen die je op de website van het WZA vindt. We vragen je om in dat geval de instructies op de WZA-website te volgen.   

 

 

 

keeln01 - januari 2023