Kosten en vergoedingen medicijnen

  • Specialisme of afdeling Wilhelmina Apotheek
  • Openingstijden

    De apotheek is 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar. 
    Let op! Tussen 18.00 - 8.00 uur en op zon- en feestdagen zijn we alleen beschikbaar voor spoedrecepten. Hier zijn extra kosten aan verbonden. 

  • Afspraak maken? Vragen?

In het kort

In de meeste gevallen haalt u bij de Wilhelmina Apotheek medicijnen die zijn opgenomen in het basispakket. Deze worden vergoed door uw zorgverzekeraar, maar worden wel verrekend met uw eigen risico. Houdt u er rekening mee dat niet álle medicijnen (volledig) worden vergoed.

Kosten en vergoedingen medicijnen

In de Wilhelmina Apotheek volgen wij het preferentiebeleid van uw zorgverzekeraar. Dit betekent dat wij de medicijnmerken leveren die uw zorgverzekeraar aanwijst. Naast de kosten van het medicijn zelf betaalt u een bijdrage voor de dienstverlening van de apotheek. Daarbij kunt u denken aan medicijnbereiding, medicijnuitgifte en uitleg over de medicijnen. Meestal worden deze kosten vergoed vanuit de basisverzekering. Meer hierover kunt u lezen op de website van de Nederlandse apotheken

Neem altijd uw zorgverzekeringspas mee naar de apotheek. Wij kunnen de rekening dan in de meeste gevallen rechtstreeks naar uw zorgverzekeraar sturen. Als u geen zorgverzekeringspas kunt laten zien, dan betaalt u de kosten contant of per pin. U kunt dan meestal later zelf alsnog de rekening indienen bij uw zorgverzekeraar.

Houdt u er rekening mee dat de vergoedingen voor medicijnen en farmaceutische zorg meetellen voor uw verplichte eigen risico?

Wel of niet vergoed?

In de meeste gevallen haalt u bij de Wilhelmina Apotheek medicijnen die zijn opgenomen in het basispakket. Deze worden vergoed door uw zorgverzekeraar, maar worden wel verrekend met uw eigen risico. Als gevolg van landelijke afspraken worden niet álle medicijnen (volledig) vergoed. Wilt u graag precies weten hoe het zit met de vergoedingen van geneesmiddelen, kijk dan op de speciale informatiepagina van de rijksoverheid Welke medicijnen krijg ik vergoed? of op de website van uw zorgverzekeraar.

De apotheek buiten kantooruren

De Wilhelmina Apotheek is tijdens de diensttijden - dus buiten de normale openingstijden - geopend voor iedereen die met spoed medicatie nodig heeft. Zo heeft u 24 uur per dag, zeven dagen per week een veilige toegang tot medicijnen. U kunt bij ons in elk geval tot 21.30 uur 's avonds terecht om medicijnen op te halen waarvoor vóór 18.00 uur recepten zijn aangeleverd.

Voor medicijnen waarvan u het recept buiten de gangbare uren bij de apotheek aanlevert betaalt u een extra tarief van ongeveer € 55,- per geneesmiddel. Dit extra tarief, ook wel diensttarief genoemd, geldt 's avonds en 's nachts tussen 18.00 en 8.00 uur en op zon- en feestdagen de gehele dag. Dit is zo afgesproken met uw zorgverzekeraar. Het diensttarief wordt rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar gedeclareerd en valt onder uw eigen risico. Kinderen tot 18 jaar betalen geen eigen risico. Als het receptgeneesmiddel niet wordt vergoed (bijvoorbeeld slaaptabletten), betaalt u het diensttarief bij ons in de apotheek.

Meer over de tarieven kunt u lezen op de website van de Nederlandse apotheken.