CT-scan van het hart

Opsporen van afwijkingen met röntgenonderzoek

  • Specialisme of afdeling Cardiologie
  • Openingstijden
    Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
  • Wachttijd
    1 week

In het kort

Een CT-scan van het hart is een röntgenonderzoek waarbij een serie foto’s van het hart worden gemaakt. Hiermee is het mogelijk afwijkingen op te sporen van het hart en de bloedvaten rond het hart (de kransslagaders). Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Radiologie.
Tijdens het maken van de CT-scan ligt u op een onderzoekstafel die door een ring schuift. In de ring zit een röntgencamera. U krijgt via een infuus een contrastvloeistof met jodium waardoor de bloedvaten zichtbaar worden.
Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Voorbereiding thuis

Het is belangrijk dat u zich goed op het onderzoek voorbereidt. Zonder de juiste voorbereiding kan het onderzoek niet doorgaan.

Zwangerschap of borstvoeding?

Bent u (misschien) zwanger? Neem dan contact op met uw cardioloog. Geeft u borstvoeding, overleg dan met uw cardioloog of u tijdelijk moet stoppen met borstvoeding. Het contrastmiddel dat u tijdens het onderzoek krijgt, heeft géén invloed op borstvoeding.

Allergische reactie of nierschade voorkomen

Tijdens het onderzoek krijgt u een jodiumhoudend contrastmiddel toegediend, zodat de bloedvaten goed te zien zijn. Het contrastmiddel kan bij sommige patiënten een allergische reactie oproepen of schade aan de nieren veroorzaken. Van tevoren bespreekt uw cardioloog met u of u tot een risicogroep behoort. Als het nodig is worden er extra maatregelen getroffen.

Medicijnen

Uw gebruikelijke medicijnen kunt u in de aanloop naar het onderzoek en op de dag van het onderzoek gewoon innemen. Uw cardioloog kan het nodig vinden dat u van te voren extra medicijnen gaat innemen (zie het schema aan het eind). U krijgt dan een recept mee.

Eten en drinken

U mag de twaalf uur voor het onderzoek niets drinken waar cafeïne in zit. Dat betekent: geen koffie of thee (geldt ook voor cafeïnevrije koffie en thee), geen chocolade(melk) en geen cafeïnehoudende frisdranken zoals cola, energiedrankjes en ice tea.
U mag de vier uur voor het onderzoek niets eten of drinken.
Uw medicijnen kunt u wel gewoon innemen, eventueel met een slokje water.

Kleding en metaal

Tijdens het onderzoek mag u geen metaal dragen. Om die reden mag u ook geen beha dragen. Wilt u een ruimvallend T-shirt (zonder metalen knopen of ritsen) aantrekken of meenemen? Dat kunt u tijdens het onderzoek aan hebben.
U mag tijdens het onderzoek geen sieraden dragen of piercings in hebben.

Terugreis naar huis

Wij raden u af om na het onderzoek zelf naar huis te rijden of met het openbaar vervoer te reizen. Dit kan te inspannend zijn. Zorg daarom van tevoren dat iemand u naar huis brengt. Ook als u een taxi neemt, is het belangrijk dat er iemand met u meegaat.

Extra medicatie

Soms is het nodig dat u voor het onderzoek extra medicijnen inneemt. Uw arts schrijft dit op in het onderstaande schema:

Extra medicijn Wanneer gebruiken?

 

3 dagen voor het onderzoek extra innemen, datum:

 

2 dagen voor het onderzoek extra innemen, datum: 
  1 dag voor het onderzoek extra innemen,  datum: 
  Op de dag van het onderzoek extra innemen

 

Het onderzoek

Voorbereiding

Op de afdeling Radiologie brengt een CT-laborant u naar de onderzoekkamer. We vragen u om een t-shirt aan te trekken en controleren of u geen metaal op uw borst draagt. De laborant vertelt u hoe het onderzoek gaat. U krijgt in uw arm een infuusnaald voor het toedienen van het contrastmiddel. Om uw hartslag te registreren, krijgt u vier ECG-stickers op uw borst. Ook uw bloeddruk wordt gemeten. De laborant zit tijdens het onderzoek achter een raam en kan u vanaf daar goed zien. Via een intercom kan de laborant met u praten.

Rustige hartslag

Om het onderzoek goed te kunnen uitvoeren, moet uw hartslag rustig zijn. Het liefst onder de 60 slagen per minuut. De laborant beoordeelt of u (extra) medicijnen nodig hebt om uw hartslag te verlagen. Om de bloedvaten goed in beeld te brengen, krijgt u een pufje Nitroglycerine onder uw tong. Hier kunt u kort hoofdpijn van krijgen.

Stilliggen

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoektafel die langzaam door een ring schuift van 70 cm breed. In de ring zit een röntgencamera. Om goede opnamen te kunnen maken, is het belangrijk dat u zo stil mogelijk ligt. Zo nu en dan vraagt de laborant u om rustig in te ademen en de adem even vast te houden. Het maken van de opnamen maakt wat lawaai.

Contrastmiddel

In de loop van het onderzoek krijgt u via het infuus het jodiumhoudende contrastmiddel toegediend. Bij het inspuiten kunt u even een warm gevoel krijgen, een zwaar gevoel in uw blaas en een vreemde smaak in uw mond. Na het onderzoek plast u dit middel gewoon weer uit.

Het onderzoek duurt ongeveer twintig minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek blijft u nog een kwartier tot een uur op de afdeling Radiologie. U doet rustig aan en we kijken hoe het met u gaat. Onder andere wordt uw bloeddruk gemeten.

U mag na het onderzoek weer gewoon eten en drinken. Het contrastmiddel wordt door de nieren uitgescheiden en plast u uit. Hier merkt u niets van. Om de nieren goed te laten werken, raden wij u aan de eerste uren extra te drinken. Als u met de arts een vochtbeperking hebt afgesproken, moet u zich daaraan houden!

De uitslag

De cardioloog en een radioloog bekijken de CT-beelden. Binnen tien dagen krijgt u de uitslag van uw cardioloog.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Cardiologie. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

  • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een app’je sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
  • U kunt uw vraag stellen via MijnWZA (uw digitale dossier). U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen.
  • U kunt bellen naar de polikliniek Cardiologie. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur, telefoonnummer (0592) 32 52 05.


Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!


Cardi27 - november 2019