Behandeling op de Hoofdpijnpoli
- Specialisme of afdeling Hoofdpijnpoli
-
Openingstijden
Maandag van 8.30 tot 16.00 uur. Telefonisch spreekuur maandag van 11.45 tot 12.15 uur
- Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 52 40
In het kort
Als u veel last hebt van hoofdpijn, kan uw huisarts u verwijzen naar de Hoofdpijnpoli. Daar hebt u een gesprek met een neuroloog en een hoofdpijnverpleegkundige. Ook vindt er lichamelijk onderzoek plaats. Een behandeling kan bestaan uit medicijnen, fysiotherapie, begeleiding door een psycholoog of een combinatie.
Hoofdpijn
Hoofdpijn komt vaak voor. Daarom wordt het niet snel als een ziekte gezien, meer als iets dat bij het leven hoort. Maar als u vaak hoofdpijn hebt of de pijn is heel erg, kun je wel van een ziekte spreken. U kunt dan terecht op de Hoofdpijnpoli, een onderdeel van de polikliniek Neurologie.
Daar helpen we u om erachter te komen wat de oorzaak is van uw klachten. En welke handeling daar het beste bij past.
Onderzoek
Vragenlijsten en hoofdpijndagboek
Voor uw afspraak op de Hoofdpijnpoli krijgt u een paar vragenlijsten om thuis in te vullen. Ook krijgt u een hoofdpijndagboek. Hierin houdt u bij wanneer u hoofdpijn hebt en hoe ernstig de hoofdpijn is. Dit is belangrijk voor de arts om de juiste diagnose te kunnen stellen. Wilt u de ingevulde vragenlijsten en het hoofdpijndagboek meenemen naar uw eerste afspraak op de Hoofdpijnpoli?
Afspraak met de hoofdpijnverpleegkundige
De hoofdpijnverpleegkundige neemt de vragenlijsten en het hoofdpijndagboek met u door, zodat ze een duidelijk beeld krijgt van uw klachten. Ook meet zij uw gewicht, uw lengte, uw polsslag en uw bloeddruk.
Meteen na uw bezoek brengt de hoofdpijnverpleegkundige de neuroloog op de hoogte van de uitkomsten van het gesprek en de meetuitslagen. Aansluitend gaat u zelf naar de neuroloog.
Afspraak met de neuroloog
De neuroloog gaat verder in op uw hoofdpijnklachten en doet verder lichamelijk onderzoek. Zo kan de neuroloog vaststellen wat voor soort hoofdpijn u hebt en wat de mogelijke oorzaken zijn.
Om precies te weten waar uw hoofdpijn vandaan komt, is soms extra onderzoek nodig, bijvoorbeeld een MRI-scan. Daar wordt apart een afspraak voor gemaakt.
Behandeling
Hoofdpijn kan allerlei oorzaken hebben. Psychische en lichamelijke klachten kunnen een rol spelen, medicijngebruik en hormonale veranderingen. Samen met u bekijkt de neuroloog wat voor u de beste behandeling is. Dat kan een behandeling zijn met medicijnen, maar begeleiding door een psychosomatisch fysiotherapeut of een psycholoog is ook mogelijk. Bij sommige vormen van hoofdpijn werken de neuroloog, de hoofdpijnverpleegkundige, de fysiotherapeut en de psycholoog samen als één behandelteam.
Als uw hoofdpijnklachten een hormonale oorzaak lijken te hebben, vindt er overleg plaats met een gynaecoloog.
Controle
Meestal hebt u na een tijdje een controleafspraak bij de hoofdpijnverpleegkundige of neuroloog. Deze bespreekt dan met u hoe het met uw hoofdpijn gaat en of de behandeling aanslaat.
Vragen?
Als u vragen hebt, kunt u contact opnemen met de hoofdpijnverpleegkundige.
- De hoofdpijnverpleegkundige is aanwezig op maandag tussen 8.30 en 16.00 uur. Zij houdt telefonisch spreekuur van 11.45 tot 12.15 uur. U kunt haar bellen op telefoonnummer (0592) 32 52 40 (dit is het algemene nummer van de polikliniek Neurologie).
- U kunt uw vraag ook stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
neuro13 - juni 2022