Naar hoofdinhoud Naar footer

Urologie

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

Afspraak maken? Vragen?
(0592) 32 52 65
Afdelingsnummer

62

se20171129-wza03

De huisarts kan u naar de uroloog verwijzen bij aandoeningen van de blaas, urinewegen of nieren. Daarnaast kunnen mannen en jongens bij de uroloog terecht als er problemen zijn met de prostaat, penis of testikels (zaadballen).

Naast de gangbare urologische behandelingen zijn de urologen gespecialiseerd in de operatieve behandeling van blaaskanker en nierstenen. Het WZA heeft de beschikking over een eigen niersteenvergruizer.

Met de gynaecologen werken de urologen nauw samen binnen de Bekkenbodemkliniek voor de behandeling van verzakkings- en incontinentieklachten.

De physician assistant

De urologen worden in hun werk ondersteund door de physician assistant (PA). De PA houdt zelfstandig spreekuur, doet onderzoeken en behandelingen en geeft u voorlichting en begeleiding.

Gespecialiseerd verpleegkundige

Naast uw afspraken met de uroloog en physician assistant kunt u contact hebben met een gespecialiseerd verpleegkundige, zoals een stomaverpleegkundige, continentieverpleegkundige of oncologieverpleegkundige. Deze verpleegkundigen hebben een aanvullende opleiding, gericht op bepaalde aandoeningen. Vaak zijn zij uw (eerste) aanspreekpunt.

Samenwerking met andere ziekenhuizen

Om u de beste zorg te kunnen geven, werken de urologen van het WZA nauw samen met collega’s in de regio. Elk ziekenhuis heeft daarbij zijn eigen specialisatie en de ruime ervaring die daarbij hoort. Zo is er een intensieve samenwerking rond de behandeling van mannen met prostaatkanker binnen het Prostaatcentrum Noord-Nederland. Alle patiënten die bij het WZA, UMCG, Treant Zorggroep, de Saxenburgh Groep Hardenberg en het Ommelander Ziekenhuis komen vanwege prostaatkanker, worden in het multidisciplinair overleg van Prostaatcentrum Noord-Nederland besproken om zo tot de beste behandeling voor de patiënt te komen. De operatieve behandeling vindt over het algemeen plaats in Emmen. Voor de controles gaat u weer naar het WZA.

Goede prostaatkankerzorg

De ProstaatKankerStichting heeft samen met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties de online Patiëntenwijzer Prostaatkanker ontwikkeld. De Patiëntenwijzer laat zien welke ziekenhuizen voldoen aan de voorwaarden voor goede prostaatkankerzorg. Ook het WZA heeft het 'groene vinkje' ontvangen.