Screening diabetische retinopathie

  • Specialisme of afdeling Oogheelkunde
  • Openingstijden

    Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

  • Afspraak maken? Vragen?

In het kort

Als u diabetes hebt, wordt u regelmatig gecontroleerd op diabetische retinopathie. Dit is een oogziekte waarbij het netvlies is beschadigd. Als u niet op tijd wordt behandeld, gaat u steeds slechter zien en kunt u blind worden. In een vroeg stadium is het mogelijk om dit proces met een laserbehandeling te vertragen. Omdat u er zelf pas laat iets van merkt, zijn de controles erg belangrijk.   

Wat is het?

Diabetische retinopathie (DR) is één van de meest voorkomende oorzaken van slecht­ziendheid en blindheid. Met een speciale laserbehandeling is het mogelijk om het ziekteproces te vertragen of te stoppen. Een voorwaarde is wel dat de ziekte nog in een beginstadium is. Omdat het lang duurt voordat u echt klachten krijgt, merkt u meestal pas dat u de ziekte hebt als het te laat is voor een laserbehandeling. Met screenings eens in de zoveel tijd proberen we diabetische retinopathie zo vroeg mogelijk op te sporen.

De screening is voor iedereen met diabetes. Daarbij maakt het niet uit of u diabetesmedicijnen gebruikt, of alleen een dieet hoeft te volgen. 

De arts die uw diabetes behandelt (uw huisarts, internist of verpleeg­huisarts), bepaalt hoe vaak controle nodig is. Meestal vindt een DR-screening ieder jaar plaats of om de twee jaar.

Het onderzoek

Het onderzoek van uw netvlies gebeurt met een netvlies­fotocamera (fundusfoto) of met een microscoop. Een TOA (technisch oogheelkundig assistent) maakt de opnamen. 

Een oogarts kijkt vervolgens of er een beschadiging te zien is van uw netvlies.

Uitslag

U hoort de uit­slag van het onderzoek van de arts bij wie u onder behandeling bent voor uw diabetes.

 

Wat kunt u zelf doen?

Om de kans op diabetische retinopathie kleiner te maken, kunt u zelf een aantal dingen doen.

  • Goede bloedsuikerwaarden zijn van groot belang. Houd u aan de adviezen van uw arts en diabetesverpleegkundige. 
  • Ook uw bloeddruk en cholesterolgehalte spelen een rol bij diabetische retinopathie. Laat uw bloeddruk en cholesterolgehalte daarom regelmatig controleren.
  • Als u rookt, adviseren we u dringend om daarmee te stoppen. 

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan kunt u bellen met de polikliniek Oogheelkunde. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur, telefoon (0592) 32 52 85.

 

ooghe04 - oktober 2023