Behandeling van COPD

  • Specialisme of afdeling Longgeneeskunde
  • Openingstijden

    Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

  • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 52 35
  • Wachttijd
    7 weken

In het kort

COPD is een chronische longziekte. Het hangt af van de ernst van uw klachten wat voor u de beste behandeling is. Als u weinig last hebt van benauwdheid of het lukt u om uw klachten goed onder controle te houden, dan gaat u op een gegeven moment van de longarts terug naar uw huisarts voor verdere behandeling. Als intensieve medische begeleiding nodig is, blijft u bij de longarts. In het omgaan met COPD is een gezonde leefstijl heel belangrijk. 

Wat is het?

Als duidelijk is dat u COPD hebt, stellen de longarts en longverpleegkundige samen met u een persoonlijk zorgplan op. Dit sluit aan bij de Zorgstandaard COPD, een landelijke richtlijn waarin staat waaraan goede zorg voor mensen met COPD moet voldoen.

Iedere patiënt met COPD heeft zijn eigen beperkingen en mogelijkheden. Daar­om stemmen we alle zorg af op uw eigen situatie. Zo krijgt u de zorg die bij u past en waar u zich het beste bij voelt. Misschien is het nodig dat u uw manier van leven aanpast. Daar helpen we u graag bij. Onze opzet is dat u de dingen kunt blijven doen die voor u belangrijk zijn.

Een behandeling heeft pas echt resultaat als u zelf goed meewerkt. Dat betekent bijvoorbeeld dat u uw medicijnen op de juiste manier gebruikt, dat u genoeg beweegt en niet rookt.

 

Soorten behandeling

Afhankelijk van hoeveel last u hebt van uw COPD, spreken we van ‘lichte ziektelast’, ‘matige ziektelast’ of ‘ernstige ziektelast’. De behandeling die u krijgt, hangt hiermee samen. Bij erge benauwdheid of benauwdheidsklachten die sterk schommelen, blijft u onder behandeling van de longarts. Anders verwijst de longarts u na verloop van tijd terug naar uw huisarts

Lichte ziektelast

Bij een 'lichte ziektelast’ werken uw longen nog voor de helft of meer en kunt u uw gewone dingen zonder problemen doen. U wordt dus niet beperkt door benauwdheid. Ook hebt u een gezond gewicht. Na twee controlebezoeken verwijst de longarts u terug naar uw huisarts. 

Matige ziektelast

Bij een ‘matige ziektelast’ hebt u in uw dagelijks leven wel hinder van benauwdheid, maar lukt het vaak om uw klachten met de juiste behandeling onder controle te krijgen. Daarbij kan het helpen om mee te doen aan een longrevalida­tieprogramma. Als uw klachten onder controle zijn, verwijst de longarts u weer naar uw huisarts. Slaat een behandeling niet voldoende aan en hebt u perioden van benauwdheid, dan blijft u onder behandeling van de longarts.

Ernstige ziektelast

Bij een ‘ernstige ziektelast’ zijn uw benauwd­heidsklachten zo erg zijn dat u niet normaal kunt functioneren. U hebt dan intensieve medische begeleiding nodig en blijft onder behandeling bij de longarts. Het kan zinvol zijn om mee te doen aan een longrevalidatie­programma.

Controle

COPD kan een grillig verloop hebben. Uw klachten kunnen plotseling verergeren, maar het is ook mogelijk dat uw longen geleidelijk langzaam achteruit gaan. Ook kan het na een slechtere periode opeens weer beter met u gaan. We proberen uw behandeling zo precies mogelijk af te stemmen op uw klachten. Daarom is het belangrijk dat u regelmatig voor controle komt bij uw longarts (of longverpleegkundige) of huisarts. Deze maakt hierover afspraken met u.

Vragenlijst

Om een duidelijk beeld te krijgen van hoe het met u gaat, krijgt u voorafgaand aan iedere controleafspraak twee vragenlijsten om in te vullen. 

Vragen?

Als u een vraag hebt en u bent onder controle van de longarts, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Longgeneeskunde. 

  • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als uw mobiele telefoonnummer en e-mailadres bij ons bekend zijn.
  • U kunt bellen. De polikliniek is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 35, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

longg04 - mei 2022