Vlekken en flitsen bij het zien

 • Specialisme of afdeling Oogheelkunde
 • Openingstijden
  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur
 • Wachttijd
  11 weken

In het kort

Als u bewegende vlekjes ziet, kan dat te maken hebben met troebelingen in het glasvocht. Glasvocht is een gelei die de ruimte tussen de ooglens en het netvlies opvult. Troebelingen in het glasvocht geven een schaduw op het netvlies, die u ziet als vlekjes.

Wat is het?

Iedereen heeft wel eens last van bewegende vlekjes bij het zien. Vaak hebben ze de vorm van puntjes, sliertjes, cirkels of spinnetjes.

Mogelijk kan de oogarts vaststellen wat de oorzaak is van uw klachten. De oorzaak van deze troebelingen kan heel verschillend zijn.

Oorzaken

 • De meest voorkomende oorzaak is ouderdom. Vooral als u erg bijziend bent (niet goed in de verte kunt kijken), kunt u hier last van hebben. Bij het ouder worden ontstaan er verdikkingen in het glasvocht, die zorgen voor vlekken. De vlekken in uw gezichtsveld kunnen hinderlijk zijn, maar het is niet iets om u zorgen over te maken. 
 • Lichtflitsen kunnen ook door migraine komen. De flitsen hebben dan gekartelde vormen, en komen meestal in beide ogen voor. Na 10 tot 20 minuten trekken de vlekken en flitsen weg en krijgt u hoofdpijn. 
 • Vlekken in combinatie met lichtflitsen kunnen wijzen op het begin van een netvliesloslating.
 • Bewegende vlekken kunnen het gevolg zijn van een oogontsteking (uveitis).
 • Vlekken komen ook voor bij diabetes (suikerziekte). Ze ontstaan als er bloed in het glasvocht komt. 

Meestal zijn de vlekken niet ernstig. Ze worden op een gegeven moment kleiner of verdwijnen helemaal. 

Behandeling

Als u plotseling last hebt van vlekken (en flitsen) bij het zien, kunt u contact opnemen met uw huisarts. Hetzelfde geldt als u geleidelijk aan hinder heeft van vlekken bij het zien.

De huisarts zal u naar een oogarts verwijzen als de vlekken te maken heb­ben met een oog­ontsteking, een beginnende netvlieslos­lating of suikerziekte.

Vragen

Hebt u na uw bezoek aan de oogarts nog vragen, neem dan gerust contact op met de medewerker van de polikliniek Oogheelkunde. Bereikbaar op werkdagen van  8.30 - 16.30 uur, telefoonnummer (0592) 32 2 85.

 

ooghe05 - juni 2016