Schimmelnagels (kalknagels)

Laserbehandeling

 • Specialisme of afdeling Laserkliniek WZA
 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

 • Afspraak maken? Vragen?
 • Wachttijd
  Informeer bij de polikliniek

In het kort

Een schimmelnagel wordt ook wel een kalknagel genoemd. Het is een nagel die is aangetast door een schimmelinfectie. Schimmelnagels zien er lelijk uit: ze hebben een bruingele kleur, zijn brokkelig en dikker dan een normale nagel. Meestal gaat het om de teennagels, maar ook de vingernagels kunnen zijn aangetast.

Veel mensen hebben last van kalknagels. Vaak probeert men van alles, maar zonder goed resultaat. Bij de Huidlaserkliniek WZA kunt u terecht voor een behandeling van schimmelnagels met een Fox-laser.

Hoe werkt het?

Het is moeilijk om schimmelnagels goed te behandelen. Het aanbrengen van een zalf of vloeistof op de nagel heeft lang niet altijd het gewenste resultaat. De nieuwste behandeling is de laserbehandeling. Die geeft bij ongeveer 80% van de patiënten een aanhoudende verbetering.

Tijdens de laserbehandeling worden de nagels zo verhit, dat de schimmels kapot gaan. Omdat nagels langzaam groeien, duurt het lang (een half jaar tot langer dan een jaar) voordat de nieuwe gezonde nagel er is. Om besmetting te voorkomen, worden altijd alle nagels van de handen of voeten behandeld, ook als er maar één schimmelnagel zichtbaar is. Het kan namelijk zijn dat er bij een andere nagel een schimmel zit die niet te zien is. 

Wat voelt u?

Tijdens de behandeling worden de nagels zo verhit, dat dit een onaangenaam gevoel geeft. Wanneer u het echt pijnlijk vindt, wordt daar rekening mee gehouden.

Een laserbehandeling is niet gevaarlijk. Het doodt de schimmel, maar heeft geen schadelijke invloed op ander weefsel. Tijdens de behandeling krijgt u wel een speciale beschermende bril op.

Aantal behandelingen en kosten

Een laserbehandeling van tien nagels duurt per keer ongeveer een half uur. Er zijn vaak 3 behandelingen nodig. Tussen de eerste en tweede behandeling zit 4 tot 6 weken, tussen de tweede en de derde behandeling 12 tot 16 weken.

De kosten zijn €150,00 per laserbehandeling. Het intakegesprek kost €35,00.

Voorbereiding

Voordat met de behandeling wordt gestart, hebt u altijd eerst een intakegesprek.

 • Voor de eerste behandeling moeten de nagels (door een pedicure) zo dun mogelijk gefreesd of geschaafd worden. Dit is belangrijk, omdat de nagels anders niet goed verwarmd kunnen worden en de behandeling daardoor geen effect heeft.
 • U mag geen nagellak op hebben.
 • Trek witte (lichte) sokken aan op de dag voor de behandeling. Als u uw sokken uittrekt en er blijven donkere pluisjes achter, kunnen die tijdens de behandeling een vervelende hitte veroorzaken.
 • Neem altijd een paar schone sokken mee om na de behandeling aan te trekken. Nu maakt de kleur niet uit. 

Na de behandeling

Zolang de schimmelnagels niet zijn verdwenen, adviseren we het volgende om een nieuwe schimmelinfectie te voorkomen:

 • Breng twee keer per dag een anti-schimmelcrème aan op uw nagels en tussen uw tenen.
 • Strooi één keer per week Miconazolpoeder in uw schoenen (of laarzen, sandalen of sloffen). 
 • Trek elke dag schone sokken of kousen aan.
 • Was uw sokken, beddengoed en badmat op 60 graden.
 • Droog uw voeten na het douchen goed af.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de Huidlaserkliniek WZA. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij-app een gesprek voor u heeft aangemaakt.
 • U kunt uw vraag stellen via MijnWZA (uw digitale dossier). U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen.
 • U kunt bellen naar de Huidlaserkliniek WZA. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur, telefoonnummer (0592) 32 52 15.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

 

derma24 - augustus 2021