Bewegingen van je baby tijdens de zwangerschap

Ouder en Kind-centrum

In het kort

Vanaf het begin van de zwangerschap is een baby actief. Sommige bewegingen kun je goed voelen, maar van andere bewegingen merk je niets. Hoeveel een baby beweegt en met hoeveel kracht dit gebeurt, is voor iedere baby anders. In z'n algemeenheid is dus niet te zeggen wat normaal is.

Bewegingen herkennen

De beweeglijkheid van jouw baby zegt iets over zijn conditie. Daarom is het belangrijk dat je het beweegpatroon van je baby goed leert kennen. Als je baby minder of anders beweegt dan je gewend bent, kan dit een signaal zijn dat er iets verandert in de conditie van je baby.

Hoe beweegt je baby?

Tijdens een eerste zwangerschap voel je de baby meestal vanaf de 20e week bewegen. In volgende zwangerschappen is dat vaak iets eerder. Het maakt daarbij geen verschil of het een jongen of meisje is.

In de weken daarna, tot de 32e week, gaat je baby steeds meer bewegen. Ook de bewegingen zelf veranderen.

Na de 32e week tot aan het einde van de zwangerschap blijft het aantal bewegingen ongeveer hetzelfde. Wel kan het bewegen voor jou anders aanvoelen.

Leer je baby kennen

Het kost tijd om vertrouwd te raken met het beweegpatroon van de baby. Krachtige bewegingen, zoals schoppen, zijn vrij gemakkelijk te herkennen, maar bij zachtere bewegingen, zoals draaien, is dat moeilijker. Je voelt de bewegingen het beste wanneer je ligt.

  • Wanneer de placenta aan de voorkant van de baarmoeder ligt (aan de buikkant), worden de bewegingen van het kind gedempt. Daardoor voel je ze minder goed. Dit is ook het geval als je overgewicht hebt.
  • In de loop van de zwangerschap kan de baby in een andere houding gaan liggen. De bewegingen kunnen daardoor anders aanvoelen.

Ongerust?

De manier waarop de baby beweegt, geeft informatie over hoe het met je baby gaat. Maak je je zorgen over het bewegen van de baby, neem dan de tijd om goed na te gaan wat er in je buik gebeurt. Meestal kun je het beste op je linkerzij gaan liggen en je handen op je buik leggen. Trek hier 1 tot 2 uur voor uit. Voel je de baby duidelijk bewegen, dan hoef je je niet ongerust te maken. Het maakt niet uit of het grote of kleine bewegingen zijn, schopjes of schuifbewegingen.
Voel je de baby nog steeds niet goed of minder dan anders, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Er is dan reden voor extra onderzoek. Wacht niet tot de volgende dag of de volgende controle!
Het betekent lang niet altijd dat het slecht gaat met je baby, als je deze in een bepaalde periode anders of minder voelt bewegen. In de meeste gevallen verloopt een zwangerschap ook dan gewoon goed. Desondanks is het belangrijk dat je veranderingen in het beweegpatroon serieus neemt.

Vragen?

Als je een vraag hebt, kun je contact opnemen met het Ouder en Kind-centrum. Je kunt de medewerkers op verschillende manieren bereiken.

  • Je kunt je vraag stellen via de BeterDichtbij-app. Je krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen 3 werkdagen. Let op: je kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor je heeft aangemaakt. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als jouw mobiele telefoonnummer en e-mailadres bij ons bekend zijn.
  • Je kunt tijdens kantooruren bellen naar de polikliniek Verloskunde: (0592) 32 52 70.
    Voor bevallingen en spoed is de Kraamafdeling dag en nacht bereikbaar, telefoon (0592) 32 50 90

Is het dringend?

Heb je een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

 

verlos11 - oktober 2022