Screening diabetische retinopathie

 • Specialisme of afdeling Oogheelkunde
 • Openingstijden
  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
 • Wachttijd
  21 weken

In het kort

Als u diabetes hebt en ouder bent dan 12 jaar, wordt u regelmatig gecontroleerd op diabetische retinopathie. Dit is een oogziekte waarbij het netvlies is beschadigd. Als u niet op tijd wordt behandeld, gaat u steeds slechter zien en kunt u blind worden. In een vroeg stadium is het mogelijk om dit proces met een laserbehandeling te vertragen. Omdat u er zelf pas laat iets van merkt, zijn de controles dus erg belangrijk.   

Wat is het?

Diabetische retinopathie (DR) is één van de meest voorkomende oorzaken van slecht­ziendheid en blindheid. Met een speciale laserbehandeling is het mogelijk om het ziekteproces te vertragen of te stoppen. Een voorwaarde is wel dat de ziekte nog in een beginstadium is. Omdat het lang duurt voordat u echt klachten krijgt, merkt u meestal pas dat u de ziekte hebt als het te laat is voor een laserbehandeling. Met screenings eens in de zoveel tijd probeert men diabetische retinopathie zo vroeg mogelijk op te sporen.

De screening is voor iedereen met diabetes die ouder is dan 12 jaar. Daarbij maakt het niet uit of u insuline of tabletten gebruikt, of alleen een dieet hoeft te volgen. De arts die uw diabetes behandelt (uw huisarts, internist of verpleeg­huisarts), bepaalt hoe vaak controle nodig is. Meestal vindt een DR-screening ieder jaar plaats of om de twee jaar.

 

Het onderzoek

Het onderzoek van uw netvlies gebeurt met een netvlies­fotocamera of met een microscoop. Een TOA (technisch oogheelkundig assistent) maakt de opnamen. 

Een oogarts kijkt vervolgens of er een beschadiging te zien is van uw netvlies.

Uitslag

U hoort de uit­slag van het onderzoek van de arts bij wie u onder behandeling bent voor uw diabetes.

Wat kunt u zelf doen?

Om de kans op diabetische retinopathie kleiner te maken, kunt u zelf een aantal dingen doen.

 • Goede bloedsuikerwaarden zijn van groot belang. Probeer u te houden aan de adviezen van uw arts (en diabetesverpleegkundige). 
 • Ook uw bloeddruk en cholesterolgehalte spelen een rol bij diabetische retinopathie. Laat uw bloeddruk en cholesterolgehalte daarom regelmatig controleren.
 • Als u rookt, probeer daar dan mee te stoppen. 

Uw mening telt

Een compliment, tip of klacht

Wij vinden het belangrijk dat u tevreden bent over onze zorg en dienstverlening. Hebt u een compliment, een tip of een klacht? Wij horen het graag. U kunt het volgende doen:

 • Vertel het direct aan degene die er verantwoordelijk voor is.
 • Bel of schrijf onze ombudsfunctionaris.
 • Vul het formulier in dat u kunt vinden op de webpagina Uw mening telt! Hier vindt u ook meer informatie over de klachtenprocedure en uw rechten als patiënt.

De ombudsfunctionaris

 • e-mail: ombudsfunctionaris@wza.nl
 • telefoon: (0592) 32 56 24/32 55 55 (maandag t/m donderdag)
 • postadres: WZA t.a.v. de ombudsfunctionaris, postbus 30.001, 9400 RA Assen

 

ooghe04 - maart 2014