Liesbreukoperatie Lichtenstein

 • Specialisme of afdeling Chirurgie
 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

 • Afspraak maken? Vragen?  (0592) 32 52 10

In het kort

Een liesbreuk is een uitstulping van het buikvlies in de lies. Hier kan wat vet in zitten of een stukje darm. Een liesbreuk gaat niet vanzelf over. Pas wanneer u last hebt van een liesbreuk, hoeft u geopereerd te worden. Er zijn verschillende manieren om een liesbreuk te opere­ren, waaronder de Lichtenstein-operatie. Over het algemeen kunt u dezelfde dag weer naar huis. Het duurt ongeveer een week of 2 voordat u alles weer kunt doen.

Voorbereiding thuis

Niet scheren

Om infecties te voorkomen, mag u de liesstreek op de dag van de operatie en de paar dagen ervoor niet scheren.

Eten en drinken, medicijnen, sieraden

Een aantal uren voor de operatie mag u niets eten of drinken. Ook zijn er allerlei andere dingen waarmee u rekening moeten houden in de aanloop naar de operatie. Als u bloedverdunners gebruikt, is het mogelijk dat u daar een aantal dagen van tevoren mee moet stoppen. Verder mag u bijvoorbeeld geen sieraden dragen tijdens de operatie, doe sieraden thuis al af. De precieze instructies krijgt u tijdens uw afspraak op de poli Anesthesiologie.

De operatie

Verdoving

Voor de verdoving zijn er verschillende mogelijkheden. Op de poli Anesthesiologie overlegt de anesthesioloog met u wat voor u het beste is.

 • Een ruggenprik (een deel van uw lichaam wordt verdoofd).
 • Narcose (algehele verdoving, tijdens de operatie bent u buiten bewustzijn).
 • Een zenuwblokkade. 

Operatie 

Bij een Lichtenstein-operatie maakt de chirurg op de plaats van de liesbreuk een snee.

Daarna wordt het uitstulpende buikvlies teruggeduwd in de buikholte.

De zwakke plek in de buikwand wordt dichtge­maakt en verstevigd. Voor het verstevigen gebruikt de chirurg een kunststof matje.

Naar huis

Meestal kunt u dezelfde dag weer naar huis. 

Na de operatie

 • Net als bij iedere andere operatie kunnen ook bij een lies­breukoperatie complicaties optreden zoals trombose, een long­ontsteking, een nabloeding of een wondinfectie. De kans dat dit gebeurt, is echter heel klein.
 • Soms raakt tijdens de operatie een zenuw in de liesstreek beschadigd. Daardoor kunnen bepaalde plaatsen gevoelloos worden of juist extra gevoelig. 
 • Er is een heel kleine kans dat na enige tijd op dezelfde plaats op­nieuw een liesbreuk ontstaat. 

Contact opnemen 

Als u te maken krijgt met een van deze complicaties, neem dan contact op met het ziekenhuis (zie 'Vragen?'). 

Telefonische controle

Ongeveer 6 weken na de operatie belt een verpleegkundige van de poli­kliniek Chirurgie u op om te horen hoe het met u gaat.

Adviezen

 • De operatiewond wordt met oplosbare hechtingen dichtgemaakt. De hechtingen zijn van buitenaf niet zichtbaar. Soms komt er bij het oplossen van de hechtingen een hechtdraadje boven de huid uit, met een beetje vocht. U kunt daar een pleister op doen. Als de huid rood wordt en er komt veel vocht naar buiten, neem dan contact op met uw huisarts.
 • Na ongeveer 6 weken is het litteken van de operatiewond heel stevig. Het voelt dan aan als een ribbel. Na ongeveer een jaar is het litteken helemaal verdwenen.
 • Door een bloeduitstorting kan de huid in het operatiegebied 1 of 2 dagen na de operatie opzwellen en een roodblauwe kleur krijgen. Ook kun­nen bij een man de balzak en de onderkant van de penis blauw verkleuren en bij een vrouw de grote schaamlip. Deze ver­kleuringen kunnen geen kwaad en trekken geleidelijk weg.
 • Twee dagen (48 uur) na de operatie kunt u weer gewoon douchen.
 • Na de operatie voelt de liesstreek vaak een paar dagen pijnlijk aan. U krijgt een recept mee naar huis voor  pijnstillers. 
 • Oefen de eerste paar dagen geen druk uit op uw lies. Ondersteun uw lies op de geope­reerde plek met uw hand als u moet hoesten. Pers niet tijdens de stoelgang. Als u last hebt van verstopping, kunt u het beste een tijdje laxeermiddelen gebruiken.  
 • Na de operatie kunt u meestal na ongeveer 2 weken uw gewone bezigheden weer oppakken. 
 • Wanneer u weer kunt werken, hangt af van het soort werk dat u doet. Met zwaar lichamelijk werk kunt u het beste een week of 2 wachten. Anders kunt u meestal binnen een week weer aan de slag. 

 

 

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Chirurgie. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen 3 werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als uw mobiele telefoonnummer en e-mailadres bij ons bekend zijn.
 • U kunt bellen. De polikliniek is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 10, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen! Buiten de gewone bereikbaarheidstijden kunt u de eerste 48 uur na de operatie met een dringende vraag bellen naar de Spoedeisende Hulp, telefoonnummer (0592) 32 52 78

 

 

chiru07 - februari 2023