Vlekken en flitsen bij het zien

 • Specialisme of afdeling Oogheelkunde
 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

 • Afspraak maken? Vragen?

In het kort

In uw gezichtsveld kunt u last hebben van bewegende vlekjes. Dit gebeurt als het glasvocht in uw oog troebel is. De oorzaak hiervan kan verschillen. Meestal verdwijnen de vlekjes na een tijdje vanzelf of worden ze kleiner. Soms is het ernstiger en is het nodig dat u naar een oogarts gaat voor onderzoek en behandeling.     

Wat is het?

Als u last hebt van bewegende vlekjes bij het zien, komt dit door troebelingen in het glasvocht.

Glasvocht is een gelei die het grootste gedeelte van het oog opvult. Aan de voorkant van het glasvocht zit de ooglens, aan de achterkant het netvlies.

Normaal is glasvocht helder. Als het glasvocht troebel wordt, ziet u vlekjes in de vorm van puntjes, sliertjes, cirkels of spinnenwebjes.

Oorzaken

 • Meestal heeft het met de leeftijd te maken. Bij het ouder worden gaat het glasvocht zich verdichten en klonteren. De klontjes in het glasvocht ziet u als bewegende vlekjes. Het komt vooral voor bij bijziende mensen. De vlekjes kunnen hinderlijk zijn, maar gaan over het algemeen na verloop van tijd vanzelf weer weg. 
 • Als u tegelijk met de bewegende vlekjes lichtflitsen ziet, kan dit het begin zijn van een netvliesloslating. Bij het ouder worden, wordt het glasvocht niet alleen klonteriger maar ook minder elastisch. Hierdoor kan het glasvocht krimpen en gaan trekken aan het netvlies. U kunt dan lichtflitsen zien. Soms ontstaat er een scheurtje in het netvlies, waardoor het netvlies kan loslaten. Dit is ernstig. Lichtflitsen kunnen ook met migraine te maken hebben. De flitsen hebben dan gekartelde randen en verdwijnen na 10 tot 20 minuten. Meestal hebt u daarna hoofdpijn.
 • Bewegende vlekjes kunnen ook het gevolg zijn van een oogontsteking. 
 • Bij diabetes (suikerziekte) komt het voor dat er plotseling bloed in het glasvocht komt. U ziet dan ook bewegende vlekjes. 

 

 

Behandeling

Als u last hebt van bewegende vlekjes (en flitsen) bij het zien, is het verstandig om contact op te nemen met uw huisarts. Meestal is een behandeling niet nodig en worden de vlekjes na verloop van tijd uit zichzelf kleiner en minder storend. 

Als de vlekjes in uw gezichtsveld mogelijk een ernstige oorzaak hebben (een beginnende netvliesloslating, een oogontsteking of diabetes), zal uw huisarts u doorverwijzen naar een oogarts.   

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Oogheelkunde.

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen drie werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als uw mobiele telefoonnummer en e-mailadres bij ons bekend zijn.
 • U kunt bellen. De polikliniek is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 85, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Is het dringend? 

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen! Buiten de openingstijden van de polikliniek  kunt u contact opnemen met uw huisarts of met de huisartsenspoedpost bij u in de buurt. 

 

ooghe05 - oktober 2022