Galblaasoperatie

 • Specialisme of afdeling Chirurgie
 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

 • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 52 10
 • Wachttijd
  51 weken

In het kort

Als de galblaas ontstoken is of er zitten galstenen in, kan het nodig zijn om de galblaas te verwijderen. Dit gebeurt via een kijkoperatie of een gewone operatie. De operatie vindt altijd plaats onder narcose. Bij een kijkoperatie kunt u over het algemeen dezelfde dag weer naar huis, bij een gewone operatie na een paar dagen. De eerste week moet u rustig aan doen. Na een kijkoperatie kunt u na één tot twee weken weer aan het werk, na een gewone operatie pas na een week of drie.

Voorbereiding thuis

Eten en drinken, medicijnen, sieraden

Een aantal uren voor de operatie mag u niets eten of drinken. Ook zijn er allerlei andere dingen waarmee u rekening moeten houden in de aanloop naar de operatie. Als u bloedverdunners gebruikt, is het mogelijk dat u daar een aantal dagen van tevoren mee moet stoppen. Verder mag u bijvoorbeeld geen sieraden dragen tijdens de operatie, doe sieraden thuis al af. De precieze instructies krijgt u tijdens het preoperatieve spreekuur.

Een kijkoperatie

Verdoving

Tijdens de operatie bent u onder narcose. Dit is een volledige verdoving. U bent dan buiten bewustzijn. Op de preoperatieve poli krijgt u van de anesthesioloog uitgebreide uitleg over de verdoving. 

De operatie

Bij een kijkoperatie verwijdert de chirurg de galblaas aan de hand van beelden op een scherm. De buik hoeft dan niet open, maar het is voldoende om een paar kleine sneetjes in de buik te maken. Om het operatiegebied in beeld te krijgen, maakt de chirurg gebruik van een laparoscoop: een smalle buis met een lichtbron en een cameraatje. De laparoscoop wordt via een van de sneetjes in de buik gebracht, net als de operatie-instrumenten.

Een drain
Om het wondvocht af te laten vloeien, is het soms nodig om na de operatie een wonddrain in de buik achter te laten. Via een kleine opening in de buik­wand loopt de drain naar buiten.

Toch een gewone operatie
Soms blijkt tijdens een kijkoperatie dat toch een gewone operatie nodig is. Bijvoorbeeld als de galblaas ernstige ontstoken is.

Naar huis
Meestal mag u dezelfde dag weer naar huis. Soms is nodig zijn dat u een nachtje in het ziekenhuis blijft.

Een gewone operatie

Verdoving

Tijdens de operatie bent u onder narcose. Dit is een volledige verdoving. U bent dan buiten bewustzijn. Op de preoperatieve poli krijgt u van de anesthesioloog uitgebreide uitleg over de verdoving. 

De operatie

Bij een 'gewone' open operatie maakt de chirurg eerst een snee van tien tot vijftien centi­meter. De snee loopt in de lengte over de bovenbuik of onder de rechterkant van de ribbenkast door. Daarna wordt de galblaas verwij­derd.

Een drain
Na het weghalen van de galblaas maakt de chirurg de opera­tiewond dicht. Om het wondvocht af te laten vloeien, wordt soms een drain in de buik achtergelat­en. De drain wordt via een kleine opening in de buikwand naar buiten geleid.

Als er galstenen in de galwegen zitten, maakt de chirurg een opening in de galwegen en haalt daarna de stenen eruit. Bij het sluiten van de galwegen wordt een drain achtergelaten, waardoor de gal naar buiten kan lopen.

Naar huis
Na de operatie blijft u meestal een paar dagen opgenomen. U kunt weer naar huis als u geen koorts hebt, de wond goed geneest, uw ontlasting normaal is en u goed kunt lopen.  

 

Na de operatie in het ziekenhuis

 • De eerste dagen na de operatie, vooral na een open operatie, is de wond nog gevoelig. Bewegen doet dan pijn, net als diep ademhalen en hoesten. Tegen de pijn  kunt u pijnstillers krijgen.
 • Misschien bent u na de operatie misselijk. Dit is met medicijnen te verhelpen.
 • Zodra uw darmen weer gaan werken, mag u wat drinken. Geleidelijk mag u meer drinken. Ook mag u vrij snel weer wat eten. Na een gewone operatie gaat het herstel langzamer dan na een kijkoperatie. Om ervoor te zorgen dat u in het begin voldoende vocht krijgt, krijgt u een infuus in uw arm. Zodra u zelf weer genoeg kunt drinken, wordt het infuus weggehaald.
 • Het is mogelijk dat u na de operatie wakker wordt met een sonde. Dit is een slangetje dat via uw neus naar uw maag loopt en ervoor zorgt dat uw maag leeg blijft. Zo wordt voorkomen dat u moet braken. Meestal hebt u het slangetje al snel niet meer nodig.
 • Soms krijgt u tijdens de operatie een katheter (slangetje) in de urine­blaas. De katheter wordt weggehaald terwijl u nog onder narcose bent. Vanwege de katheter kunt u bij het plassen eerst een wat branderig gevoel hebben.
 • Als er een drain in uw buik zit om het wondvocht af te voeren, wordt deze meestal na twee of drie dagen weer verwijderd.
 • De drain die u kunt krijgen om gal uit de galwegen af te laten vloeien, kan pas na tien dagen tot zes weken weer weg. 
 • Na een kijkoperatie kunt u een tijdje last hebben van een gevoelige schouder. Dit komt doordat tijdens de operatie de buikholte wordt gevuld met een soort gas, waardoor een zenuw geprik­keld kan worden die naar de schouder toeloopt. 
 • Net als bij andere operaties kunnen er bij een galblaasoperatie complicaties optreden, zoals trombose, een wondinfectie, een nabloeding of een long­ontsteking. De kans is echter klein.

 

Na de operatie thuis

 • Wees de eerste week voorzichtig met bewegingen die pijn doen.
 • De eerste tijd bent u sneller moe. Probeer het wat rustig aan te doen. Na een kijkoperatie kunt u over het algemeen na één tot twee weken weer aan het werk. Na een gewone operatie is het meestal beter om pas na een week of drie weer te begin­nen. Als u zwaar lichamelijk werk doet, is het verstandig om nog een paar weken langer wachten.
 • U hoeft géén vetarm dieet te volgen, maar eet niet te veel vet. Probeer zelf in de gaten te houden wat u kunt verdragen. Hebt u klachten na het eten van bepaalde producten, dan kunt u deze het beste een tijdje laten staan. Na verloop van tijd kunt u meestal alles weer eten wat u gewend was te eten.

Telefonische controle

Ongeveer 6 weken na de operatie belt een verpleegkundige van de poli­kliniek Chirurgie u op om te horen hoe het met u gaat. 

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Chirurgie. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen 3 werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als uw mobiele telefoonnummer en e-mailadres bij ons bekend zijn.
 • U kunt bellen. De polikliniek is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 10, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen! Buiten de gewone bereikbaarheidstijden kunt u de eerste 48 uur na de operatie met een dringende vraag bellen naar de Spoedeisende Hulp, telefoonnummer (0592) 32 52 78.  

chiru10 - januari 2023