Maagzuur in de keel (onderzoek)

In het kort

De maag maakt maagzuur aan om voedsel te verteren. Soms komt een deel van het maagzuur in de keel terecht. Dit wordt reflux genoemd. Met een pH-onderzoek kan de KNO-arts de hoeveelheid maagzuur in uw keel meten. U draagt 24 uur lang een recorder waarin meetgegevens worden opgeslagen. Met de recorder kunt u gewoon naar huis.

Wat is het?

Door maagzuur in uw keel (reflux) kunt u de volgende klachten hebben:

 • heesheid (vooral ’s ochtends)
 • aanhoudend keelschrapen of hoesten
 • een gevoel dat er iets vastzit in uw keel
 • veel slijmproductie
 • irritatie van de luchtpijp en luchtwegen door vocht uit de neus en keel
 • moeite met slikken
 • onrustig slapen
 • neus- en oorklachten

Met een pH-onderzoek kan de KNO-arts vaststellen wat precies de oorzaak is van uw klachten. Als reflux niet wordt behandeld, kan dit schade veroorzaken aan uw keel, luchtwegen, longen, neus en oren.

Voorbereiding thuis

Als u voor het onderzoek komt, is het belangrijk dat u:

 • géén crème op uw wangen doet
 • géén baardhaar hebt op uw wangen

 

Het onderzoek

Bij een pH-onderzoek krijgt u via uw neus een katheter (dun slangetje) in uw keel. Aan de katheter zit een sensor. Deze verzamelt gegevens over het zuurgehalte van de lucht die u uitademt en stuurt deze door naar een recorder. De recorder draagt u bij u aan een band om uw hals.

Tijdens het onderzoek

Het onderzoek duurt 24 uur. Na het aansluiten van de apparatuur gaat u naar huis. Gedurende het onderzoek mag u de apparatuur niet losmaken. Ook mag de recorder niet nat worden. U kunt dus géén douche of bad nemen zolang u de recorder draagt.

Om een juist beeld te krijgen van uw klachten, is het belangrijk dat u tijdens het onderzoek de dingen doet die u anders ook doet. Probeer dus normaal te eten en te drinken, te werken en te bewegen. Terwijl u de katheter in hebt, kunt u gewoon praten, eten, drinken en slikken. Wel kan de katheter een wat geïrriteerd gevoel geven in uw keel.

Gebruik van de recorder

Het is de bedoeling dat u tijdens het dragen van de recorder gegevens invoert die van belang zijn voor het onderzoek. Dit doet u door te drukken op de verschillende toetsen van de recorder. Er zijn toetsen om te registreren wanneer u: eet of drinkt, ligt, hoest, hees bent, een brok in de keel hebt, moet boeren en zure oprispingen hebt.

Wanneer u eet, drinkt of ligt, moet u de bijbehorende toetsen twee keer indrukken, namelijk aan het begin en het eind. Bij het doorgeven van uw klachten is het voldoende om de bijbehorende toetsen één keer in te drukken.

Als u andere klachten hebt dan hoesten, heesheid, een brok in de keel, boeren of zure oprispingen, wilt u die dan zelf noteren? Het is de bedoeling dat u uw aantekeningen meeneemt wanneer u naar de KNO-poli gaat om de apparatuur te laten verwijderen.

Na het onderzoek

De dag na het onderzoek hebt u een afspraak op de KNO-poli voor het verwijderen van de katheter en de recorder.

Om de uitslag te bespreken, hebt u een aparte afspraak met de KNO-arts. U hoort dan of uw klachten het gevolg zijn van reflux en hoe uw klachten in dat geval het beste kunnen worden behandeld. Soms is het voldoende om uw leefstijl aan te passen. Bij ernstige reflux kan het nodig zijn om medicijnen te gebruiken.

 

Vragen?

U kunt de KNO-poli telefonisch bereiken op (0592) 32 52 25 van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

U kunt ook een e-mail sturen naar: poli.kno@wza.nl

 

Uw mening telt

Een compliment, tip of klacht

Wij vinden het belangrijk dat u tevreden bent over onze zorg en dienstverlening. Hebt u een compliment, een tip of een klacht? Wij horen het graag. U kunt het volgende doen:

 • Vertel het direct aan degene die er verantwoordelijk voor is.
 • Bel of schrijf onze ombudsfunctionaris.
 • Vul het formulier in dat u kunt vinden op de webpagina Uw mening telt! Hier vindt u ook meer informatie over de klachtenprocedure en uw rechten als patiënt.

De ombudsfunctionaris

 • e-mail: ombudsfunctionaris@wza.nl
 • telefoon: (0592) 32 56 24/32 55 55 (maandag t/m donderdag)
 • postadres: WZA t.a.v. de ombudsfunctionaris, postbus 30.001, 9400 RA Assen

 

keeln15 - januari 2019