Sterilisatie bij een man

Het doorsnijden van de zaadleiders

 • Specialisme of afdeling Urologie
 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

 • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 52 65

In het kort

Bij een sterilisatie worden de zaadleiders doorgesneden, zodat u onvruchtbaar wordt. Het is nodig om voorbehoeds­middelen te gebruiken totdat is vastgesteld dat uw sperma geen zaadcellen meer bevat. Dit is meestal na zo'n 3 maanden. 

De eerste 2 weken na de ingreep is het beter om lichamelijke inspanning te vermijden.

De gevolgen van een sterilisatie

Bij een sterilisatie worden de beide zaadleiders doorgesneden. De zaadcellen komen hierna niet meer in het zaad­vocht terecht, maar worden door het lichaam afgebroken. Door een sterili­satie wordt u onvruchtbaar. Als u hiervoor kiest, moet u zeker weten dat u geen kinderen (meer) wilt.

Een sterilisatie biedt geen bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen zoals aids, gonorrhoe of syfillis.
Een hersteloperatie is mogelijk, maar lukt niet altijd. 

Gevolgen

Een sterilisatie beïnvloedt uw seksuele beleving niet. U houdt een normale erectie en de zaadlozing blijft hetzelfde aanvoelen. Ook ziet het vocht dat bij een zaadlozing naar buiten komt er niet anders uit dan gewoon sperma. Er is een heel kleine kans dat u na een tijdje last krijgt van een pijnlijk gevoel voor een zaadlozing. Meestal gaat dit vanzelf over.

Chronische pijn
Een klein deel van de mannen die zich laat steriliseren houdt pijnklachten van de balzak. Dit wordt het ‘post-vasectomie pijnsyndroom’ genoemd.

Voorbereiding thuis

Bloedverdunners

Als u bloedverdunners gebruikt, moet u daar meestal een aantal dagen voor de ingreep mee stoppen:

 • Sintrom (acenocouma­rol): 3 dagen van tevoren.
 • Marcoumar (fenprocoumon): 5 dagen van tevoren.
 • Plavix (clopidogrel): 5 dagen van tevoren.
 • DOAC (xarelto of pradaxa): overleg met uw arts, het is afhankelijk van uw nierfunctie en de ingreep. 

Ascal en Persantin kunt u gewoon doorgebruiken.

Als u vragen hebt over het stoppen met bloedverdunners, neem dan contact op met een medewerker van de polikliniek Urologie. Bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur, telefoonnummer (0592) 32 52 65.

Bloed laten prikken

Als u Sintrom of Marcoumar gebruikt, moet u een uur voor de ingreep, bloed laten prikken in het laboratorium in het ziekenhuis. Vergeet niet het labformulier mee te nemen! 

Balzak ontharen

2 Dagen voor de ingreep moet u de balzak ontharen. U kunt de balzak  scheren of een ontharingscrème gebruiken.

Vervoer regelen

Na de ingreep mag u niet zelf naar huis rijden. Probeer daarom van te voren ver­voer te regelen.

Meenemen

Het is belangrijk dat u op de dag van de ingreep een strak zittende onder­broek of zwembroek meeneemt, zodat u die na de ingreep kunt aantrekken.

Op tijd afzeggen!

Wilt u het zo spoedig mogelijk doorgeven als u uw afspraak om wat voor reden dan ook niet kunt nakomen. U kunt tot 24 uur van tevoren de afspraak kosteloos afzeggen. Daarna worden er kosten berekend. De rekening krijgt u thuisgestuurd.

De ingreep

U ontvangt een uitnodiging voor een afspraak op de polikliniek Urologie. Wilt u zich 20 minuten van tevoren melden bij de polikliniek?

Na het intakegesprek met de verpleegkundige wordt de sterilisatie meteen aansluitend gedaan.

Vlak voor de ingreep krijgt u een verdovingsinjectie in de huid van de balzak. Er worden 2 sneetjes in de balzak gemaakt, waarna de zaadleiders worden blootgelegd. Van beide zaadleiders wordt een stukje weggehaald. Daarna worden de uiteinden afgebonden of dichtgeschroeid. Op de wondjes komen pleisters. 

De zaadleiders lopen door de liezen. Tijdens de operatie kunt u een pijnlijk, trekkend gevoel in uw liezen krijgen.

De ingreep duurt ongeveer 15 minuten.

Na de ingreep 

Na de ingreep mag u weer naar huis. Houd er rekening mee dat u niet zelf kunt autorijden of fietsen.

Waar u thuis op moet letten

 • De eerste 24 uur na de ingreep kunt u het beste een strakke boxershort of onderbroek dragen (of een strakke zwembroek).
 • Om een nabloeding te voorkomen, is het verstandig om het de dag van de ingreep rustig aan te doen. U kunt beter niet naar uw werk gaan. De dag erna kunt u uw gewone bezigheden weer oppakken. Vermijd de eerste 2 weken zware lichamelijke activiteiten zoals zwaar tillen en sporten. 
 • De pleisters moeten 24 uur blijven zitten. Daarna mag u ze verwijderen.
 • Na het weghalen van de pleisters mag u weer douchen. Na 5 dagen kunt u weer in bad. 
 • Na ongeveer 5 dagen, als de wond vol­doende genezen is, kunt u weer geslachtsgemeenschap hebben.
 • Pas na ongeveer 3 maanden bent u onvruchtbaar. Gebruik voorbehoedmiddelen totdat is vastgesteld dat uw sperma geen zaadcellen meer bevat.

Klachten

 • Als de verdoving is uitgewerkt, voelt het gebied tussen de balzak en de lies vaak pijnlijk aan. U kunt dan paracetamol nemen.
 • De balzak kan de eerste dagen wat blauw en dik zijn. Ook kan er bloed of vocht uit de wondjes komen. Dit is normaal, u hoeft zich daar niet ongerust over te maken.
 • De eerste dagen voelen de zaadballen wat beurs aan en zijn ze pijnlijk als u loopt. Meestal gaan deze klachten na een paar dagen over.
 • Soms ontstaat er aan het dichte uiteinde van een zaadleider een opeenhoping van zaadcellen. Dit is onschuldig, en er hoeft niets aan gedaan te worden. 

Contact opnemen

Als gevolg van de sterilisatie kunt u een nabloeding of wondinfectie krijgen. Dit komt gelukkig zelden voor.
Neem contact op met een medewerker van de polikliniek Urologie:

 • Als u koorts hebt, boven de 38,5º C.
 • Als u hevige pijn hebt.
 • Als de balzak erg gezwollen is.
 • Als de wondjes blijven bloeden. 

Spermaonderzoek

U bent pas na ongeveer 3 maanden na de sterilisatie onvrucht­baar. In die periode moet u tenminste 15 tot 20 zaadlozingen hebben, zodat de zaadleiders en de prostaat de overgebleven zaadcellen kunnen afvoeren.

Ongeveer 3 maanden na de sterilisatie moet u uw sperma laten onderzoeken op het laboratorium om na te gaan of er inderdaad geen zaadcellen meer in zitten. Maak hiervoor 2 maanden na de ingreep een afspraak met het laboratorium, op www.certe.nl (evt kunt u bellen met 088 237 10 00).

 • Het sperma kunt u in het potje doen dat u op de polikliniek Urologie krijgt na de sterilisatie.
 • Vul het formulier in dat u op de polikliniek krijgt en neem dit mee naar uw afspraak op het laboratorium. 
 • 2 Werkdagen nadat u het sperma hebt ingeleverd, kunt u de polikliniek Urologie bellen voor de uitslag. Het is mogelijk dat u nogmaals sperma moet inleveren, voordat duidelijk is dat de sterilisatie is geslaagd. 

Gebruik voorbehoed­middelen totdat is vastgesteld dat uw sperma geen zaadcellen meer bevat.

Er is een heel kleine kans dat de uiteinden van de zaadleiders weer aan elkaar groeien. Als dat bij u gebeurt, bent u vanaf dat moment weer vruchtbaar.  

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u uw vraag stellen via de BeterDichtbij-app

Hebt u een dringende vraag, dan kunt u bellen met de polikliniek Urologie. De medewerkers zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur, telefoon (0592) 32 52 65.

 

urolo04 - augustus 2023