Operatie van het duimbasisgewricht

 • Specialisme of afdeling Plastische chirurgie
 • Openingstijden
  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
 • Afspraak maken? Vragen? (0592) 325210
 • Wachttijd
  1 week

In het kort

Als u artrose hebt in het basisgewricht van uw duim, doet uw duim pijn bij iedere kleine beweging. Hebt u hier al langer veel last van, dan kan een operatie nodig zijn. Meestal kunt u op de dag van de operatie weer naar huis. De eerste drie weken zitten uw onderarm en duim in het gips. Daarna hebt u een tijdje een afneembare spalk. Een handtherapeut geeft u oefeningen om uw hand soepel te houden.

Wat is het?

Het gewricht aan het begin van uw duim, het duimbasisgewricht, bestaat uit twee botjes. Normaal is het uiteinde van de botjes bedekt met kraakbeen, waardoor de botjes soepel over elkaar heen kunnen schuiven. Bij het ouder worden kan het kraakbeen slijten. Dit heet duimbasis-artrose.

Bij duimbasis-artrose doet het pijn als u uw duim beweegt en ook hebt u minder kracht in uw duim. Een deksel opendoen of bijvoorbeeld een sleutel omdraaien, zijn dingen die dan veel moeite kosten. 

Als u veel last hebt van uw duim en andere behandelingen helpen niet, kunt u kiezen voor een operatie.

Voorbereiding thuis

Eten en drinken, medicijnen, sieraden

Een aantal uren voor de operatie mag u niets eten of drinken. Ook zijn er allerlei andere dingen waarmee u rekening moeten houden in de aanloop naar de operatie. Als u bloedverdunners gebruikt, is het mogelijk dat u daar een aantal dagen van tevoren mee moet stoppen. Verder mag u bijvoorbeeld geen sieraden dragen tijdens de operatie, doe sieraden thuis al af. De precieze uitleg krijgt u tijdens het preoperatieve spreekuur.

Wijde mouwen

Na de operatie krijgt u gips om uw onderarm en duim. Daarom is het handig als u op de operatiedag een shirt of blouse aanhebt of bij u hebt met wijde mouwen.

Vervoer regelen

U kunt na afloop niet zelf naar huis rijden. Als u rijdt, bent u niet verzekerd. Probeer daarom te regelen dat iemand u naar huis brengt.   

De operatie

Chirurgisch Dagcentrum

Eerst gaat u naar het Chirurgisch Dagcentrum. Vanaf het Chirurgisch Dagcentrum gaat u naar de operatieafdeling.

Verdoving

Voor de operatie wordt uw arm verdoofd. Dit gebeurt met een injectie in uw bovenarm of in uw oksel. Soms is het nodig dat u daarna nog narcose (algehele verdoving) krijgt. Uitleg over de verdoving krijgt u van de anesthesioloog tijdens het preoperatieve spreekuur. 

Operatie

Een plastisch chirurg haalt het handwortelbeentje weg, een van de twee botjes in het duimbasisgewricht. 

Op de plaats van het handwortelbeentje komt een stukje pees. Dit haalt de plastisch chirurg uit uw onderarm. 
 
De wond wordt gehecht en verbonden. Daarna krijgt u gips om uw onderarm en duim. 

Naar huis

Na de operatie gaat u terug naar het Chirurgisch Dagcentrum. Eén tot twee uur na de operatie kunt u weer naar huis. Uw arm is dan nog verdoofd.

 Na de operatie

 • U krijgt pijnstillers mee naar huis. Daarnaast kunt u ook paracetamol gebruiken. 
 • Het verdoofde gevoel in uw arm is pas na ongeveer 24 uur weg. 
 • Het verband en de hechtingen moeten blijven zitten totdat u uw eerste controleafspraak hebt. 
 • U mag gewoon douchen of een bad nemen, maar zorg er wel voor dat het verband droog blijft. 
 • De eerste drie weken zitten uw onderarm en duim in het gips. Het topje van de duim en uw vingers blijven vrij. Probeer uw vingers soepel te houden door ze zoveel mogelijk te bewegen. 

Complicaties

 • Bij elke handoperatie kunnen complicaties optreden zoals bloeduitstortingen, een infectie of een wond die langzaam geneest.
 • Op de plaats van de operatielittekens voelt de huid de eerste tijd doof aan. Dit trekt meestal vanzelf weg.
 • Soms worden de gevoelszenuwen van de vingers tijdens de operatie beschadigd. Uw vingers en hand kunnen dan gedeeltelijk gevoelloos worden.

Contact opnemen

Een enkele keer ontstaat er na een handoperatie dystrofie. Uw hand zwelt dan op, verkleurt, zweet en doet pijn. Het is het belangrijk om deze klachten zo snel mogelijk te behandelen. Neem daarom bij dystrofie meteen contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie.

Controleafspraken

 • Drie weken na de operatie hebt u een afspraak bij de handtherapeut. Het gips wordt dan vervangen door een afneembare spalk.  
 • Na de operatie is uw hand vaak wat stijf. Om uw hand weer soepel te maken, is het belangrijk dat u goed oefent. De handtherapeut en de revalidatiearts begeleiden u tijdens de oefenperiode.  
 • Zes weken na de operatie hebt u een afspraak bij de plastisch chirurg.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Plastische chirurgie. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
 • U kunt uw vraag stellen via MijnWZA (uw digitale dossier). U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen.
 • U kunt bellen. De polikliniek is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 10, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

Buiten de bereikbaarheidstijden van de polikliniek kunt u de eerste 48 uur na de operatie met een dringende vraag bellen naar de Spoedeisende Hulp, nummer (0592) 32 52 78. 

 

chiru61 - april 2020