Naar hoofdinhoud Naar footer

Oogheelkunde

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

Afspraak maken? Vragen?
(0592) 32 52 85
Afdelingsnummer

82

l-afbeeldingen-wza-man-met-bril

Ziet u slecht of hebt u problemen aan uw ooglid, oogkas of traanwegen, dan kan uw huisarts u doorverwijzen naar de oogarts. Ook als u een verhoogd risico loopt om een oogziekte te krijgen, is een bezoek aan de oogarts zinvol. Bijvoorbeeld bij een te hoge bloeddruk, diabetes, een schildklierafwijking of een neurologische afwijking. De oogarts is er ook voor kinderen met een oogprobleem, bijvoorbeeld kinderen met een lui oog of kinderen die scheelzien.

Behandeling

In het WZA kunt u terecht voor vrijwel alle laserbehandelingen en operaties van het oog. Soms verwijst de oogarts u voor een bepaalde operatie door naar het UMCG. 

 

Medewerkers 

Naast de oogartsen kunt u op de polikliniek verschillende andere medewerkers tegenkomen:

  • De verpleegkundig specialist neemt taken over van de oogarts, zoals bepaalde spreekuren en kleinere ingrepen.
  • De orthoptisten en TOA's (technisch oogheelkundig assistenten) doet allerlei soorten metingen, bijvoorbeeld van uw oogdruk of zichtscherpte, de stand van uw ogen of de samenwerking tussen uw beide ogen.
  • De ‘low vision specialist’ adviseert u over hulpmiddelen bij slechtziendheid.
  • De contactlensspecialist meet contactlenzen aan en doet om de zoveel tijd een controle.  
  • De medisch fotograaf maakt technische foto’s van uw oog.
  • De arts-assistent is een basisarts die onder supervisie van de oogartsen allerlei werkzaamheden verricht. 

Een bezoek aan de polikliniek Oogheelkunde

Een bezoek aan de polikliniek Oogheelkunde duurt gemiddeld een uur tot anderhalf uur. Meestal bestaat het uit een aantal onderdelen, zoals: oogheelkundige metingen, oogdruppels voor een onderzoek die eerst moeten inwerken, een onderzoek en een gesprek bij de oogarts en eventueel een behandeling. 

Keuring rijbewijs

Als u uw ogen moet laten keuren door een oogarts voor het verkrijgen of verlengen van uw rijbewijs, dan kunt u dit laten doen door een oogarts van het WZA. Bent u al onder behandeling bij een van de oogartsen, dan zal een collega de keuring bij u doen.