Voorkeurshouding bij baby's

In het kort

Ligt je baby ongeveer drie kwart van de tijd met het hoofdje naar één kant gedraaid? Dan spreken we van een voorkeurshouding.

Als een baby veel in dezelfde houding ligt, kan het nog zachte schedeltje wat scheef of afgeplat worden. Onze fysiotherapeut geeft daarom een aantal adviezen waarmee je kunt voorkomen dat jouw baby een voorkeurshouding ontwikkelt.

Wat is een voorkeurshouding?

Als je jouw baby steeds vanaf dezelfde kant verzorgt en voedt, is de kans groot dat deze na verloop van tijd een voorkeurshouding ontwikkelt. Dit kan ook gebeuren als je jouw baby steeds in dezelfde houding laat slapen.

Een voorkeurshouding kan al tijdens de zwangerschap ontstaan, als de baby lange tijd in dezelfde houding heeft gelegen. Daardoor kunnen bijvoorbeeld de nekspieren stijf zijn geworden, waardoor de baby moeite heeft met het draaien van het hoofdje.

Let goed op of jouw baby een voorkeurshouding heeft! Als je merkt dat je baby steeds naar één kant kijkt of ligt, is het belangrijk om je baby van houding te laten wisselen.

Voorkeurshouding voorkomen

Buikligging

Door je baby iedere dag even op zijn buik te leggen, stimuleer je de baby om bewust de rug- en nekspieren te gebruiken. Een goed moment om dit te doen, is nadat je de baby hebt verschoond. Je legt een van beide armpjes omhoog en draait de baby vervolgens vanuit het bekken over het armpje heen. Zo ervaart jouw baby wat het is om een draaibeweging te maken en om op de buik te lig­gen. Laat de baby in het begin niet te lang op zijn buik liggen, probeer het geleidelijk aan wat uit te breiden.

 • Het is niet veilig om een baby op de buik te laten slapen. Wiegendood komt meer voor bij buikligging. Daarom adviseren wij om baby’s op de rug te laten slapen.

Hoofd draaien

Het is belangrijk dat jouw baby tijdens het slapen, zowel afwisselend met het hoofdje naar links en rechts ligt gedraaid. Of op het achterhoofd ligt. Draait jouw baby uit zichzelf steeds naar één kant? Probeer je baby dan tijdens het slapen voorzichtig naar de andere kant te draaien.

Geheugensteuntje
Om te onthouden naar welke kant je baby de laatste keer gedraaid was, is een geheugensteuntje handig. Je kunt bijvoorbeeld aan die kant, naast het bed, een knuffel leggen. Leg de knuffel niet in het bed, om te voorkomen dat je baby er met het gezichtje tegenaan gaat liggen.

 

 

Rugligging

Stimuleer je baby om tijdens het spelen naar beide kanten te bewegen. Dus zowel naar links en naar rechts. Je kan speelgoed ter hoogte van de buik ophangen. Je baby hoeft dan niet achterover of schuin te kijken.

Zijligging en voeding

Je kunt je baby tijdens een voeding het beste afwisselend op de linkerzij en de rechterzij leggen. Dan stimuleer je beide kanten. Als er sprake is van een voorkeurshouding, kun je er ook voor kiezen om je baby 1 keer op de voorkeurskant te leggen en daarna 2 keer op de andere kant.

Eventueel kun je je baby met een stabilisatiekussen in de box leggen. Laat een baby in zijligging nooit alleen!

Verzorging

Ook tijdens het baden en aankleden is het goed om je baby afwisselend aan de linker- en de rechterkant te benaderen. Door recht voor de baby te gaan staan of zitten, kun je stimuleren dat het hoofdje in het midden wordt gehouden.

Spelen

Vanaf ongeveer 6 weken is de box een ideale speelplek. Je baby kan dan op een veilige manier vrijuit bewegen.

Adviezen oppakken en dragen

Voor een goede ontwikkeling is het belangrijk dat baby’s zich afwisselend strekken en buigen. Door je baby op een andere manier op te pakken en te dragen kun je een gebogen houding bevorderen. 

Dragen

Tegen je linker- en rechterschouder 

 • Jouw ene hand ondersteunt de boven­benen, jouw andere hand de schouders.
 • Het hoofdje ligt zoveel mogelijk tegen je schouder.
 • Draag je kindje wisselend op je linker- en rechterschouder. 

In buikligging

 • Het hoofdje rust op jouw onderarm; de baby kijkt van je af.
 • Jouw ene arm steunt de borst van uw baby. Jouw andere arm steunt de buik, tussen de benen door.

Tekening dragen tegen schouder     Tekening dragen in buikligging

 

Draaiend oppakken

 • Rol je baby op de zij en ga met je arm achter beide schouders langs.
 • Pak je baby bij de bovenarm en het bovenbeen vast en til hem op.
 • Draai de baby naar je toe.

Tekening draaiend oppakken

Adviezen ontspannen in de huiskamer

Overdag als jouw baby wakker is, kun je helpen om de rugspieren te buigen. Bijvoorbeeld door je baby in de kamer op een zitzak, kussen of in een hangmat te leggen.

Let op: laat je baby nooit alleen!!

Tekening baby in zitkussen Tekening baby in hangmatje    Tekening baby op aankleedkussen

 • Maak een gleuf in het kussen of zitzak en leg je baby er in.
 • Hang overdag een hangmat in de box of het bedje.
 • Leg je baby dwars op het aankleedkussen bij het verschonen en aankleden.
 • Leg je baby ook eens dwars op dit kussen in de box.

Adviezen ontspannen op schoot

Baby’s zitten veel op schoot. Ook dan kun je ervoor zorgen dat je baby niet steeds dezelfde kant opkijkt, bijvoorbeeld door tegenover elkaar te gaan zitten. Dit is een goede houding om met je baby te praten, te spelen of om de fles te geven.

Tekening op bovenbeen
 • Zet je voeten op een laag voetenbankje.

 • Leg je baby met het hoofd en rug op je bovenbenen. Let erop dat de baby zich niet met de voeten tegen je borst kan afzetten (dan kan je baby vallen).

      

 

Adviezen gezond slapen

Zo kan jouw baby lekker slapen

 • Laat je baby op de rug slapen (geen buik- of zijligging).
 • Gebruik geen dekbed of los kussen.
 • Gebruik geen stabilisatiekussen in bed.

Rook niet in huis

Bescherm je baby tegen meeroken. Als je rookt in de buurt van je baby, dan krijgt je baby schadelijke stoffen binnen. Hoe groot de kamer ook is, de rook verspreidt zich door de hele ruimte. Schadelijke stoffen blijven hangen in een ruimte.

Vragen?

Als je een vraag hebt, kun je contact opnemen met een medewerker van het Ouder en Kind-centrum.

 • Je kunt je vraag stellen via de BeterDichtbij-app. Je krijgt zo snel mogelijk antwoord, in ieder geval binnen 3 werkdagen. 
 • Je kunt vragen naar de fysiotherapeut van het Ouder en Kind-centrum, telefoon (0592) 32 52 30.

Is het dringend?

Heb je een dringende vraag, dan is het altijd het beste om te bellen!

Verlos32 - juli 2022