Begeleiding bij kanker

 • Afspraak maken? Vragen? Informatie over bereikbaarheid vindt u in de tekst hieronder.

In het kort

Als u kanker hebt, kan dat uw leven helemaal op z’n kop zetten. Lichamelijk gebeurt er van alles en vaak is er angst voor hoe het verder zal gaan. Word ik weer helemaal beter? Houd ik het allemaal wel vol? We zijn u graag tot steun. Praat met ons over de problemen die u tegenkomt. Dat lucht op en samen kunnen we kijken welke hulp u nodig hebt. In iedere fase van uw ziekte hebt u een vast aanspreekpunt op de polikliniek waar u onder behandeling bent. Dit is meestal een (verpleegkundig) specialist, een physician assistant of een gespecialiseerd verpleegkundige. Hebt u behoefte aan extra begeleiding? Zij kijken samen met u wat het beste past bij uw situatie.

Waarmee kunnen we u helpen?

 • Twijfelt u erg wat voor u de beste behandeling is?
 • Bent u steeds erg moe en kunt u uw gewone dingen niet meer doen?
 • Hebt u het gevoel dat u alleen staat met uw problemen?
 • Maakt u zich zorgen over uw kinderen?
 • Hebt u pijn?
 • Hebt u geen zin in eten en valt u erg af?
 • Bent u vaak somber?

Door uw ziekte verandert er veel en komt u met allerlei vragen te zitten. Bespreek wat u bezighoudt met uw (verpleegkundig) specialist, gespecialiseerd verpleegkundige of iemand anders die voor u het aanspreekpunt is tijdens de behandeling.

Misschien hebt u extra begeleiding nodig. Op allerlei manieren kunt u ondersteuning krijgen. Onder andere van een fysiotherapeut, diëtist, medisch maatschappelijk werker, psycholoog of geestelijk verzorger.

Blijf niet rondlopen met uw vragen!

Vooral in een periode dat u weinig afspraken hebt in het ziekenhuis, voelt u zich misschien alleen en onzeker. U kunt dan contact opnemen met een oncologieverpleegkundige. Zij helpt u zo goed mogelijk. Eventueel kan zij u verwijzen naar een andere zorgverlener.

Oncologische fysiotherapie

Bent u vaak moe en gaat uw conditie achteruit? De afdeling Fysiotherapie heeft een programma oncologische fysiotherapie dat ervoor zorgt dat u zich weer fitter en energieker gaat voelen. Tijdens het programma is er aandacht voor: cardiofitness, spierkrachttraining, beweeglijkheids-oefeningen en ontspanningsoefeningen. U kunt op elk moment starten. Het liefst zo snel mogelijk, nog vóór het begin van uw behandeling.

Om deel te kunnen nemen aan het programma, hebt u een verwijzing nodig van een (verpleegkundig) specialist, een gespecialiseerd verpleegkundige of uw huisarts.

 • U kunt de afdeling Fysiotherapie bellen maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur op nummer (0592) 32 53 10.

Adviezen over uw voeding

Door uw ziekte is het mogelijk dat u minder eet en afvalt. Terwijl goede voeding juist belangrijk is voor uw herstel en conditie. Als u moeite hebt met eten, kan een diëtist u adviezen geven. Zo kan het nodig zijn om naast uw gewone voeding speciale voedingsmiddelen te gebruiken.

Tijdens een opname in het ziekenhuis kunt u begeleiding krijgen van een diëtist en eventueel kunt u na de opname ook nog een afspraak maken. Ook als u chemotherapie krijgt, kunt u behoefte hebben aan voedingsadviezen. Uw oncologieverpleegkundige, internist of longarts kan u dan een verwijzing geven.

 • U kunt de afdeling Diëtetiek bellen van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 16.00 uur op nummer (0592) 32 53 99.

Psycholoog of medisch maatschappelijk werker

Uw ziekte kan zorgen voor negatieve gevoelens zoals angst, onzekerheid, somberheid en machteloosheid. Dit kan ook invloed hebben op bijvoorbeeld de relatie met uw partner en kinderen, uw werk en uw sociale leven. Om hierin uw weg te vinden, kunt u begeleiding krijgen van de afdeling Medische psychologie en maatschappelijk werk. Afhankelijk van uw problemen, hebt u gesprekken met een medisch maatschappelijk werker of een psycholoog. Voor een afspraak hebt u een verwijzing nodig van uw specialist.

 • U kunt de afdeling Medische psychologie en maatschappelijk werk bellen van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 16.00 uur op nummer (0592) 32 53 68.

Geestelijk verzorger

Tijdens uw ziekte kan het fijn om eens vrijuit met iemand te praten over dingen die u bezighouden en waar u niet goed raad mee weet. Dit kan met de geestelijk verzorger van het ziekenhuis. Zij luistert naar u en zoekt met u naar een manier om meer rust te krijgen in uw hoofd. Een gesprek kan over van alles gaan. Waar u zelf maar behoefte aan hebt. Ook kan de geestelijk verzorger u begeleiden bij rituelen, zoals een gebed of meditatie. U hoeft niet religieus te zijn om een gesprek te hebben met de geestelijk verzorger. Tijdens een opname in het ziekenhuis kan de geestelijk verzorger bij u langskomen, maar ook als u niet (meer) bent opgenomen, kunt u een afspraak maken.

 • U kunt de geestelijk verzorger bellen op nummer: (0592) 32 53 49. U kunt ook een e-mail sturen: geestelijke.verzorging@wza.nl.

 

Begeleiding op de Seksuologiepoli

Door uw ziekte kunt u problemen krijgen op seksueel gebied, zoals pijn bij het vrijen, minder zin in vrijen of erectieproblemen. Schaam u er niet voor het er met uw zorgverlener over te hebben. Deze kan u verwijzen naar de Seksuologiepoli. Daar hebt u een afspraak met een gynaecoloog, uroloog of een arts-seksuoloog. Afhankelijk van uw problemen kunt u ook begeleiding krijgen van een psycholoog of een bekkenfysiotherapeut.

Voor de Seksuologiepoli hebt u een verwijzing nodig van uw specialist of huisarts.

 • Voor een afspraak op de Seksuologiepoli belt u naar het Medisch Centrum Wilhelmina (MCW). Het MCW is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 12.00 uur op nummer (0592) 34 00 53.

 

Lastmeter

Om beter zicht te krij­gen op hoe het met u gaat en sneller in te kunnen grijpen als u het moeilijk hebt, krijgt u een Lastmeter. Dit is een formulier waarop u aangeeft hoe­veel last u hebt van problemen door uw ziekte of behandeling. U kunt denken aan lichamelijke klachten, maar ook aan praktische, sociale of emotionele problemen.

De ingevulde Lastmeter bespreekt u met uw zorgverlener wanneer u een afspraak hebt in het ziekenhuis. Afhankelijk van de zorg die u nodig hebt en uw persoonlijke behoefte, kan deze u verwijzen naar een medisch psycholoog of maatschappelijk werker, een geestelijk verzorger, een fysiotherapeut of een diëtist. 

Begeleiding bij borstkanker

Als u borstkanker hebt, zijn de verpleegkundig specialist en de mammacareverpleegkundige uw belangrijkste aanspreekpunten. Een verpleegkundig specialist doet voor een groot deel hetzelfde werk als een chirurg, alleen doet zij geen operaties. De mammacareverpleegkundigen zijn er vóór, tijdens en na de operatie vooral om u te begeleiden. 

 • U kunt de verpleegkundig specialisten bellen maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 16.00 uur op (0592) 32 50 25 of 32 50 92.
 • De mammacareverpleegkundigen kunt u bellen maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur op nummer (0592) 32 50 19. 

Begeleiding bij darmkanker

Als u maag- of darmkanker hebt, is de verpleegkundig specialist darmaandoeningen vóór en na de operatie degene met wie u het meest contact heeft. Zij werkt nauw samen met de chirurg. Bij een stoma krijgt u begeleiding van een stomaverpleegkundige.

 • U kunt de verpleegkundig specialist bellen maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur op nummer (0592) 32 57 50.
 • De stomaverpleegkundigen kunt u bellen maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 16.00 uur op nummer (0592) 32 55 49.

Begeleiding bij blaas- of prostaatkanker

De physician assistant urologie is samen met de uroloog verantwoordelijk voor de diagnose en behandeling als u blaas­kanker of prostaatkanker hebt. De oncologieverpleegkundige urologie is uw vaste aanspreekpunt. Zij kan u informatie geven over uw ziekte, advies geven bij praktische problemen en zij heeft aandacht voor de emotionele kant van uw ziekte. Ook uw partner of naaste familie kan bij haar terecht.

 • U kunt de physician assistant bereiken op dinsdag en donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur via nummer (0592) 32 52 65.
 • De oncologieverpleegkundige urologie is te bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en16.30 uur via nummer (0592) 32 52 65.

Begeleiding bij andere soorten kanker

Bij longkanker, bloedkanker en bepaalde vormen van gynaecologische kanker hebt u regelmatig contact met de oncologieverpleegkundigen. Buiten de controlemomenten om kunt u hen altijd bellen met uw vragen.

 • U kunt de oncologieverpleegkundigen bellen maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 15.30 uur op nummer (0592) 32 55 06.

Begeleiding bij chemotherapie, hormoontherapie of doelgerichte therapie

Bij chemotherapie, hormoontherapie of doelgerichte therapie krijgt u advies en steun van een oncologieverpleegkundige. Bij hormoontherapie kunt u ook terecht bij de verpleegkundig specialist.

 • U kunt de oncologieverpleegkundigen bellen maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 15.30 uur op nummer (0592) 32 55 06.
 • De verpleegkundig specialist is te bereiken via de polikliniek Interne geneeskunde, nummer (0592) 32 51 55. U kunt de polikliniek bellen van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Begeleiding jongvolwassenen met kanker

Als je op jonge leeftijd kanker krijgt (tussen de 18 en 35 jaar) heb je eigen vragen, bijvoorbeeld over de gevolgen van je ziekte op je sociale leven, je studie of je vruchtbaarheid.

Voor jonge mensen is er daarom het AYA-zorgteam (Adolescent and Young Adults). Dit bestaat uit verpleegkundig specialisten, een oncologieverpleegkundige, een medisch specialist en een maatschappelijk werker.

 

Vragen?

Als u kanker hebt, willen we u zo goed mogelijk steunen. Hebt u naast de gewone afspraken met uw zorgverleners behoefte aan extra begeleiding? Bespreek dit dan met hen. Zij kijken dan samen met u wat het beste past bij uw situatie.

Bel ons!

Hebt u weinig afspraken en het gevoel dat u in een gat valt? U kunt altijd terecht bij een van de oncologieverpleeg­kundigen. Zij zijn te bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 15.30 uur op telefoonnummer (0592) 32 55 06.

BeterDichtbij-app

U kunt uw vragen ook stellen via de BeterDichtbij app. Dit kan als we in de BeterDichtbij app eerst een gesprek voor u hebben aangemaakt. Op www.wza.nl/digitalezorg vindt u uitleg over de BeterDichtbij app

 

algem14 - december 2020