Een triggervinger

Operatie door een chirurg

 • Specialisme of afdeling Chirurgie
 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

 • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 52 10
 • Wachttijd
  1 week

In het kort

Een triggervinger (of 'haperende vinger') is een duim of vinger die u niet kunt strekken. Dit komt doordat de buigpees ontstoken is en vastloopt in de huls die om de pees heen zit. Als een injectie niet helpt, kan een operatie nodig zijn. Meteen na de operatie kunt u weer naar huis. De dag van de operatie moet u uw arm in een draagdoek houden.

Voorbereiding

Geen sieraden

Tijdens de operatie mag u geen sieraden dragen om de pols of hand die geopereerd gaat worden. Wilt u deze thuis al afdoen?

Korte of wijde mouwen

Na de operatie krijgt u een verband om uw hand. Daarom is het handig als u op de operatiedag een shirt of blouse aanhebt of bij u hebt met korte of wijde mouwen.

Schone handen 

Wilt u uw handen goed wassen voordat u naar het ziekenhuis gaat?

Vervoer terug

U kunt na de operatie niet zelf naar huis rijden. Als u toch rijdt, bent u niet verzekerd. Regel dus van tevoren dat u vervoer hebt naar huis.

De operatie

Verdoving

U krijgt twee verdovingsprikken in uw vinger of hand.

De operatie

Op de te opereren plek wordt een kleine snee gemaakt. Daarna wordt de huls om de ontstoken pees in de lengterichting opengesneden. Hierdoor krijgt de pees weer ruimte om te bewegen.

Na afloop wordt de huid met hechtingen dichtgemaakt en krijgt u een verband om uw vinger.

De operatie duurt ongeveer tien minuten. U mag meteen daarna naar huis.

Na de operatie

 • De rest van de dag moet u uw hand in een draagdoek houden.
 • De dag na de operatie mag u het verband van uw vinger afhalen. Een pleister is dan voldoende.
 • Als het verband eraf is, mag u weer gewoon douchen.
 • Het is belangrijk dat u uw vinger meteen gaat bewegen, wanneer het verband eraf is. U mag met uw vinger zoveel doen als u kunt. Nog wel een week of zes zult u last hebben van uw vinger wanneer u iets stevig vastpakt. Op de plaats van het littekentje blijft uw vinger een maand of drie nog wat stijf.
 • Totdat de hechtingen verwijderd zijn (na een dag of tien), kunt u beter niet zwemmen.
 • Soms voelt de vinger na de operatie wat prikkelend of doof aan. In de loop van een paar weken trekt dit vanzelf weg.

Complicatie

Als de pijn de tweede dag na de operatie erger wordt, neem dan contact op met de polikliniek Chirurgie (zie 'Vragen'). Misschien is uw vinger dan ontstoken. Dit komt echter bijna niet voor.

Controle

Een week tot tien dagen na de operatie hebt u controleafspraak op de polikliniek Chirurgie. Dan worden ook uw hechtingen verwijderd.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Chirurgie. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen 3 werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als uw mobiele telefoonnummer en e-mailadres bij ons bekend zijn.
 • U kunt bellen. De polikliniek is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 10, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

 

chiru05 - januari 2023