ECG (elektrocardiogram)

Hartfilmpje

 • Specialisme of afdeling Cardiologie
 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

 • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 52 05
 • Wachttijd
  Informeer bij de polikliniek

In het kort

Om te kunnen zien of bij u sprake is van bijvoorbeeld hartritmestoornissen of een hartinfarct, kan een ECG (elektrocardiogram) worden gemaakt. Met dit onderzoek is ook te zien of uw hart voldoende zuurstof krijgt.

Het onderzoek duurt een paar minuten. U krijgt de uitslag van uw huisarts of specialist die het onderzoek heeft aangevraagd.

Wat is het?

Een ECG (elektrocardiogram) wordt ook wel een hartfilmpje genoemd. Het geeft de elektrische activiteit (stroompjes) van uw hart aan. De stroompjes lopen in een soort golfbeweging over de hartspier. Het ECG-apparaat registreert de stroompjes en zet ze om in een grafiek: dit is het hartfilmpje.

Het ECG geeft onder andere informatie over:

 • hartritmestoornissen
 • een hartinfarct
 • slechte doorbloeding van de hartspier (angina pectoris)

Het ECG is een momentopname. Vaak is er nog verder onderzoek nodig om een diagnose te kunnen stellen.

Een afspraak maken

Als u door uw huisarts wordt verwezen voor een ECG, ontvangt u een verwijsnummer. Hiermee kunt u zelf een afspraak plannen in MijnWZA. Wanneer u digitaal geen afspraak kunt maken, kunt u bellen met de polikliniek Cardiologie en maakt de polimedewerker de afspraak voor u.

Als u door een andere specialist in het WZA wordt verwezen voor een ECG, maakt de medewerker van de betreffende polikliniek voor u een afspraak. U ontvangt dan een uitnodiging met de datum en het tijdstip.

Het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats op polikliniek 6. Tijdens het onderzoek ligt u met ontbloot bovenlichaam op een onderzoeks­bank.

Op een aantal plaatsen op uw bovenlichaam wordt een spray aangebracht. Daarop worden vervolgens zuignapjes geplaatst. Deze zuignapjes zijn verbon­den met een elektro­cardiograaf. Terwijl u stilligt, wordt het ECG gemaakt.

Het onderzoek duurt een paar minuten.

De uitslag

Het ECG wordt beoordeeld door de cardioloog of de specia­list die het onder­zoek heeft aangevraagd. De uitslag krijgt u van uw huisarts of de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Cardiologie.

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen 3 werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij-app een gesprek voor u heeft aangemaakt. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als uw 06-nummer en e-mailadres bij ons bekend zijn. 
 • U kunt bellen naar de polikliniek Cardiologie. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur, telefoonnummer (0592) 32 52 05.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

 

Cardi02 - februari 2022