Normale menstruatiecyclus

 • Specialisme of afdeling Fertiliteitskliniek
 • Openingstijden
  Voor de openingstijden van de Fertiliteitskliniek kunt u bellen naar het Medisch Centrum Wilhelmina, bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 12.00 uur op telefoonnummer (0592) 34 00 53.
 • Afspraak maken? Vragen? (0592) 34 00 53

In het kort

Bij vrouwen in de vruchtbare fase rijpt er elke maand in de eierstok een follikel (eiblaas), waarin een eicel groeit. Als de follikel rijp is en openbarst, komt de eicel vrij en kan deze bevrucht worden. Een bevruchte eicel nestelt zich in het baarmoederslijmvlies. Als een eicel niet is bevrucht, sterft deze af en wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten. Dat is de maan­delijkse bloeding, menstruatie genoemd.

Wat is het?

Menstruatiecyclus

De periode van de eerste dag van de menstruatie tot de eerste dag van de volgende menstruatie wordt de menstruatiecyclus genoemd. Gemiddeld duurt zo'n cyclus 28 dagen. De rijping van een follikel duurt bij de ene vrouw langer dan bij de andere. De tijd tussen de eisprong en de menstruatie is 12 tot 14 dagen. De menstruatie zelf duurt meestal niet langer dan 7 dagen.

Bij de menstruatiecyclus spelen hormonen een belangrijke rol.

Rijping van de follikel

Al bij haar geboorte heeft een vrouw alle eicellen in haar eier­stokken, maar deze eicellen zijn nog onrijp. Onder invloed van het hormoon FSH ontstaan er blaasjes (follikels) waarin de eicellen kunnen rijpen. Tijdens elke menstruatiecyclus groeien er verschillende follikels, maar over het algemeen is er slechts één follikel die na verloop van tijd openbarst, de dominante follikel.

De follikels die groeien, maken het hormoon oestrogeen aan. Dit zorgt ervoor dat het slijmvlies in de baarmoeder dikker wordt en dat de baarmoeder­mond helder slijm gaat maken.

Eisprong

Onder invloed van het hormoon LH wordt de dominante follikel steeds groter en barst op een gegeven moment open. Dit is het moment van de eisprong. De eicel komt vanuit de eierstok in de eileider terecht. In de eileider kan de eicel worden bevrucht.

Heel soms barsten er twee follikels open. Als beide eicellen vervolgens worden bevrucht, kan er een twee-eiige tweeling ontstaan.

 • Sommige vrouwen weten dat zij een eisprong krijgen, om­dat zij helder slijm uit de vagina verliezen. Ook kunt u de eisprong voelen, als u halverwege de menstruatiecyclus korte tijd (vrij hevige) buikpijn hebt.

Rijping van het baarmoeder­slijmvlies

Na de eisprong rijpt het slijmvlies van de baarmoeder verder, zodat een bevruchte eicel zich kan innestelen. Het verder rijpen van het baarmoederslijmvlies wordt bevorderd door het hormoon progesteron.

Menstruatie

Als de eicel niet is bevrucht, laat het baarmoederslijm na ongeveer 14 dagen los en begint de menstruatiecyclus opnieuw.

Uw mening telt

Een compliment, tip of klacht

Wij vinden het belangrijk dat u tevreden bent over onze zorg en dienstverlening. Hebt u een compliment, een tip of een klacht? Wij horen het graag. U kunt het volgende doen:

 • Vertel het direct aan degene die er verantwoordelijk voor is.
 • Bel of schrijf onze ombudsfunctionaris.
 • Vul het formulier in dat u kunt vinden op de webpagina Uw mening telt! Hier vindt u ook meer informatie over de klachtenprocedure en uw rechten als patiënt.

De ombudsfunctionaris

 • e-mail: ombudsfunctionaris@wza.nl
 • telefoon: (0592) 32 56 24/32 55 55 (maandag t/m donderdag)
 • postadres: WZA t.a.v. de ombudsfunctionaris, postbus 30.001, 9400 RA Assen

 

gynae25 - november 2014