Bypass-operatie aan uw been

Een omleiding bij een afgesloten of vernauwde beenslagader

 • Specialisme of afdeling Vaatchirurgie
 • Openingstijden
  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
 • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 52 10
 • Wachttijd
  Informeer bij de polikliniek

In het kort

Als een slagader in uw been afgesloten is of ernstig vernauwd, komt er geen of veel minder zuurstofrijk bloed in de rest van uw been. Daardoor verkrampen de beenspieren. Om de doorbloeding te verbeteren, kan een bypass-operatie nodig zijn. De vaatchirurg maakt dan een omleiding langs de afgesloten of vernauwde slagader.  Na de operatie blijft u nog een paar dagen in het ziekenhuis.

Voorbereiding thuis

Eten en drinken, medicijnen, sieraden

Een aantal uren voor de operatie mag u niets eten of drinken. Ook zijn er allerlei andere dingen waarmee u rekening moeten houden in de aanloop naar de operatie. Als u bloedverdunners gebruikt, is het mogelijk dat u daar een aantal dagen van tevoren mee moet stoppen. Verder mag u bijvoorbeeld geen sieraden dragen tijdens de operatie, doe sieraden thuis al af. De precieze uitleg krijgt u tijdens het preoperatieve spreekuur.

De operatie

Verdoving

Voorafgaand aan de operatie krijgt u verdoving. Dit kan narcose zijn: algehele verdoving, waarbij u tijdelijk buiten bewustzijn bent. Of een ruggenprik: een deel van uw lichaam wordt dan verdoofd. Tijdens het preoperatieve spreekuur overlegt de anesthesioloog met u wat in uw geval het beste is. 

Operatie

De vaatchirurg maakt een bypass (omleiding) om de afgesloten of vernauwde slagader heen. Voor de bypass wordt een stuk van een ader uit uw been gebruikt of een kunststof ader.

Aan de bovenkant wordt de bypass meestal aangesloten op een slagader in de lies, aan de onderkant op een slagader boven of onder uw knie.

Naar huis

Een paar dagen na de operatie kunt u weer naar huis.

 

Na de operatie

 • U houdt een tijd last van vermoeidheid. 
 • Het geopereerde been kan dik worden. Dit komt doordat het been weer goed doorbloed raakt. Het kan een paar maanden tot een jaar duren, voordat het been er weer normaal uitziet.
 • Door een bloeduitstorting kan uw been roodblauw verkleuren. Dit trekt vanzelf weg.
 • Door een beschadigde zenuw kan uw been plaatselijk gevoelloos worden of juist extra gevoelig, met name aan de binnenkant van de dij. Meestal trekt dit na verloop van tijd bij, maar niet altijd. 

Contact opnemen

De operatiewond kan ontstoken raken. Ook kunt u een nabloeding krijgen. 

Neem dan contact op met het ziekenhuis (zie 'Vragen?').

Controle

Enige tijd na de operatie hebt u een controleafspraak bij de vaatchirurg.

Adviezen

 • Gebruik de rest van uw leven bloedverdunners.
 • Voorkom dat de bypass verstopt raakt. Ga daarom niet gehurkt zitten, niet met uw benen over elkaar en niet te lang met gebogen knieën.
 • Leef zo gezond mogelijk: niet roken, genoeg lichaamsbeweging en geen overgewicht. Probeer uw bloeddruk, bloedsuikerwaarden en cholesterolwaarden goed te houden.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Chirurgie. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
 • U kunt uw vraag stellen via MijnWZA (uw digitale dossier). U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen.
 • U kunt bellen. De polikliniek is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 10), van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen! Buiten de gewone bereikbaarheidstijden kunt u de eerste 48 uur na de operatie met een dringende vraag bellen naar de Spoedeisende Hulp, telefoonnummer (0592) 32 52 78. 

chiru70 - april 2020