Echocardiografie

Beeldvorming van het hart met geluidsgolven

 • Specialisme of afdeling Cardiologie
 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

 • Afspraak maken? Vragen?
 • Wachttijd
  2 weken

In het kort

Om te zien hoe goed uw hart pompt of om te beoordelen hoe uw hartkleppen functioneren, kan uw cardioloog of huisarts een echocardiografie laten maken. Echocardiografie is een techniek waarbij met geluidsgolven afbeeldingen van het hart worden gemaakt. De hartspier, de kamers en boezems zijn goed te zien. Ook kleinere delen zoals de kleppen kunnen worden beoordeeld. Het is een snel, gemakkelijk en pijnloos onderzoek.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u met ontbloot bovenlichaam op een onderzoeksbank. U krijgt een gel op uw borst gesmeerd. De gel zorgt ervoor dat de kop van het echoapparaat goed aansluit op uw huid. De kop van het apparaat lijkt wel wat op een microfoon. Deze wordt over uw huid bewogen en zendt geluidsgolven uit die door het hart worden teruggekaatst. De echo's worden zichtbaar op een beeldscherm en laten zien hoe uw hart functioneert.

Een echo van uw hart wordt onder andere gemaakt om:

 • de grootte van uw hartkamers te beoordelen
 • de dikte van uw hartspier te bepalen
 • te beoordelen hoe goed uw hart pompt
 • te beoordelen hoe uw hartkleppen functioneren

Een echocardiografie doet geen pijn en heeft geen schadelijke bijwerkingen. Het onderzoek duurt ongeveer een kwartier tot een half uur.

De uitslag

Is het onderzoek aangevraagd door de cardioloog, dan krijgt u de uitslag van de cardioloog te horen. Dit kan bij een vervolgafspraak of telefonisch zijn, dit spreekt de cardioloog met u af.

Is het onderzoek aangevraagd door uw huisarts, dan ontvangt de huisarts na enkele dagen schriftelijk de uitslag van het ziekenhuis. U kunt dan contact opnemen met de huisarts.

 

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Cardiologie.

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen 3 werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij-app een gesprek voor u heeft aangemaakt. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als uw 06-nummer en e-mailadres bij ons bekend zijn. 
 • U kunt bellen naar de polikliniek Cardiologie. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur, telefoonnummer (0592) 32 52 05.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

 

Cardi01 - februari 2022