Slaapregistratie thuis (Longgeneeskunde)

Thuis slapen met meetapparatuur

 • Specialisme of afdeling Longgeneeskunde
 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

 • Afspraak maken? Vragen?
 • Wachttijd
  16 weken

In het kort

Als u in uw slaap meer dan vijf keer per uur stopt met ademhalen en de ademstops duren langer dan tien seconden, dan hebt u misschien het slaapapneusyndroom (OSAS). Met een slaapregistratie kan worden vastgesteld of dit echt zo is. In het ziekenhuis krijgt u meetapparatuur om. U slaapt gewoon thuis. Met de longarts hebt u naderhand een gesprek over de meetresultaten.

Voorbereiding thuis

Voor het aansluiten van de meetapparatuur gaat u naar de longfunctieafdeling (polikliniek Longgeneeskunde).

Om de apparatuur goed aan te kunnen sluiten, is het belangrijk dat u een aantal voorbereidingen treft.

Een slaapshirt

De meetapparatuur wordt vastgeplakt op het shirt waarin u gaat slapen. Daarom is het handig als u dit alvast aanhebt, wanneer u naar het ziekenhuis komt. Het liefst een shirt dat aansluit op uw lichaam en dat gemaakt is van katoen of ander materiaal dat niet glad is.

Nagels

Hebt u nagellak op of draagt u kunstnagels of gelnagels? Wilt u dit dan verwijderen van de wijs- of middelvinger van uw linkerhand?  

Een CPAP-masker

Als u een CPAP-masker hebt, kunt u dit het beste meenemen naar het ziekenhuis. Er wordt dan uitgelegd hoe u het masker aan de meetapparatuur kan vastmaken.

Lengte en gewicht

Om de meetapparatuur goed in te kunnen stellen, moeten wij weten hoeveel u weegt en hoe lang u bent. Wilt u dit van tevoren doorgeven aan de polikliniek Longgeneeskunde?

U kunt de polikliniek Longgeneeskunde bellen op (0592) 32 52 35 van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur. 

 

Het onderzoek

Na het aansluiten van de meetapparatuur gaat u weer naar huis. U slaapt dus gewoon thuis. De apparatuur blijft 's avonds en 's nachts aangesloten op uw lichaam. De meting start automatisch om 22.00 uur. Het is dus niet verstandig om die avond allemaal andere afspraken in te plannen. 

 

Tijdens de slaapregistratie worden allerlei gegevens vastgelegd. U hebt:

 • een apparaatje op uw buik en borst om uw ademhaling te meten
 • een sensor aan uw wijsvinger om de hoeveelheid zuurstof in uw bloed te meten
 • een neusbrilletje om snur­kgeluiden te meten

Na het onderzoek

De volgende ochtend kunt u de apparatuur zelf thuis losmaken en in het meegegeven kunststof bakje doen. Breng de apparatuur vervolgens vóór 9.00 uur terug naar het ziekenhuis. U kunt de apparatuur inleveren bij de receptie of bij de poli Longgeneeskunde (polinummer 2).

Uitslag

Enige tijd na het onderzoek hebt u een afspraak met uw longarts om de uitslag van de slaapregistratie te bespreken.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Longgeneeskunde. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als uw mobiele telefoonnummer en e-mailadres bij ons bekend zijn.
 • U kunt bellen. De polikliniek is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 35, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen! 

 

longg09 - juni 2022