Staaroperatie

 • Specialisme of afdeling Oogheelkunde
 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

 • Afspraak maken? Vragen?

In het kort

Op oudere leeftijd wordt de ooglens (achter de pupil) minder helder. Daardoor zien we de dingen waziger en lijken ze grauwer van kleur. Dit wordt ‘staar' genoemd. Over het algemeen wordt staar in de loop van de tijd erger en gaat u steeds slechter zien. Een operatie is de enige manier om staar te verhelpen. Bij deze operatie wordt uw eigen lens vervangen door een kunstlens. 

Voorbereiding ziekenhuis

Oogheelkundig onderzoek en lensmeting

De oogarts doet een oogheelkundig onderzoek om te kijken of u in aanmerking komt voor een staaroperatie.

Eventueel bezoek preoperatief spreekuur

Een staaroperatie wordt meestal gedaan onder plaatselijke verdoving. Dit gebeurt met druppels in het oog of eventueel met een injectie onder het oog.

In sommige gevallen kan het noodzakelijk zijn dat de operatie onder narcose gebeurt. Ook al krijgt u geen narcose, toch kan het nodig zijn dat er bij de operatie een anesthesioloog aanwezig is om uw lichaamsfuncties (hartslag en bloedsomloop) te bewaken. Als dat in uw geval zo is, verwijst de oogarts u naar het preoperatieve spreekuur. Hier hebt u een gesprek met een anesthesioloog. Ook vindt er onderzoek plaats van uw hart en longen.

Voorbereiding thuis: oogdruppelen

Thuis oogdruppelen

Om infecties te voorkomen, is het belangrijk dat het te opereren oog wordt gedruppeld. Op de polikliniek Oogheelkunde krijgt u een recept voor twee flesjes oogdruppels. De dag voor de operatie begint u met druppelen ’s Ochtends voor de operatie druppelt u ook nog.

Hierna staat een druppelschema. Daarin kunt u handig afvinken wanneer u uw ogen hebt gedruppeld. Wilt u de twee flesjes oogdruppels de dag van de operatie meenemen?

Hoe druppelen?

 • Was uw handen en droog ze goed af.
 • Maak uw oogleden schoon met een vochtige tissue of een vochtig gaasje.
 • Neem het druppelflesje in uw hand, alsof u een pen vasthoudt.
 • Trek met de wijsvinger van de andere hand het onderste ooglid voorzichtig naar beneden en kijk omhoog.
 • Knijp voorzichtig in het flesje en laat een druppel in het geultje van het onderste ooglid vallen. Het flesje mag niet in contact komen met het oog!
 • Houd uw oog even dicht zodat de druppels kunnen inwerken, maar knijp uw oog niet dicht.

Druppelschema

Op de dag vóór de operatie 1 druppel Dicloabak en 1 druppel Dexamytrex op de volgende tijden:

08.00 uur

 

15.00 uur

 

22.00 uur

 

 

Op de ochtend van de operatie 1 druppel Dicloabak en 1 druppel Dexamytrex op het volgende tijdstip:

08.00 uur of bij het opstaan

 

Verdere voorbereiding thuis

 • Als u contactlenzen draagt, moet u deze twee dagen voor de operatie uitdoen.
 • Eén dag voor de operatie belt u tussen 14.00 en 15.00 uur met ons om de exacte tijd en locatie af te spreken waarop u zich meldt. Het nummer dat u hiervoor kunt bellen is: (0592) 32 57 85. Let op: dit nummer kunt u alleen hiervoor bellen. Voor overige vragen kunt u bellen met de polikliniek Oogheelkunde: (0592) 32 52 85.
 • Op de dag van de operatie mag u geen make-up op hebben (ook geen gezichtscrème); nagellak mag blijven zitten, gelnagels of kunstnagels ook.
 • Tijdens de operatie mag u geen sieraden dragen.
 • Voor de operatie kunt u gewoon eten, maar eet geen zware maaltijd.
 • Tijdens de operatie houdt u uw eigen kleren aan. Het beste kunt u luchtige, makkelijk zittende kleding aantrekken, bijvoorbeeld een blouse of shirt. In verband met de hygiëne mag u geen trui dragen en is het belangrijk dat uw bovenkleding schoon is.
 • Tijdens de operatie mag u geen grote haarspelden in hebben of uw haar in een knot dragen.

Na de operatie mag u niet zelf deelnemen aan het verkeer. Probeer daarom van tevoren te regelen dat iemand u na afloop naar huis begeleidt!

De operatie

Na aankomst in het ziekenhuis meldt u zich bij op de afgesproken locatie. Deze heeft u te horen gekregen op het moment dat u ook het tijdstip te horen heeft gekregen van de operatie.

In het Chirurgisch Dagcentrum wordt uw oog gedruppeld (met andere oogdruppels dan waarmee uzelf thuis moet druppelen). Na ongeveer anderhalf uur bent u aan de beurt voor de operatie. Vlak van tevoren wordt u in een rolstoel naar de operatieafdeling gebracht.

Op de operatieafdeling krijgt u een papieren jas om over uw kleren aan te doen en plastic hoesjes voor over uw schoenen.

De operatie duurt ongeveer een half uur. De oogarts verwijdert uw eigen lens en plaatst daarna de kunstlens. Als de operatie klaar is, krijgt u een kapje op uw oog.

Na afloop

Na de operatie gaat u terug naar het Chirurgisch Dagcentrum. Hier krijgt u iets te drinken en een plakje koek. Als u zich fit genoeg voelt, kunt u na een half uurtje weer naar huis.

Adviezen na de operatie

 • Als u pijn hebt, kunt u paracetamol gebruiken (maximaal twee tabletten van 500 mg per keer, om de zes uur).
 • Tot de eerste controleafspraak (op de polikliniek of telefonisch) mag u uw oog niet druppelen. Na de controle begint u met druppelen, volgens de bijlage: Druppelschema na de operatie.
 • Houd er rekening mee dat uw zicht na de operatie niet gelijk helder is.
 • Tot de eerste controleafspraak moet u het oogkapje laten zitten. Als de nacontrole plaats heeft op de polikliniek, wordt het oogkapje hier verwijderd. U moet wel een bril of zonnebril meenemen. Als uw eerste controle telefonisch plaats heeft, is het wenselijk dat u het oogkapje een halfuur voor de belafspraak verwijdert.
 • De eerste week moet u binnen- en buitenshuis een (zonne)bril dragen en ’s nachts een oogkapje. Om het oogkapje aan te brengen hebt u tape of pleisters nodig.
 • Na de operatie kunt u doen wat u normaal ook doet, tenzij u iets anders hebt afgesproken met de oogarts. Wel moet u de eerste week zware lichamelijke inspanning vermijden. U mag bijvoorbeeld niet te zwaar tillen of niet te lang bukken. Ook mag u niet persen wanneer u op de wc zit.
 • Pas na de eerste controleafspraak (op de polikliniek of telefonisch) mag u weer douchen en uw haarwassen.
 • Wij adviseren u om ten minste de eerste twee weken geen auto te rijden. Als u gaat autorijden vóórdat u scherp ziet en u veroorzaakt schade, heeft dit gevolgen voor de schadevergoeding door uw verzekeraar.
 • De eerste twee weken mag u niet sporten of zwemmen.

Eerste controle

De dag na de operatie hebt u uw eerste controleafspraak. Dit is een afspraak op de polikliniek of een belafspraak.

Op de polikliniek

Het oogkapje wordt op de polikliniek verwijderd. De oogarts onderzoekt het geopereerde oog. Ook wordt het schema voor het druppelen van uw oog met u doorgenomen. Het oogkapje hoeft u hierna overdag niet meer te dragen.

We vragen u mee te nemen naar uw afspraak:

 • de twee flesjes oogdruppels en het druppelschema voor ná de operatie.
 • een (zonne)bril om op te zetten als u weer naar huis gaat

Belafspraak

Rond het afgesproken tijdstip belt de oogarts of verpleegkundig specialist. Die vraagt u hoe het is met het geopereerde oog. Om daar antwoord op te kunnen geven, vragen we u om:

 • ongeveer een half uur voor de belafspraak het oogkapje weg te halen.
 • de huid rond uw oog voorzichtig schoon te maken met een (licht) vochtig gaasje (er mag geen water in uw oog komen).

Ook neemt de oogarts of verpleegkundig specialist het schema voor het oogdruppelen met u door. Er is ook gelegenheid voor u om vragen te stellen.

Bent u de dag na de operatie op een ander telefoonnummer bereikbaar dan uw eigen nummer (dat bij ons bekend is)? Wilt u dat dan van tevoren doorgeven aan de polikliniek Oogheelkunde?

Oogdruppelen na operatie

Ná uw eerste controleafspraak begint u weer met oogdruppelen. Hiermee gaat u drie weken door. Hieronder vindt u per week een handig schema om af te vinken.  

In de eerste week 1 druppel Dicloabak en 1 druppel Dexamytrex op de volgende tijden:

Week 1

Dag 1

Dag 2

Dag 3

Dag 4

Dag 5

Dag 6

Dag 7

08.00 uur

 

 

 

 

 

 

 

15.00 uur

 

 

 

 

 

 

 

22.00 uur

 

 

 

 

 

 

 

 

In de tweede week 1 druppel Dicloabak en 1 druppel Dexamytrex op de volgende tijden:

Week 2

Dag 1

Dag 2

Dag 3

Dag 4

Dag 5

Dag 6

Dag 7

08.00 uur

 

 

 

 

 

 

 

22.00 uur

 

 

 

 

 

 

 

 

In de derde week 1 druppel Dicloabak en 1 druppel Dexamytrex op de volgende tijden:

Week 3

Dag 1

Dag 2

Dag 3

Dag 4

Dag 5

Dag 6

Dag 7

08.00 uur

 

 

 

 

 

 

 

22.00 uur

 

 

 

 

 

 

 

Tweede controleafspraak

Ongeveer een maand na de operatie hebt u opnieuw een controle afspraak, op de polikliniek Oogheelkunde. De oogarts controleert dan het geopereerde oog. Ook krijgt u een advies over de aanschaf van een leesbril en eventueel een bril voor veraf.

Wanneer contact opnemen?

Neem contact op met de polikliniek Oogheelkunde als u de eerste 24 uur na de operatie te maken krijgt met één van de volgende klachten:

 • U hebt meer dan 38,5 °C koorts.
 • U verliest bloed uit uw oog.
 • U hebt erge hoofdpijn.
 • U bent misselijk.
 • De pupil is niet rond.

Contact opnemen: de eerste 4 weken

Neem contact op met de polikliniek Oogheelkunde als u binnen vier weken na de operatie te maken krijgt met één van de volgende klachten aan uw geopereerde oog:

 • Het oog wordt steeds pijnlijker of roder.
 • U ziet steeds waziger.
 • De pupil is niet rond.
 • U ziet zwarte vlekken, draden of lichtflitsen.
 • U hebt uw oog gestoten.

Ontslagbrief

Als u na de operatie naar huis gaat, krijgt u een ontslagbrief mee van uw oogarts. Wilt u deze brief drie dagen bewaren? Mocht u klachten krijgen en de huisarts nodig hebben, dan kunt u deze brief laten zien.

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u uw vraag stellen via de BeterDichtbij app.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen! De polikliniek Oogheelkunde is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 85, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Buiten de openingstijden van de polikliniek kunt u contact opnemen met uw huisarts of met de huisartsenspoedpost bij u in de buurt.

 

 

ooghe02 - juli 2023