Slechthorendheid en een hoortoestel

In het kort

Bent u slechthorend, dan kan uw KNO-arts meten hoe groot uw gehoorverlies is en welke toonhoogten u niet meer hoort. Als u in aanmerking komt voor een hoortoestel, verwijst de KNO-arts u naar een audicien.

Wat is het?

Bij slechthorendheid is er meer aan de hand dan dat u geluiden niet hard genoeg hoort. Geluiden kunnen ook vervormd worden, soms worden ze doffer en soms juist scherper. Vaak is het oor minder gevoelig voor zachte geluiden, maar juist extra gevoelig voor harde geluiden. Vaak hebt u ook meer last van omgevingslawaai, waardoor bijvoorbeeld feestjes en gesprekken met meer mensen tegelijk heel vermoeiend kunnen zijn. Verder kan het moeite kosten om vast te stellen waar een bepaald geluid vandaan komt. Dit is met name in het verkeer heel hinderlijk.  

Onderzoek naar gehoorverlies

De ernst van uw gehoorverlies wordt uitgedrukt in deci­bels. Een gehoorverlies van 30 tot 35 dB heet lichte slechthorendheid. Bij 35 tot 60 dB gehoorverlies spreekt men van matige slechthorendheid. Bij een gehoorverlies van 60 tot 90 dB bent u ernstig slechthorend. Bij meer dan 90 dB gehoorverlies bent u (vrijwel) doof.

Bij onderzoek naar gehoorverlies gaat het niet alleen om de hoeveelheid gehoorverlies, maar ook om de toonhoogten die u niet meer hoort. Sommige mensen horen alleen de hoge tonen niet goed, terwijl zij de lagere tonen nog wel kunnen horen. Bij anderen is het juist andersom. Vaak is het een combinatie.

Een hoortoestel

Uit het gehooronderzoek kan blijken dat u in aanmerking komt voor een hoortoestel. Een hoortoestel versterkt het geluid en kan boven­dien harde geluiden dempen en geluiden filteren.

Als de KNO-arts van mening is dat een hoortoestel iets voor u is, krijgt u een verwijzing voor een audicien. .

Audicien

U mag zelf kiezen bij welke audicien u uw hoortoestel wilt laten aanmeten. Wel adviseert de landelijke vereniging van KNO-artsen een audicien die is aangesloten bij de Stichting Audicienregister (STAR).

In Assen en omgeving zijn de volgende audiciens aangesloten bij de STAR:

  • Auditiek Lammers (o.a. Assen)
  • Beter Horen (o.a. Assen)
  • Hans Anders (o.a. Assen)
  • Schoonenberg (o.a. Assen)
  • Specsavers (o.a. Assen)
  • Van den Berg (Borger)
  • Van Boxtel (Beilen) 

Op proef

De audicien doet een gehoortest en bespreekt met u wat voor u belangrijk is. Daarna krijgt u van de audicien een hoortoestel op proef mee.

U mag het hoortoestel een paar weken uitproberen. Als het niet bevalt, kunt u er in de proefperiode mee terug naar uw audicien. Deze stelt het hoortoestel opnieuw in of u krijgt een ander toestel om uit te proberen.

Kosten

Over de vergoeding van een hoortoestel kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de KNO-polikliniek. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

  • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een app’je sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als uw mobiele telefoonnummer en e-mailadres bij ons bekend zijn.
  • U kunt bellen. De polikliniek is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 25, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen! 

 

keeln11 - juni 2022