Operatie van het duimbasisgewricht

 • Specialisme of afdeling Plastische chirurgie
 • Openingstijden
  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
 • Afspraak maken? Vragen? (0592) 325210
 • Wachttijd
  6 weken

In het kort

Als u artrose hebt in het gewricht van de duimbasis, doet uw duim pijn bij iedere kleine beweging. Hebt u hier al langer last van, dan kan een operatie nodig zijn. Tijdens de operatie haalt de plastisch chirurg het handwortelbeentje uit de duimbasis, waardoor er ruimte ontstaat en de botjes niet meer over elkaar heen schuren. Meestal wordt voor de operatie alleen uw arm verdoofd. De eerste drie weken zitten uw onderarm en duim in het gips. Daarna krijgt u een tijdje een afneembare spalk. De handtherapeut geeft u oefeningen om uw hand soepel te houden.

Wat is het?

De uiteinden van de botten in een gewricht zijn bedekt met kraakbeen, zodat de botten soepel over elkaar heen kunnen schuiven. Bij artrose is het kraakbeen versleten, waardoor de botten tegen elkaar aan komen. Dit doet pijn. Ook in het basisgewricht van de duim kan artrose ontstaan. Als u de duim beweegt, is dit pijnlijk en u hebt minder kracht in uw duim. Kleine bewegingen zoals het openen van een deksel, het omdraaien van een sleutel kunnen steeds moeilijke worden.

Als de artrose in een vroeg stadium wordt ontdekt, kunt u de klachten vaak verminderen door uw duim minder te bewegen, een spalkje te gebruiken of met medicijnen. Als u al langer artrose hebt, is een operatie vaak de enige oplossing.

Voorbereiding thuis

Eten en drinken, medicijnen

Een aantal uren voor de operatie mag u niets eten of drinken. Ook zijn er allerlei andere dingen waarmee u rekening moeten houden in de aanloop naar de operatie, zoals uw medicijngebruik. Als u bloedverdunners gebruikt, moet u daar bijvoorbeeld meestal een aantal dagen van tevoren mee stoppen. De precieze instructies krijgt u tijdens het preoperatieve spreekuur.

Wijde bovenkleding

Na de operatie krijgt u een verband om uw hand. Daarom is het handig als u op de operatiedag bovenkleding aanhebt of bij u hebt met wijde mouwen.

Vervoer regelen

U kunt na afloop niet zelf naar huis rijden. Dit heeft te maken met de verdoving maar ook met het verband om uw hand. Als u rijdt, bent u niet verzekerd. Probeer te regelen dat iemand u naar huis brengt.   

De operatie

Verdoving

Voorafgaand aan de operatie wordt uw arm verdoofd. Dit gebeurt met een injectie in uw bovenarm of in uw oksel. Soms heeft deze vorm van verdoving onvoldoende effect en krijgt u daarna nog een narcose (algehele verdoving). Uitleg over de verdoving krijgt u van de anesthesioloog tijdens het preoperatieve spreekuur. 

Operatie

Tijdens de operatie verwijdert de plastisch chirurg het handwortelbeentje in het duimgewricht. Hierdoor kunnen de botjes van het duimbasisgewricht niet meer over elkaar heen schuren, waardoor u minder pijn hebt in uw duim.

Op de plaats van het handwortelbeentje komt een stukje pees. Dit haalt de plastisch chirurg uit uw onderarm. 
 
Na de operatie wordt de wond gehecht en verbonden en krijgt u gips om uw onderarm en duim. 

Na de operatie

U mag naar huis als u weer gevoel hebt in uw hand en arm. Meestal is dit ongeveer twee uur na de operatie.

Controleafspraken

 • Drie weken na de operatie hebt u een afspraak bij de handtherapeut. Het gips wordt dan vervangen door een afneembare spalk.  
 • Na de operatie is uw hand vaak wat stijf. Om uw hand weer soepel te maken, is het belangrijk dat u goed oefent. De handtherapeut en de revalidatiearts begeleiden u tijdens de oefenperiode.  
 • Zes weken na de operatie hebt u een afspraak bij de plastisch chirurg.

 Waar u thuis op moet letten

 • Tegen de pijn kunt u Paracetamol nemen (maximaal 4 x 1000 mg per 24 uur). 
 • Het verband en de hechtingen moeten blijven zitten totdat u uw eerste controleafspraak hebt. 
 • U mag gewoon douchen of een bad nemen, maar zorg er wel voor dat het verband droog blijft. 
 • De eerste drie weken zitten uw onderarm en duim in het gips. Het topje van de duim en uw vingers blijven vrij. Probeer uw vingers soepel te houden door ze zoveel mogelijk te bewegen. 

Complicaties

 • Bij elke handoperatie kunnen complicaties optreden zoals bloeduitstortingen, een infectie of een wond die langzaam geneest.
 • Op de plaats van de operatielittekens voelt de huid de eerste tijd doof aan. Dit trekt meestal vanzelf weg. Er is een kleine kans dat de gevoelszenuwen van de vingers tijdens de operatie zijn beschadigd, waardoor uw vingers en hand gedeeltelijk gevoelloos kunnen worden.

Contact opnemen

Een enkele keer ontstaat er na een handoperatie dystrofie. Uw hand zwelt dan op, verkleurt, zweet en doet pijn. Het is het belangrijk om deze klachten zo snel mogelijk te behandelen. Neem daarom bij dystrofie meteen contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie.

Uw mening telt

Wij vinden het belangrijk dat u tevreden bent over onze zorg en dienstverlening. Hebt u een compliment, een tip of een klacht? Wij horen het graag. U kunt het volgende doen:

 • Vertel het direct aan degene die er verantwoordelijk voor is.
 • Bel of schrijf onze ombudsfunctionaris.
 • Vul het formulier in dat u kunt vinden op de webpagina Uw mening telt! Hier vindt u ook meer informatie over de klachtenprocedure en uw rechten als patiënt.

De ombudsfunctionaris

 • e-mail: ombudsfunctionaris@wza.nl
 • telefoon: (0592) 32 56 24/32 55 55 (maandag t/m donderdag)
 • postadres: WZA t.a.v. de ombudsfunctionaris, postbus 30.001, 9400 RA Assen

 

chiru61 - mei 2015