VNUS-behandeling

Behandeling van spataderen

 • Specialisme of afdeling Vaatchirurgie
 • Openingstijden

  Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur

 • Afspraak maken? Vragen? (0592) 32 52 10
 • Wachttijd
  2 weken

In het kort

Als u een spatader in uw been hebt, kunt u aanmerking komen voor een VNUS-behandeling. De spatader wordt dan dichtgeschroeid. Meestal kunt u één of twee dagen na de behandeling uw gewone bezigheden weer oppakken. Als u intensief wilt sporten, overleg dan met de vaatchirurg.

Wat is het?

In een ader zitten kleppen die voorkomen dat het bloed naar beneden zakt. De kleppen in een ader kunnen gaan lekken. Door de hogere druk rekt de ader dan uit en ontstaat er een spatader.

Spataderen zien er blauw, gezwollen, kronkelig en soms bobbelig uit. Door spat­aderen kunt u een zwaar, moe en pijnlijk gevoel in uw benen krijgen, ­kramp in uw kuiten en onrustige benen. In ernstige gevallen kunt u door een spatader een wond aan uw been krijgen. 

Er zijn verschillende manieren om spataderen te behandelen. De VNUS-methode wordt toegepast als het gaat om een van de twee grote oppervlakkige aderen in het been.

Voorbereiding thuis

Vervoer terug

Na de behandeling kunt u niet zelf autorijden. Regel daarom van tevoren dat iemand u thuisbrengt. 

Behandeling

Verdoving

Voor de behandeling krijgt u verdovingsprikjes in uw been. 

Een katheter

Via een sneetje in de huid brengt de vaatchirurg een katheter (slangetje) in de spatader. Om te weten wat de beste plaats is om dat te doen, wordt met een duplex-apparaat (een soort echo-apparaat) de binnenkant van de spatader in beeld gebracht. 

Dichtschroeien

De katheter wordt gekoppeld aan een apparaat dat radiogolven uitzendt. Die verhitten de katheter. Daardoor schroeit de wand van de spatader dicht. Het bloed zoekt daarna een andere weg via gezonde aderen.

 

Na de behandeling

 • Na de behandeling kan uw been pijnlijk aanvoelen. Daarom krijgt u een steun­verband. Dit is niet echt nodig, maar kan wel een comfortabel gevoel geven. Voordat u ’s avonds naar bed gaat, moet u het verband afdoen. Als u dat prettig vindt, kunt u het verband de volgende dag weer omdoen. Daarna hebt u er waarschijnlijk geen behoefte meer aan.
 • Tegen de pijn kunt u paracetamol gebruiken (2 x 500 mg, zo nodig 4 x per dag).
 • Het is goed om regelmatig even te lopen. Lang achterelkaar stilzitten is niet verstandig.
 • Een of twee dagen na de behandeling kunt u uw gewone werkzaamheden meestal wel weer oppakken.
 • De eerste 24 uur kunt u niet douchen. De eerste twee weken kunt u beter niet heet douchen of naar een sauna gaan.
 • Als u intensief wilt sporten, overleg dan met de vaatchirurg wat er mogelijk is.
 • Vaak krijgt u een blauwe plek op uw been. Die trekt meestal binnen een week weer weg.
 • U kunt een pijnlijke rode streep of verharding op uw been krijgen. Die verdwijnt vanzelf. Tegen de pijn kunt u pijnstillers krijgen.

Telefonische controle afspraak

Na 2 weken belt een gespecialiseerd verpleegkundige van de polikliniek Chirurgie u op om te horen hoe het met u gaat. 

Vragen?

Als u een vraag hebt, kunt u contact opnemen met de medewerkers van de polikliniek Chirurgie. U kunt hen op verschillende manieren bereiken.

 • U kunt uw vraag stellen via de BeterDichtbij app. U krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen 3 werkdagen. Let op: u kunt pas een appje sturen als een medewerker van de polikliniek in de BeterDichtbij app een gesprek voor u heeft aangemaakt. We kunnen dit gesprek alleen aanmaken als uw mobiele telefoonnummer en e-mailadres bij ons bekend zijn.
 • U kunt bellen. De polikliniek is te bereiken op telefoonnummer (0592) 32 52 10, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur.

Is het dringend?

Hebt u een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen! 

 

chiru33 - januari 2023