Liesbreukoperatie Lichtenstein

 • Specialisme of afdeling Chirurgie
 • Openingstijden
  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
 • Wachttijd
  6 weken

In het kort

Een liesbreuk is een uitstulping van het buikvlies in de lies. Hier kan wat vet in zitten of een stukje darm. Een liesbreuk gaat niet vanzelf over. Pas wanneer u last hebt van een liesbreuk, hoeft u geopereerd te worden. Er zijn verschillende manieren om een liesbreuk te opere­ren, waaronder de Lichtenstein-operatie. Over het algemeen kunt u dezelfde dag weer naar huis. Het duurt ongeveer een week of twee voordat u alles weer kunt doen.

Voorbereiding thuis

Niet scheren

Om infecties te voorkomen, mag u de liesstreek op de dag van de operatie en de paar dagen ervoor niet scheren.

Eten en drinken, medicijngebruik

Een aantal uren voor de operatie mag u niets eten of drinken. Ook zijn er allerlei andere dingen waarmee u rekening moeten houden in de aanloop naar de operatie, zoals uw medicijngebruik. Als u bloedverdunners gebruikt, moet u daar bijvoorbeeld meestal een aantal dagen van tevoren mee stoppen. De precieze instructies krijgt u tijdens het preoperatieve spreekuur.

De operatie

Verdoving

Voor de verdoving tijdens de operatie zijn er verschillende mogelijkheden:

 • een ruggenprik (regionale anesthesie)
 • narcose (algehele anesthesie)
 • een zenuwblokkade in de liesstreek (dit heeft als voordeel dat u na de operatie sneller weer op de been bent en eventueel als nadeel dat u wél voelt dat de chirurg bezig is)

Operatie 

Bij een liesbreuk wordt meestal een Lichtenstein-operatie gedaan.

Op de plaats van de liesbreuk maakt de chirurg een snee. Daarna wordt het uitstulpende buikvlies teruggeduwd in de buikholte. De zwakke plek in de buikwand wordt dichtge­maakt en verstevigd. Voor het verstevigen gebruikt de chirurg een kunststof matje.

Na de operatie

Meestal kunt u dezelfde dag weer naar huis. Als u in de loop van de middag wordt geopereerd, komt het voor dat u aan het eind van de dag nog niet fit genoeg bent om naar huis te gaan. In dat geval blijft u een nachtje in het ziekenhuis.

 

Waar u thuis op moet letten

 • Net als bij iedere andere operatie kunnen ook bij een lies­breukoperatie complicaties optreden zoals trombose, een long­ontsteking, een nabloeding of een wondinfectie. De kans dat dit gebeurt, is echter heel klein.
 • Soms raakt tijdens de operatie een zenuw in de liesstreek beschadigd. Daardoor kunnen bepaalde plaatsen gevoelloos worden of juist extra gevoelig. 
 • Er is een heel kleine kans dat na enige tijd op dezelfde plaats op­nieuw een liesbreuk ontstaat. 

Contact opnemen 

Als u te maken krijgt met een van deze complicaties, neem dan contact op met de polikliniek Chirurgie. Deze is vaan maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur telefonisch bereikbaar op nummer (0592) 32 52 10.

Adviezen

 • De operatiewond wordt met oplosbare hechtingen dichtgemaakt. De hechtingen zijn van buitenaf niet zichtbaar. Soms komt er bij het oplossen van de hechtingen een hechtdraadje boven de huid uit, met een beetje vocht. U kunt daar een pleister op doen. Als de huid rood wordt en er komt veel vocht naar buiten, neem dan contact op met uw huisarts.
 • Na ongeveer zes weken is het litteken van de operatiewond heel stevig. Het voelt dan aan als een ribbel. Na ongeveer een jaar is het litteken helemaal verdwenen.
 • Door een bloeduitstorting kan de huid in het operatiegebied een of twee dagen na de operatie opzwellen en een roodblauwe kleur krijgen. Ook kun­nen bij een man de balzak en de onderkant van de penis blauw verkleuren en bij een vrouw de grote schaamlip. Deze ver­kleuringen kunnen geen kwaad en trekken geleidelijk weg.
 • Twee dagen (48 uur) na de operatie kunt u weer gewoon douchen.
 • Na de operatie voelt de liesstreek vaak een paar dagen pijnlijk aan. Voordat u naar huis gaat, kunt u overleggen met een verpleegkundige welke pijnstillers u thuis het beste kunt gebruiken. 
 • Oefen de eerste paar dagen geen druk uit op uw lies. Ondersteun uw lies op de geope­reerde plek met uw hand als u moet hoesten. Pers niet tijdens de stoelgang. Als u last hebt van verstopping, kunt u het beste een tijdje laxeermiddelen gebruiken.  
 • Na de operatie kunt u meestal na ongeveer twee weken uw gewone bezigheden weer oppakken. 
 • Wanneer u weer kunt werken, hangt af van het soort werk dat u doet. Met zwaar lichamelijk werk kunt u het beste een week of twee wachten. Anders kunt u meestal binnen een week weer aan de slag. 

 

Controle

Omdat een liesbreukoperatie in het algemeen weinig problemen geeft, is het niet nodig dat u voor controle terugkomt op de poli­kliniek Chirurgie. In plaats daarvan is er ongeveer zes weken na de operatie een ‘telefonische controle’. Een verpleegkundige van de polikliniek Chirurgie belt u dan thuis op om te horen hoe het met u gaat. Als u nog vragen hebt, kunt u die dan ook stellen.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Chirurgie. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
 • U kunt uw vraag stellen via MijnWZA (uw digitale dossier). U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen.
 • U kunt bellen. De polikliniek is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 10, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

 

chiru07 - december 2019