Een triggervinger

Operatie door een chirurg

  • Specialisme of afdeling Chirurgie
  • Openingstijden

    Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

  • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 52 10

In het kort

Een triggervinger (of 'haperende vinger') is een duim of vinger die u niet kunt strekken. Dit komt doordat de buigpees ontstoken is en vastloopt in de huls die om de pees heen zit.

Als een injectie niet helpt, kan een operatie nodig zijn. Meteen na de operatie kunt u weer naar huis. De dag van de operatie moet u uw arm in een draagdoek houden.

Voorbereiding

Geen sieraden

Tijdens de operatie mag u geen ringen of sieraden dragen om de pols of hand die geopereerd gaat worden. Wilt u deze thuis al afdoen?

Korte of wijde mouwen

Na de operatie krijgt u een verband om uw hand. Het is handig als u op de operatiedag een shirt of blouse aantrekt met korte of wijde mouwen.

Schone handen 

Wilt u uw handen goed wassen voordat u naar het ziekenhuis gaat?

Vervoer terug

Het is onveilig om na de operatie zelf naar huis te rijden of te fietsen. Regel daarom van tevoren uw vervoer naar huis.

De operatie

Verdoving

U krijgt 2 prikken in de handpalm, ter hoogte van de buigpees van die vinger.

De operatie

Als de plek goed is verdoofd, maakt de chirurg een kleine snee. Daarna wordt de huls om de ontstoken pees in de lengterichting opengesneden. Hierdoor krijgt de pees weer ruimte om te bewegen.

Na afloop maakt de chirurg de huid weer dicht met hechtingen. U krijgt u een verband om uw vinger.

De operatie duurt ongeveer 10 minuten. U mag na de operatie naar huis.

Na de operatie

  • De rest van de dag moet u uw hand in een draagdoek houden.
  • De dag na de operatie mag u het verband van uw vinger afhalen. Een pleister is dan voldoende.
  • Als het verband eraf is, mag u weer gewoon douchen. Zolang u hechtingen heeft, adviseren wij u om niet te gaan zwemmen of baden. 

Bewegen

Het is belangrijk dat u uw vinger meteen gaat bewegen, wanneer het verband eraf is. U mag met uw vinger zoveel doen als u kunt. Soms voelt de vinger na de operatie wat prikkelend of doof aan. In de loop van een paar weken trekt dit vanzelf weg. U zult nog wel een week of 6 last hebben van uw vinger wanneer u iets stevig vastpakt. Op de plaats van het littekentje blijft uw vinger een maand of 3 nog wat stijf. 

Complicatie

Als de pijn de 2e dag na de operatie erger wordt, neem dan contact op met de polikliniek Chirurgie. Misschien is de operatiewond ontstoken. Dit komt niet vaak voor.

Hechtingen

Na 7 tot 10 dagen kunt u de hechtingen laten verwijderen door uw huisarts. U kunt hier zelf een afspraak voor maken. Er is geen controle meer nodig in het ziekenhuis. 

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met een medewerker van de polikliniek Chirurgie. 

  • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen 3 werkdagen. 

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan kunt u bellen. De polikliniek is bereikbaar op werkdagen tussen 8.30 - 16.30 uur. Telefoon (0592) 32 52 10.

 

chiru05 - maart 2023